22_03_29_erdmost_nincskep

Egy náthás munkavállaló kálváriája a coviddal

22_03_29_erdmost_nincskep

Egy náthás munkavállaló kálváriája a coviddal

Először kedd reggel éreztem, hogy valami nincs rendben. Hirtelen, a semmiből tört rám az orrfolyás és a fejfájás, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, hiszen ősz van, ilyenkor gyakori az enyhe megfázás. Szerda reggel már megfordult a fejemben,hogy ez így nem oké,talán nem kéne bemennem dolgozni

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mi van, ha koronavírusos vagyok, és megfertőzőm a kollégáimat? Ez a lelki teher sokkal súlyosabb volt, mint a tüneteim.

Mivel rengeteg dolgom van, és alapvetően szeretek dolgozni, csináltattam egy Covid-19 gyorstesztet. Ezt sokan megbízhatatlannak tartják, de azonnali szűrésre alkalmas lehet. A menete nagyon egyszerű: megszúrják az ember ujját, és mint a koleszterin- vagy vércukormérés során, a szép, kövér vércseppet a tesztkazettára helyezik, majd összekeverik egy reagens oldattal. Ezzel a módszerrel nem magát a vírust mutatják ki a szervezetben, hanem az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyag (IgM és IgG) jelenlétét. Az eredmény viszonylag gyorsan, 15 perc alatt leolvasható.

Eltelt negyed óra, és csak az ellenőrző csík jelent meg, vagyis a teszt negatív lett.Fellélegeztem, ezek szerint tényleg csak megfáztam. Két perc múlva azonban – a biztonság kedvéért – még egyszer ránéztem a tesztre, és nem hittem a szememnek. Újabb csík jelent meg rajta. Nem részletezem azt a rengeteg telefont, amelynek során próbáltam értelmezni az eredményt. Minden teszt más, mindenki mást mondott, senki nem tudta, pontosan mit is jelent, hogy az egyik antitest jelen van a szervezetemben.

Szóltam a főnökömnek, hogy náthás tüneteim vannak és készítettem egy kétértelmű tesztet, mire ő azt javasolta, egyelőre ne menjek be dolgozni, inkább próbáljam meg kideríteni, mi a baj, és persze kúráljam magam. Az állapohttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg csütörtökön rosszabbodott. Elkezdtem nehezebben lélegezni, elfújtam egy százas zsepit, és a torkom is kapart. Először a háziorvost hívtam fel. Itt azt mondták, nem tipikusak a tüneteim (nem ment el a szaglásom, éreztem az ízeket és nem volt száraz köhögésem sem), rengetegen náthásak, az elmondottak alapján ez egy őszi megfázás, maradjak otthon, lehetőség szerint izoláljam magam a családomtól, viseljek maszkot és fertőtlenítsek. Tíz nap múlva visszamehetek dolgozni, tudniillik, még ha koronavírusos volnék is, a tizedik napra kialakul a szervezetemben az immunitás, és másoknak se adom át a vírust. Nem lettem nyugodtabb, bevallom. Hogy különüljek el egy háztartáson belül egy óvodás gyerektől? Hogy mondjam neki, hogy nem ölelhetem át, de még a közelébe se mehetek?

A 22-es csapdája

Hát akkor majd csináltatok egy PCR-tesztet, kerül, amibe kerül, gondoltam naivan. Elkezdtem felhívni a klinikákat, de amint meghallották az orrhangomat, azonnal megkérdezték, milyen tüneteim vannak. Én meg szépen elmondtam, hogy a háziorvos szerint csak náthás vagyok, nincsenek koronás panaszaim, amire közölték, hogy csak egészséges embernek csinálnak PCR-tesztet. Ez a 22-es csapdája.A háziorvos szerint csak náthás vagyok, a magánklinika szerint viszont potenciális vírushordozó, így nem készít nekem senki PCR vizsgálatot, hogy kiderüljön, valójában mi van velem.

Lemondóan bevonultam a szobába, magamra zártam az ajtót, és megmértem a hőmérsékletemet. Lázas voltam. Visszahívtam a háziorvost, aki nagyon segítőkészen újra kikérdezett, és tájékoztatott arról, hogy értesíti az Országos Mentőszolgálatot, hogy az otthonomban végezzék el rajtam a PCR vizsgálatot. Körülbelül fél óra múlva kaptam egy e-mailt, amiben leírták, hogyan csillapítsam a betegség tüneteit, és ha rosszabbul lennék, hívjam a 112-t, valamint hogy 24-48 órán belül telefonon értesítenek a mintavétel eljárásának menetéről. Péntekre a lázam elmúlt, de a légzésem nehezebbé vált, és az orrom is nagyon folyt. Újabb borzasztó dilemma: engedhetem-e a gyereket közösségbe vagy sem? A legrosszabb, hogy ahány orvossal és szakértővel beszélek, mindenki mást mond, de többnyire azt ajánlják, hogyha a gyerek tünetmentes, akkor élje tovább az életét.

Hétvégén már nagyon szenvedek. Nem vagyok jobban, de nem is érzem rosszabbul magam annál, mint amikor jól megfázik az ember. Fáradt vagyok, kissé levert és náthás. Rossz nyelvek azt beszélik, hogy annyira sok tesztet kell a mentősöknek csinálni, hogy van olyan érdi beteg, akinek már több mint egy hete kérték meg a vizsgálatát, és még mindig nem hívták fel, hogy időpontot egyeztessenek vele. Ez azért nagyon kellemetlen, mert tíz nap alatt elvileg kialakul bennünk a védettség és másoknak sem adjuk át a vírust, viszont ha az első tünetekhez képest teszem azt csak az ötödik napon veszik le a mintát, akkor két nap múlva, a hetedik napon kapok eredményt arról, hogy pozitív vagyok. Vagyis a hetedik napon kezdődik meg a tíznapos karantén, ami után csak negatív teszttel mehetek vissza dolgozni.

Folyamatosan kutatok az interneten, keresem a megoldást. Találok egy klinikát Budapesten, ahol külön sátorban, teljesen beöltözve elvégzik a PCR-tesztet, akkor is, ha folyik az orrom. Felhívom őket, még aznap fogadnak, de ne egyek, ne igyak, ne rágózzak, fogat se mossak előtte négy órán keresztül. A vizsgálat nagyon profin zajlik, igaz, van egy kis sorban állás, de mindenki tartja a távolságot, helyesen viseli a maszkot. A teszt elég kellemetlen, de nem elviselhetetlen. Először a garahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgból vesznek mintát, majd az orrnyálkahártyából, ettől bekönnyezem. Körülbelül adminisztrációval együtt három perc alatt van kész. És most várok, várom az eredményt, meg várom a mentősök hívását, hogy szóljak nekik, ide már ne jöjjenek.

Kovács Szilvia

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email