22_03_29_erdmost_nincskep

Vírus vagy virtus?

22_03_29_erdmost_nincskep

Vírus vagy virtus?

Hamarosan itt a szezonja egy másik, mondhatni, már „otthonos és megszokott” vírusnak: az influenzának. Érdemes-e beoltatnunk ellene magunkat, és ha igen, miért?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Influenzajárványról általában csak tél derekán, végén szoktunk beszélni, de az első esetek már ősszel jelentkeznek. Tavaly október első hetében megkezdte működését az influenza-figyelőszolgálat: 2019-2020-ban 1332 felnőtt és gyermekháziorvost vontak be az influenzaszerű megbetegedések monitorozásába – közülük százan rendszeresen küldtek légúti mintát virológiai vizsgálatra. Meglepő lehet az adat: tavaly október első hetében már 3600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, legtöbbjük (39 százalékuk) 15-34 éves volt, őket a 35-59 évesek követték (24,5 százalék).
Hogy alakul idén ez az arány, azt nem lehet tudni, de október első hete nincs már messze, és bizony nem lesz egyszerű dolguk az orvosoknak, ha ebben a koronajárványos időszakban ezrek fordulnak orvoshoz tüsszögéssel, lázzal, torokfájással, köhögéssel…

A koronavírus megjelenése miatt egyes források szerint nő az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt. Beadatni azonban ezt még nem lehet, hiszen az idei vakcinát még nem kapták meg a házi- és gyermekorvosok, sőt – mint dr. Veres Judit gyermekorvostól, aki egyben az Érdi Oltóközpont vezetője is, megtudtuk –, még a térítésmentes védőoltásra vonatkozó orvosi igénylést sem kellett leadniuk az ÁNTSZ-nek. Tudni kell ugyanis, hogy a fokozottan veszélyeztetettek (65 éven felüliek, bizonyos krónikus betegségekben, illetve immunhiányos állapotban szenvedő felnőttek, gyerekek, a várandósok, az otthonokban huzamosabb ideig gondozottak, az egészségügyi dolgozók) a védőoltást évek óta térítésmentesen kapják, ha kérik. Hogy aztán élnek-e vele, az más kérdés. Egy felmérés szerint a magyarok 64 százaléka még nem adatott be magának nem kötelező védőoltást, azok közt, akik viszont igen, kimagaslóan leggyakoribb az influenza elleni (29 százalék). Hogy idén ki kerül bele az ingyenes körbe, még nem tudni, erről az ÁNTSZ tájékoztatja majd az orvosokat, illetve a lakosságot. A vakcinát szintén az ÁNTSZ-től kapják az orvosok, akik az előző évek tapasztalatai szerint ezt szeptember vége, októberre várják. Természetesen bárki beoltathatja magát a háziorvosánál vagy valamelyik oltóközpontban, persze, a vakcináért fizetni kell (többféle is szokott lenni forgalomban, általában 1000-2500 forint). 

„Mindenképpen érdemes megvárni az új vakcinát, még akkor is, ha a gyógyszertárakban kapható még a tavalyi, ami azért nem valószínű. A régi oltóanyag amúgy is szeptemberben le szokott járni” – mondta kérdésünkre Veres doktornő, aki maga is részt vett már az influenzaszerű megbetegedések monitorozásában (erre minden évben más-más orvost jelölnek ki). A veszélyeztetetteknek kifejezetten ajánlja a védőoltást. Ide sorolhatók a térítésmentes oltásban részesülők körén kívül mindazok, akik nagyobb közösségbe járnak (bölcsi, óvoda, általános iskola, gimnázium). „Jöttek már jelzések a szülőktől, hogy szeretnék beadatni a védőoltást. Ezért idén valamivel több vakcinát fogok igényelni, mint tavaly” – mondta a doktornő, aki úgy látja, nemcsak azért érdemes beadatni a védőoltást, mert az influenza és a COVID tünetei hasonlóak lehetnek, hanem azért is, mert az influenzavírus legyengíti a szervezetet, „megágyaz” a különböző kórokozóknak, többek közt a koronavírus-fertőzésnek is. „Nem véletlen, hogy influenzajárvány idején több az agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, ami a fertőzés szövődménye lehet” – tette hozzá a gyermekorvos.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email