22_03_29_erdmost_nincskep

Csatornapénz visszajár

22_03_29_erdmost_nincskep

Csatornapénz visszajár

Karácsondnak vissza kell fizetnie az útépítésre elköltött csatorna-hozzájárulást - döntött az Egri Törvényszék. Az ítélet nem jogerős, az a bírósági határozat viszont igen, miszerint a lakossági befizetéseket nem lehetett volna útépítésre költeni. És mi a helyzet Érden?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Egri Törvényszék megerősítette azt a korábbi bírósági határozatot, miszerint érvénytelen az a szerződés, amellyel a lakossági által befizetett csatornapénzeket útépítésekre költötték Karácsondon. Erre a döntésre alapítva a törvényszék egy másik – nem jogerős – ítéletével 141 millió forint megfizetésére kötelezte a karácsondi önkormányzatot – írja az Átlátszó, hozzátéve: a birtokukba került bírósági dokumentumok szerint a Heves megyei Karácsondon ugyanazt a képletet alkalmazták, mint még sok további  magyarországi településen. Az elnyert uniós és hazai önerő-támogatások révén a kasszában a maradt a lakosság által korábban befizetett érdekeltségi hozzájárulás. A helyi víziközmű-társulat és a beruházást tető alá hozó önkormányzat egy  társberuházói szerződésben eldöntötte: “védőutak” építésére költik el a felgyülemlett lakossági csatornapénzt. Ezt nevezték el B programnak.

A jogerősen befejeződött perben a bíróság leszögezte: “A helyi utaknak az önkormányzat vagyonából kell megépülniük, melyhez a lakosok a helyi adókkal járulhatnak hozzá, a lakosok által egy teljesen más célra befizetett összeg közútra történő felhasználása abban az esetben is jogellenesnek tekinthető, ha a befizető helyi lakosként használja az utat, mert annak nem az érdekeltségi hozzájárulásból kellett volna megépülnie.” 

A jogerős döntésben a törvényszék  kimondta: “Az önkormányzat megalapozatlanul érvelt a fellebbezésében azzal, hogy a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján a víziközmű közfeladatai közé tartozik a víziközművek feletti, melletti utak helyreállítása, korszerűsítése.”

A 141 millió forint megfizetésérére vonatkozó ítélet ugyanakkor még nem jogerős, azt várhatóan ősszel a Debreceni Ítélőtábla tárgyalja majd, ugyanis az önkormányzat megfellebbezte az ítéletet – írja az Átlátszó, párhuzamot vonva Karácsond és Érd között, ahol szintén épültek utak a B programban. 

Az unió és az önerőalap a beruházási költségek túlnyomó részét megfinanszírozta: elvileg vissza lehetett volna fizetni a korábban beszedett 250 ezer forintos lakossági hozzájárulások jelentős részét

– írja a lap, hozzáfűzve: a tavaly októberben Érden hatalomra került összellenzéki koalíció megígérte, hogy a teljes, 250 ezer forintos lakossági csatornapénzt visszafizeti az érdi háztartásoknak. A helyi csatornatársulat pedig nemrég közölte, hogy elkezdi visszafizetni a csatornapénzeket – ám mindössze 13 ezer forintot. 

Csőzik László polgármester augusztus 31-én úgy nyilatkozott: „A lakosságtól beszedett csatornapénzeket a T. Mészáros András vezette előző városvezetés, Simó Károly alpolgármester közreműködésével felélte, elherdálta, eltüntette. Ezek a tények. Erkölcsi kötelességük lett volna a csatornázást úgy megvalósítani, a pénzekkel úgy gazdálkodni, hogy maradéktalanul vissza tudják fizetni az érdieknek a befizetett összegeket. A jogosan járó 250 ezer helyett most mindössze 13 ezerrel szúrják ki az emberek szemét”.

Szeptember 4-én T. Mészáros András és Simó Károly  visszautasították Csőzik László vádjait, és az Érdi Rendőrkapitányságon bejelentést tettek a csatornázás ügyében. „Ha Csőzik László azt állítja, hogy ennél a beruházásnál bűncselekmények történtek – a sajtónyilatkozatában ezt állította –, mi mindezeket kigyűjtöttük, dokumentáltuk, mellétettük mindazt a dokumentációt, ami nyilvános és elérhető mindenki számára, aki a közgyűlési munkát tudja követni, és bejelentést teszünk a rendőrségen. Arra kérjük a rendőrséget, vizsgálja ki, és ha bűncselekmény gyanúját felveti, akkor indítsa meg a megfelelő eljárásokat” – fogalmazott Simó Károly.

Az Átlátszó információi szerint az érdi rendőrök lesöpörték az asztalról T. Mészáros és Simó bejelentését. A megyei rendőrség szóvivője ezt írta az Átlátszó megkeresésére: “A 2020. szeptember 4-én az Érdi Rendőrkapitánysághoz benyújtott bejelentés az érdi csatornaberuházáshoz kapcsolódik ugyan, de a rendőrségi vizsgálatot becsületük nagy nyilvánosság előtti megsértése miatt kezdeményezték a feljelentők. Az Érdi Rendőrkapitányság a feljelentést – hatáskör és illetékesség hiányában – megküldte az Érdi Járási Ügyészségnek.”

A Pest Megyei Főügyészség arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy “az Érdi Járási Ügyészség az iratokat megküldte magánvádas eljárás lefolytatására az Érdi Járásbíróság részére”.

A rendőrségi szóvivő szeptember 8-i levelében emlékeztetett arra, hogy “az érdi csatornaberuházással kapcsolatban hónapokkal ezelőtt több feljelentés is érkezett, ezek alapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt van folyamatban büntetőeljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen”.

Az Átlátszó értesülései szerint az Érd és térségében lezajlott csatornaberuházás ügyében tett feljelentéseket diósdi, érdi és tárnoki civilek tették. Az érdi feljelentés központi eleme az a gyanú, miszerint jogellenesen költötték el a lakossági csatornapénzt útépítésekre.

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email