22_03_29_erdmost_nincskep

Sakkjátszma a tatamin

22_03_29_erdmost_nincskep

Sakkjátszma a tatamin

A brazil dzsudzsicut alapító, 2006-ban elhunyt Carlson Gracie legendás küzdősportoló nevével fémjelzett csapat a világ legkülönbözőbb pontjain van jelen.Érden két helyszínen is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Amikor az ember a földre kerül, az teljesen más világ. Ez az, ahonnan mi elkezdünk építkezni. Ez a célja a dzsudzsicunak, hogy minél hamarabb földre vidd az ellenfeled és feladásra kényszerítsd” – vezet be a brazil küzdősport rejtelmeibe Sirmán Tamás, a Carlson Gracie Team Hungary Klub Predator nevű érdi csapatának instruktora, aki a Favágó utcai edzőteremben heti négy alkalommal tart edzést, de emellett a Tárnoki úton működik még az ugyanehhez a szervezethez tartozó Arrebenta Team is.

A brazil dzsudzsicu az egyik legkeményebb küzdősport, így nem véletlen az sem, hogy a legismertebb vegyes harcművészettel (MMA) foglalkozó szervezetek bunyósainak jelentős része komoly dzsicu-múlttal rendelkezik. Pedig ez olyan sport, amit szinte bárki űzhet.

„Aki eljön, megtalálja a számítását. Édesapám is elkezdett utánam dzsicuzni. Igaz, hogy csak hobbiszinten űzi, de hajlékonyabb lett, jobb állóképességet fejlesztett ki. Semmilyen alap nem kell. Természetesen előny, ha van küzdősportos múlt, de ha az ember elkezd járni és hozzászokik, akkor előképzettség nélkül is meg tudja alapozni a jövőjét ebben a sportban és az életben is” – jegyezte meg Sirmán Tamás, akinek egyik edzését magunk is megtekintettük. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a technika fejlesztése mellett az instruktor nagy hangsúlyt fektet az elméletre is, ezért tanítványainak gondosan, lépésről lépésre magyarázta el a bizonyos elemeket vagy éppen azok ellenszereit. „Nekem nagyon megtetszett ebben a sportban, hogy olyan, mint egy agresszív sakkjátszma. Minden egyes szituációra van védekezés és minden helyzetben van támadási lehetőség. Ahogy gyűlik a tudástár, látjuk, mindenre van egy lépés, egy reakció, emiatt fontos tudni, mit miért csinálunk” – árulja el, miért foglalkozik ennyit a sportág elméleti részével.

A dzsicu – a többi küzdősporthoz hasonlóan – nem veszélytelen sportág, hiszen itt jellemzően valamely végtag megfeszítésével kényszerítik feladásra az ellenfeleket.

„Egy másik küzdősporthoz képest – például bokszban egy fejre mért ütésből komolyabb sérülés lehet – ez már humánusabb megoldás, hogy a másikat feladásra kényszerítem” – jegyzi meg az edző, aki a Favágó utcai edzőteremben 8-9 tanítvánnyal foglalkozik. Közülük csak néhánynak van küzdősportos múltja, mégis többeknek a célja, hogy eljussanak a Sztraka Mihály által vezetett haladó, budapesti csoportba.

„Van egy-két fiatal, akinek célja, hogy versenyezzen. Nagyon jó a versenyzésben, hogy amatőr szinten is meg lehet mérettetni magunkat. Aki hozzám jár 2-3 hónapja brazil dzsudzsicura és megpróbálna versenyen indulni, azt tudnám is indítani. Mi előkészítjük a kezdőket arra, hogy később a haladó csoportban már a mester (Sztraka Mihály – a szerző) tanítását tudják megkapni és ott tudják folytatni a pályafutásukat” – meséli a Predator Team sportolóinak céljait Tamás, aki bárkinek szívesen ajánlja a brazil dzsudzsicut, amely segít a test és a lélek egészségénekmegőrzésében is.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email