22_03_29_erdmost_nincskep

3-4 hét múlva még jobban berobbanhat a vírus

22_03_29_erdmost_nincskep

3-4 hét múlva még jobban berobbanhat a vírus

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint az igazolt fertőzöttek számának nagyjából hússzorosa lehet a valódi koronavírusos betegek száma, és ha nem teszünk semmit, heteken belül még jobban elszabadulhat a vírus.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni a koronavírust, de ő például kötelezővé tenné a maszk használatát – mondta az ATV-ben Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint minél többen használják a maszkokat, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszorítjuk a reprodukciós rátát. A múlt héten ez a szám a kettőt is meghaladta, ami azt jelenti, hogy legalább ennyi embernek adta tovább a vírust egy fertőzött – jelentette ki.

Az egyetemek által végzett reprezentatív vizsgálat megmutatta, hogy nagyjából húszszorosa az igazolt fertőzéseknek a valódi szám, azaz nagyjából százezer körüli beteg lehet Magyarországon.  az elmúlt 10 nap alatt többen fertőződtek meg, mint a járvány első szakaszában.

A beszélgetésből kiderült az is, hogy a koronavírus önmagában a határok bezárásával nem állítható meg, Merkely viszont már korábban bevezette volna a határzárat, a magyarok azonban ezt láthatóan nem akarták. Horvátországtól tartottak, ez a félelem pedig be is igazolódott.

Rámutatott, lényeges változás tavaszhoz képest, hogy most zömében a 20-30 évesek kapják el a vírust. Hangsúlyozta, ez egyrészt jó hír, hiszen a fiatalok körében alacsonyabb a halálozás, ugyanakkor meg kell akadályozni, hogy a koronavírust átadják az időseknek.

Kiemelte, összességében lehet több haláleset, mint az első hullám alatt, de egyrészt ezt korai még megmondani, másrészt pontosan ezért nem szabad elengedni a járványt Magyarországon. Merkely úgy kalkulál, hogy 3-4 hét alatt nőhetnek a számok a külföldi példák alapján, de lassíthatjuk ezt a folyamatot, ha tudatosan figyelünk az idősekre.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email