22_03_29_erdmost_nincskep

Kiürülhetnek az iskolák?

22_03_29_erdmost_nincskep

Kiürülhetnek az iskolák?

10 napig, tesztelés nélkül kell otthon ülniük a diákoknak, ha kiderül, hogy valaki koronavírusos volt az osztályukban. Ez járványügyi protokollból következő orvosi döntés, a probléma azonban az, hogy így hamar kiürülhetnek az iskolák - írja az Eduline.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta, „ha egy gyerekorvos szó szerint betartja az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiadott eljárásrendet, akkor a kontaktnak számító, tünetmentes gyerekeket 10 napra otthoni karanténba küldi.”

Az orvosok dönthetnek úgy is, hogy nem gyanús az eset, azonban sokan félnek attól, hogy ebből nagyobb baj lesz, ezért inkább a 10 napos házi karantént választják. Csakhogy teszt hiányában ez azt eredményezi, hogy sokan nem is koronavírusosak, mégis otthon kell maradniuk 10 napot. Bár öt nap alatt, két negatív teszttel el lehetne hagyni a karantént, de ezt magánúton, saját zsebből fizetve (érthető okokból) kevesen vállalják. A legjobbnak azt tartaná, ha kontaktkutatás címén az NNK előírná a gyerekek tesztelését, csak szerinte nem akarnak ennyit tesztelni.

Így viszont, ha betű szerint betartják az orvosok az előírásokat, akkor vagy kiszúrnak a családdal, mert fizethetik maguk a tesztet, vagy bedöntik a közoktatást szeptember 20-ig – mondta a lapnak.

Az egyelőre még nem tisztázott, hogy pontosan ki számít szoros kontaktnak. Mivel az orvosok nem kaptak egyértelmű tájékoztatást, ezért egyeztetést kértek a minisztériumtól. Csütörtökön délután ülnek össze, hogy tisztázzák a kérdéseket.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email