Bélyegkép

Becsengetés, kérdőjelekkel

Rövidített órák, beosztott büféhasználat, maszkviselés a zárt közösségi tereken – többek közt ezekkel az új szabályokkal szeretnék óvni diákjaik, tanáraik egészségét az iskolák ebben a hagyományosan, ám teljesen más körülmények közt induló tanévben.

Semelyik tanévkezdet nem olyan, mint az előző: új osztálytárs, új tanár jön, mások a tantárgyak, nőnek a gyerekek… De az idei szeptember valóban más lesz. Sok bizonytalanság, kérdőjel övezi, nem is annyira a diákok (akik többsége már alig várta, hogy közösségben lehessen), mint a szülők, pedagógusok részéről. A tanév mindenesetre hagyományosan indul, aztán hogy a járvány hogyan alakítja majd az oktatást, az más kérdés.

A kezdést illető felkészülés terén az iskolák szabad kezet kaptak, no meg azt az ajánlást, amit az EMMI dolgozott ki, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az operatív törzzsel együttműködve. Ez – mint azt Kásler Miklós miniszter hangsúlyozta – javaslatokat tartalmaz, többek közt a távolságtartásra, a fertőtlenítésre, a közösségi terek használatára, a torlódás elkerülésére, az étkeztetésre, de az eljárásrend összeállítása a köznevelési intézmények vezetőinek felelőssége volt.

Ez utóbbit Sárközi Márta tankerületi igazgató is hangsúlyozta hozzátéve: az intézményvezetőkkel folyamatosan egyeztettek, napi kapcsolatban álltak. Kérdésünkre, hogy a tanév folyamán rendelkezésre áll-e a megfelelő takarítószemélyzet annak érdekében, hogy az iskolák be tudják tartani a szigorúbb higiénia előírásokat, Sárközi Márta elmondta: a tankerület engedélyezte a technikai álláshelyeket, ezek betöltésére vagy a feladat kiszervezésére az intézményvezetők tesznek, tettek javaslatot. Helyi szabályozás alá tartozik a tornaórák megszervezése, és annak eldöntése is, hogy kell-e viselni maszkot az iskolában (az EMMI ajánlása szerint ez nem kötelező, használata a helyi sajátosságoktól függ).

Kérdésünkre, hogy a pedagógusok várták-e a „hagyományos” tanévet, vagy inkább tartottak attól, hogy gyerekek közé menjenek, illetve hogyan tudják megóvni az idős kollégák egészségét, hangsúlyozta: mindannyian szeretnék hagyományos módon végezni a munkájukat. A veszélyeztetett korosztály egyébként a 65 év felettieké az eddigi meghatározások szerint – azaz a nyugdíjasoké, nem az aktív dolgozóké –, a munkáltatónak pedig kötelezően gondoskodnia kell az előírt munkavédelmi eszközökről, az intézményvezetők kérései alapján.

Természetesen a gyermekek védelme is kiemelten fontos. Sárközi Márta elmondta: az EMMI ajánlásai szerint a szülő ne engedjen beteg, lázas, náthás, köhögő gyereket a közösségbe. “Az iskolák biztosan nem fogják hazaküldeni a diákokat, ellenben értesítik a szülőt, hogy jöjjön a gyermekért, és addig is elkülönítik a többiektől, felügyeletéről gondoskodnak” – tette hozzá.

Az általunk megkérdezett intézményvezetők is úgy nyilatkoztak: az idősebb tanárok is szeretnék hagyományosan megkezdeni a tanévet, és számos intézkedést vezetnek, vezettek be az új tanévre, hogy csökkentsék a fertőzésveszélyt.

A Vörösmarty gimnáziumban például – ahová 770 diák jár, és ahol száz alkalmazott dolgozik – egyirányúvá teszik a közlekedést lépcsőházban, a zárt közösségi tereken kötelezővé tették a maszkhasználatot (az osztályokban nem, de természetesen ott is viselhetik a gyerekek, ha szeretnék). A tanórákat 35 percesre rövidítik, a szünetet viszont tíz perccel meghosszabbítják. Így minden diák eljuthat a mosdóba, nincs tülekedés a büfében, torlódás az öltözőknél. Továbbá megkérték a gyerekeket arra, hogy a menzára a saját evőeszközüket, kulacsukat hozzák. Ezeket az intézkedéseket egyelőre két hétre, kísérleti jelleggel vezetik be. Szilasné Mészáros Judit intézményvezető tudósítónknak elmondta azt is: a tornaórákat, ameddig csak az időjárás engedi, az udvaron tartják, és azon igyekeznek, hogy a diákok minél több időt töltsenek a szabad levegőn. „Szeretnénk minél tovább az iskolában maradni, elkerülni a digitális oktatást. Figyeljük a híreket, és a járványügyi helyzethez igazodunk. Nehéz év áll előttünk” – tette hozzá az igazgatónő, megjegyezve: a pedagógusok vállalják a plusz feladatokat, de ideiglenes takarítószemélyzetre nagy szükségük van. 

A VMG, amennyire lehet, tervez a következő hónapokra is – jobban mondva nem tervez. Nem tartják meg például az olyan hagyományos rendezvényeket, mint a kirándulások (kivéve a végzősöknek), illetve a komplex tanulmányi versenyeket. A szalagavatót szeretnék megrendezni, ahogy a beiskolázási szülői értekezleteket is, persze, az aktuális előírások függvényében. De ne rohanjunk ennyire előre: egyelőre meg kell kezdődnie az oktatásnak, fel kell mérni, hogy milyen a gyerekek tudásszintje. És fókuszálni kell a tavasszal elmaradt előrehozott érettségikre is, amelyeket most ősszel tartanak meg.

A Gárdonyi iskolába 811 gyermek jár. Mint Pintérné Bernyó Piroska intézményvezetőtől megtudtuk, az iskola bejáratához auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgata kézfertőtlenítőket helyeznek el (ezt az iskola alapítványa szerezte be). A takarítószemélyzetet átcsoportosították, többen dolgoznak délelőtt, mint délután. Megerősítik az ügyeleti rendszert is, hogy a gyerekekre több figyelem irányuljon a szünetekben, és a büfé használatát is beosztják, évfolyamok szerint.  

– A cél, hogy a gyerekek keveset legyenek a zárt közös helyiségekben, ne érintkezzenek, inkább maradjanak az osztályukban. Az udvar használatát is beosztjuk a kicsik között – tette hozzá az igazgatónő. A testnevelésórák után az öltözőket fertőtlenítik, és az eszközökre is nagy figyelmet fordítanak. A diáksportköri foglalkozások egyelőre nem kezdődnek meg, de ezek amúgy is csak szeptember végén szoktak – tette hozzá.

– Mindent elkövetünk a diákok és a pedagógusok védelmében. Aggodalom mindenkiben van, idősben, fiatalban egyaránt, de nem volt olyan, aki ne vállalta volna az iskolai oktatást – zárta szavait.  

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Útjavítás, fűnyírás közműépítés – ezeket a munkákat végzik szerdán az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény munkatársai.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email