22_03_29_erdmost_nincskep

Becsengetés, kérdőjelekkel

22_03_29_erdmost_nincskep

Becsengetés, kérdőjelekkel

Rövidített órák, beosztott büféhasználat, maszkviselés a zárt közösségi tereken – többek közt ezekkel az új szabályokkal szeretnék óvni diákjaik, tanáraik egészségét az iskolák ebben a hagyományosan, ám teljesen más körülmények közt induló tanévben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Semelyik tanévkezdet nem olyan, mint az előző: új osztálytárs, új tanár jön, mások a tantárgyak, nőnek a gyerekek… De az idei szeptember valóban más lesz. Sok bizonytalanság, kérdőjel övezi, nem is annyira a diákok (akik többsége már alig várta, hogy közösségben lehessen), mint a szülők, pedagógusok részéről. A tanév mindenesetre hagyományosan indul, aztán hogy a járvány hogyan alakítja majd az oktatást, az más kérdés.

A kezdést illető felkészülés terén az iskolák szabad kezet kaptak, no meg azt az ajánlást, amit az EMMI dolgozott ki, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az operatív törzzsel együttműködve. Ez – mint azt Kásler Miklós miniszter hangsúlyozta – javaslatokat tartalmaz, többek közt a távolságtartásra, a fertőtlenítésre, a közösségi terek használatára, a torlódás elkerülésére, az étkeztetésre, de az eljárásrend összeállítása a köznevelési intézmények vezetőinek felelőssége volt.

Ez utóbbit Sárközi Márta tankerületi igazgató is hangsúlyozta hozzátéve: az intézményvezetőkkel folyamatosan egyeztettek, napi kapcsolatban álltak. Kérdésünkre, hogy a tanév folyamán rendelkezésre áll-e a megfelelő takarítószemélyzet annak érdekében, hogy az iskolák be tudják tartani a szigorúbb higiénia előírásokat, Sárközi Márta elmondta: a tankerület engedélyezte a technikai álláshelyeket, ezek betöltésére vagy a feladat kiszervezésére az intézményvezetők tesznek, tettek javaslatot. Helyi szabályozás alá tartozik a tornaórák megszervezése, és annak eldöntése is, hogy kell-e viselni maszkot az iskolában (az EMMI ajánlása szerint ez nem kötelező, használata a helyi sajátosságoktól függ).

Kérdésünkre, hogy a pedagógusok várták-e a „hagyományos” tanévet, vagy inkább tartottak attól, hogy gyerekek közé menjenek, illetve hogyan tudják megóvni az idős kollégák egészségét, hangsúlyozta: mindannyian szeretnék hagyományos módon végezni a munkájukat. A veszélyeztetett korosztály egyébként a 65 év felettieké az eddigi meghatározások szerint – azaz a nyugdíjasoké, nem az aktív dolgozóké –, a munkáltatónak pedig kötelezően gondoskodnia kell az előírt munkavédelmi eszközökről, az intézményvezetők kérései alapján.

Természetesen a gyermekek védelme is kiemelten fontos. Sárközi Márta elmondta: az EMMI ajánlásai szerint a szülő ne engedjen beteg, lázas, náthás, köhögő gyereket a közösségbe. “Az iskolák biztosan nem fogják hazaküldeni a diákokat, ellenben értesítik a szülőt, hogy jöjjön a gyermekért, és addig is elkülönítik a többiektől, felügyeletéről gondoskodnak” – tette hozzá.

Az általunk megkérdezett intézményvezetők is úgy nyilatkoztak: az idősebb tanárok is szeretnék hagyományosan megkezdeni a tanévet, és számos intézkedést vezetnek, vezettek be az új tanévre, hogy csökkentsék a fertőzésveszélyt.

A Vörösmarty gimnáziumban például – ahová 770 diák jár, és ahol száz alkalmazott dolgozik – egyirányúvá teszik a közlekedést lépcsőházban, a zárt közösségi tereken kötelezővé tették a maszkhasználatot (az osztályokban nem, de természetesen ott is viselhetik a gyerekek, ha szeretnék). A tanórákat 35 percesre rövidítik, a szünetet viszont tíz perccel meghosszabbítják. Így minden diák eljuthat a mosdóba, nincs tülekedés a büfében, torlódás az öltözőknél. Továbbá megkérték a gyerekeket arra, hogy a menzára a saját evőeszközüket, kulacsukat hozzák. Ezeket az intézkedéseket egyelőre két hétre, kísérleti jelleggel vezetik be. Szilasné Mészáros Judit intézményvezető tudósítónknak elmondta azt is: a tornaórákat, ameddig csak az időjárás engedi, az udvaron tartják, és azon igyekeznek, hogy a diákok minél több időt töltsenek a szabad levegőn. „Szeretnénk minél tovább az iskolában maradni, elkerülni a digitális oktatást. Figyeljük a híreket, és a járványügyi helyzethez igazodunk. Nehéz év áll előttünk” – tette hozzá az igazgatónő, megjegyezve: a pedagógusok vállalják a plusz feladatokat, de ideiglenes takarítószemélyzetre nagy szükségük van. 

A VMG, amennyire lehet, tervez a következő hónapokra is – jobban mondva nem tervez. Nem tartják meg például az olyan hagyományos rendezvényeket, mint a kirándulások (kivéve a végzősöknek), illetve a komplex tanulmányi versenyeket. A szalagavatót szeretnék megrendezni, ahogy a beiskolázási szülői értekezleteket is, persze, az aktuális előírások függvényében. De ne rohanjunk ennyire előre: egyelőre meg kell kezdődnie az oktatásnak, fel kell mérni, hogy milyen a gyerekek tudásszintje. És fókuszálni kell a tavasszal elmaradt előrehozott érettségikre is, amelyeket most ősszel tartanak meg.

A Gárdonyi iskolába 811 gyermek jár. Mint Pintérné Bernyó Piroska intézményvezetőtől megtudtuk, az iskola bejáratához auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgata kézfertőtlenítőket helyeznek el (ezt az iskola alapítványa szerezte be). A takarítószemélyzetet átcsoportosították, többen dolgoznak délelőtt, mint délután. Megerősítik az ügyeleti rendszert is, hogy a gyerekekre több figyelem irányuljon a szünetekben, és a büfé használatát is beosztják, évfolyamok szerint.  

– A cél, hogy a gyerekek keveset legyenek a zárt közös helyiségekben, ne érintkezzenek, inkább maradjanak az osztályukban. Az udvar használatát is beosztjuk a kicsik között – tette hozzá az igazgatónő. A testnevelésórák után az öltözőket fertőtlenítik, és az eszközökre is nagy figyelmet fordítanak. A diáksportköri foglalkozások egyelőre nem kezdődnek meg, de ezek amúgy is csak szeptember végén szoktak – tette hozzá.

– Mindent elkövetünk a diákok és a pedagógusok védelmében. Aggodalom mindenkiben van, idősben, fiatalban egyaránt, de nem volt olyan, aki ne vállalta volna az iskolai oktatást – zárta szavait.  

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email