22_03_29_erdmost_nincskep

Jobb, ha nem pancsolnak a gyerekek a szökőkútban

22_03_29_erdmost_nincskep

Jobb, ha nem pancsolnak a gyerekek a szökőkútban

Egy forró nyári napon a szökőkút vize könnyen felmelegszik, a 25°C feletti hőmérséklet pedig elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó egysejtűek, baktériumok és vírusok kerülnek a vízbe. A fertőzés veszélye akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik, például pancsolás közben vagy ha vizes kézzel megfogják az élelmiszert. Ha valaki csak a lábát lógatja bele, az nem jelent kockázatot.

A legionella ún. feltételesen kórokozó baktérium, amely mindenhol előfordul, ahol pangó meleg víz van. A legionella baktériumok a vízhálózatokon keresztül jutnak a szökőkutakba, és a nyári kánikula idején elszaporodhatnak. A szökőkutakban üzemelés közben nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, amit könnyen belélegezhet az, aki benne fürdik. Az apró vízcseppekkel a legionellák a tüdő léghólyagocskáiba is képesek lejutni és gyulladást okozni. A betegség súlyossága az enyhe influenzaszerű tünetektől az akár halálos kimenetelű tüdőgyulladásig terjedhet. A legionella az egészséges emberekre és a gyerekekre általában veszélytelen, de legyengült immunrendszer esetén enyhébb-súlyosabb megbetegedést válthat ki. Elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek számára jelent kockázatot.

A szökőkút üzemeltetője az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, amely a vizet folyamatosan forgatja és fertőtleníti, hogy ne algásodjon és ne büdösödjön, illetve ellenőrzi a víz minőségét, garantálja a víz tisztaságát. Persze a garancia szó ebben az esetben erős kifejezés, hiszen hiába vannak erre vonatkozó tiltó táblák a főtér több pontján kihelyezve, az emberek mégis fürdenek a szökőkútban, megfürdetik benne a kutyájukat, belehajtanak biciklivel. Vegyük komolyan, hogy a szökőkút nem alkalmas a fürdésre és komoly közegészségügyi kockázattal is jár, valamint az esetleges csúszásveszély miatt balesetveszélyes is.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email