22_03_29_erdmost_nincskep

Parlagon hagyott parlagfű gondok

22_03_29_erdmost_nincskep

Parlagon hagyott parlagfű gondok

A parlagfű ellen kötelező védekezni, legalábbis elvileg. Mit tehet a kedves olvasó, aki ráadásul allergiás is a növény pollenjére, ha a közelében lévő elhagyatott telkeken parlagfűtenger nő?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi újság a következő levelet kapta egy olvasójától: „Évek óta küzdök a parlagfűallergiával. Ha egy-egy példányt meglátok az utcán, felhúzom a gumikesztyűm, és kitépem gyökerestől. De a szomszédságba mégsem mehetek be gyomot irtani! Sajnos, vannak olyan telkek az utcában, ahová ritkán jár ki a tulajdonos, nem tudok szólni neki. Kihez fordulhatok ilyenkor? Érdekelne az is, hogy Érd mennyire fertőzött ezzel a gyomnövénnyel? Van-e ezzel kapcsolatban valamilyen kimutatás?”

Kedves Olvasónk!

A parlagfű ellen kötelező védekezni, elmulasztását büntetik, belterületen a jegyző, külterületen a Pest Megyei Kormányhivatal köteles hatósági eljárást indítani. Amellett, hogy a törvénysértők növényvédelmi bírságot fizethetnek, állniuk kell a közérdekű védekezés, azaz a kényszerkaszálás költségét is. Jó tudni: parlagfüves bejelentés esetében azonnal intézkednek az illetékes hatóságok. Belterületi ingatlanok esetében az önkormányzat, külterületi ingatlanok – kiskertek, földek – esetében a Pest Megyei Kormányhivatal az illetékes. De nemcsak ők fogadják a panaszokat, hanem az online felületen működő Országos Parlagfű Bejelentő Rendszeren (PBR) keresztül is tehetünk bejelentést, ők továbbítják ezeket a hatóságoknak.
A jegyző részére lakossági bejelentések alapján, illetve a PBR-n keresztül mintegy tíz parlagfüves bejelentés érkezett idén nyáron, ez kevesebb, mint tavaly ilyenkor volt. Ez részben annak köszönhető, hogy a kényszerkaszálások, és a bírságolások után az ingatlan tulajdonosai odafigyelnek a védekezésre. A legproblémásabbak a félbehagyott építkezések mellett a MÁV-hoz tartozó, a most zajló vasútépítési munkálatok által érintett területek. Szerencsére a kivitelezők odafigyelnek erre, ha panasz érkezik, azonnal intézkednek a kaszálásról.

Aranyszabály: a parlagfű ott üti fel a fejét, ahol a talajt megbolygatták. Az elhanyagolt telkeken inkább egyéb gyomnövények nőnek, ám ezeket (formájuk, virágzatuk alapján) összekeverik a bejelentők az esetek 90 százalékában.  Minden panaszbejelentést kivizsgálnak, de ilyen esetekben a közérdekű védekezés, azaz a kényszerkaszálás nem rendelhető el. Ugyanakkor közigazgatási hatósági eljárás keretében köteleznek a gyommentesítésére és az ingatlanok tisztán tartására. Amennyiben az ingatlan tulajdonosa vagy használója a megadott határidőre ennek nem tesz eleget, közigazgatási bírság kiszabására kerül sor. Ennek összege magánszemély esetében 5000-től 200 ezer forintig, jogi személy esetében egymillió forintig terjedhet, és többször is kiszabható.
Sajnos olyan felmérés nincs, hogy Érd hogyan áll a „parlagfű-rangsorban”, és azt sem tudni, hogy a városon belül mely területek érintettek a leginkább. Az mindenesetre biztató, hogy ebben az évben kevesebb bejelentés érkezett a jegyzőhöz. Azt persze ne higgyük, hogy az ősz eljövetelével megszűnik a védekezési kötelezettség. A parlagfű akár októberben is virágozhat. Aki szeretne biztosra menni, ne kaszáljon, hanem gyökerestül irtsa ki ezt a gyomnövényt, akár kapával, akár úgy, hogy kihúzza a földből.

Üdvözlettel,

Az Érdi Újság szerkesztősége

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email