fecskenaplead_200809

Madárbarát város, madárbarát közterek

Mitől lesz madárbarát egy város? Többek közt attól, ha vezetése és lakói megóvják a madarak élőhelyeit, odúkat, itatókat helyeznek ki - ahogy ez a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében is történt. Aki ellátogatott vasárnap az első Érdi Fecskenapra, sok más érdekességet is láthatott.

– A madaraknak sok mindent köszönhetünk: például a tojást, és a madárdalt. Néha a reggelinket vagy az ebédünket is. A fecskék pedig elkapják a kártevőket, a szúnyogokat – sorolta a nyolcéves Zonga, aki az első Érdi Fecskenap végén még több ismerettel, no meg élménnyel térhetett haza.  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park, valamint a környezetvédő egyesület és a természetőrség jelenlévő munkatársai készségesen válaszoltak a gyerekek és a felnőttek kérdéseire. A kicsiket kézműves asztalok, interaktív játékok várták, és a látogatók megcsodálhatták a Magyar Földrajzi Múzeum udvarán nemrég kihelyezett odúkat, madáretetőket és -itatókat.

– Szeretnénk, ha a múzeumkert után a közparkjaink is rovar- és madárbarát hellyé válnának. Célunk, hogy mindegyik területnek legyen egy gazdája, például egy iskola, amely megoldja a madarak etetését, itatását” – mondta tudósítónknak Tetlák Örs alpolgármester a rendezvény megnyitását követően. Megtudtuk azt is: a következő helyszín, amit madárbaráttá alakítanak, a Kutyavár lesz.

Visszatérve a fecskékre: többekben felmerülhet, miben segíthetünk ezeknek a kismadaraknak? Például fészkek kihelyezésével. Mivel egyre több a betonozott felület, kevés a sár, és a fecskéknek kevés lehetőségük van arra, hogy a régi fészküket „tatarozzák”, illetve újat építsenek. Ezek a kismadarak sokszorosan meghálálják a gondoskodásunkat: „ökoporszívóként” szedi össze a levegőben a rovarokat – ha több fecske lenne, szúnyogirtásra sem volna szükség – mondta tudósítónknak Petró Krisztina, az MME érdi tagja.

Aki szeretné, ha fecskék telepednének meg nála, jól teszi, ha a kertje egy részében kialakít egy kis sárgyűjtő területet. A vizes felület csillogását a madár messziről meglátja, és így van esélyünk arra, hogy hozzánk költözzön. Persze, erre legközelebb tavasszal lesz mód, hiszen a fecskék lassan útnak indulnak…

Jövőre is terveznek Fecskenapot, de aki érdeklődik a madarak iránt, annak nem kell közel egy évet várnia: mint Petró Krisztina, az MME érdi tagja elmondta: a madárbarát önkormányzat égisze alatt szeretnének ismeretterjesztő programokat elvinni az iskolákba, óvodákba.

A rendezvényen kihirdették a Milyennek szeretnéd látni Érdet 2030-ban? rajzverseny helyezettjeit is:

a 6-10 évesek között első lett Salem Mirjam, a második Póka Bendegúz, a megosztott harmadik helyezést Andrási Bíborka és Balaj Natália, Kujbus Bianka és Salem Selim érte el.

A 10-14 évesek között első lett Füzesi Barbara, második Póka Liliána, Andrási Nimród és Csőzik Lilian. Két küldöndíjat is kiosztottak, hároméves kis alkotóknak: Kovács Lilinek és Salem Saidnak.

További cikkeink

További cikkeink

Meghibásodás történt az ivóvízhálózatban Érden, a Sóskúti úton május 25-én, a kora délutáni órákban, amely miatt az érintett területen és környékén akadozhat vagy szünetelhet

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email