22_03_29_erdmost_nincskep

Az internet nem felejt

22_03_29_erdmost_nincskep

Az internet nem felejt

Nem tudjuk úgy végiggörgetni a Facebook idővonalunkat, hogy ne találnánk szembe magunkat cuki gyerekfotókkal. A Kaleta-ügy után különösen aktuális a kérdés, jól tesszük-e, ha az online térben büszkélkedünk gyerekeinkkel.Kikhez juthatnak el a felelőtlenül megosztott családi pillanatok?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hogyan érinthetik a közkinccsé tett képek a történet főszereplőjét, a gyereket? Dr. Czenczi Anikó ügyvéddel beszélgettünk a kérdés jogi vonatkozásairól.

„Nálunk otthon teljes a jogvédelem. Szerettem volna kitenni egy-egy jól sikerült videót a gyerekeimről a Facebookra, de előtte természetesen megkérdeztem a véleményüket. Az első videó a most 13 éves fiamról készült egy horvátországi nyaralás során, amint a tengerben úszik. Hallani sem akart arról, hogy közzé tegyem a felvételt. Ezek után a 9 éves lányomat kérdeztem meg, kitehetek-e egy róla készült, szintén régebbi videót, amelyen postai érkeztető pecséteket nyom hivatalos iratokra. „Anya, nem járulok hozzá és kész!”– jött a válasz. Természetesen nem posztoltam a videókat.”

De hogy is van ez jogilag?

Hivatalosan nem kell engedélyt kérnünk a gyerekeinktől, mivel a gyerekek képeinek, videóinak közzétételéről szüleik – törvényes képviselőik – dönthetnek. Nagymama, testvér, barátnő azonban nem jogosult a gyerek képét nyilvánosan közzétenni, kivéve, ha a törvényes képviselőtől erre írásos engedélyt kapott. Ez egy kicsit szigorúnak tűnik, de gondoljunk bele, vajon mi szeretnénk-e, ha bárki hozzáférhetne a szüleink vagy rokonaink kommentárjaival ellátott gyerekkori képeinkhez?

„Nem ellenzem alapból a gyerekekről készült posztokat, de megszólal bennem az ügyvéd. Hogyan védheti meg magát a kiskorú? 18 éves kora után a gyerek kérheti – mi több, felszólíthatja – törvényes képviselőjét a róla készült képek törlésére. Ehhez nem kell a képeknek jogsértőnek lenniük, egyszerűen személyiségi jogi döntés az, hogy az illető nem kívánja csecsemőkori, gyermekkori képét nyilvános közzététel tárgyává tenni.”

Nyilas Hajnalka

13 tipp, amivel a gyerek biztonságát védjük a neten              1. Hároméves korig semmilyen önálló digitális eszközhasználat nem ajánlott.                                                  2. Nem ajánlott, hogy a gyerek esti, lefekvés előtti időszakának (fürdés, vacsora, esti mese stb.) része legyen képernyős eszköz. Ezekről az eseményekről képeket és posztokat sem érdemes csinálni.                         3. Nem ajánlott a gyerekszobában saját, képernyős eszköz (tévé, számítógép stb.) elhelyezése.           4. Az első készülékvásárlást előzze meg a biztonságos internethasználat alapvető szabályainak közös megbeszélése!       5. Ne posztoljunk nyilvánosan olyan életkorú gyerekünkről, aki legálisan még nem lehetne fenn közösségi média felületén (ez általában 13 év)! Ezzel felelősséget vállalunk a gyerekünk digitális lábnyomáért.                                            6. Más gyerekéről csak a szülő előzetes hozzájárulása esetén készíthetünk felvételt, és a posztoláshoz is a szülő engedélye kell.                                                                 7. Soha ne tegyünk ki olyan képet, amelyik a gyerekünket meztelenül, félmeztelenül, alsóneműben vagy pizsamában ábrázolja! Egyes kutatások szerint az internet pedofilok által használt részein az ilyen képek átlagosan a közzététel utáni 20. percben jelennek meg.                                                                            8. Ne készítsünk és ne osszunk meg másokkal olyan felvételt, ahol a gyerekünk nevetséges vagy megalázó helyzetben van! Ilyen helyzetben siessünk a segítségére, mert a szülői jelenlétünkre (figyelmünkre, megnyugtatásunkra) van szüksége.                                        9. Mindig kérjük ki a gyerekünk hozzájárulását posztolás előtt! Ha olyan kicsi, hogy nem tud hozzájárulást adni, akkor ne posztoljunk nyilvánosan!                  10. Ha a gyerek tiltakozik a fotózás ellen, akkor ne készítsünk róla képet! Ha nem szeretné, hogy a róla készült felvétel mások számára is megismerhető legyen, akkor azt ne posztoljuk, és ne küldjük el másoknak!                                           11. Beszélgessünk a biztonságos internethasználatról, és arról, mit jelent az a mondat, hogy „az internet nem felejt”! Ne csak akkor legyen téma az internet, ha baj van – váljon a mindennapi kommunikáció részévé.                             12. Hozzunk létre zárt csoportokat azoknak, akik a gyerek valódi ismerősei, rokonai! A képek megosztására elsődlegesen ezeket a felületeket használjuk!                     13. Legyünk felelős szülők az online térben is! A gyerekek nagyon jó mintakövetők. Mutassunk nekik jó mintát!         (Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője)

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email