22_03_29_erdmost_nincskep

Nem volt másik

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem volt másik

Szabad ország, szabad sajtó! címmel tüntetés lesz a magyar sajtószabadságért pénteken 18 órától Budapesten. A tüntetők az Index szerkesztőségétől, a Puskás Öcsi térről a Karmelita kolostorhoz vonulnak majd, hogy emlékeztessék rá a döntéshozókat: nincs szabad ország szabad sajtó nélkül.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy demokráciában nem történhet olyan, hogy “szervezeti átalakításokra” és “szinergiákra” hivatkozva egy kormányközeli tulajdonos egyik napról a másikra elküldi az ország legismertebb online hírportáljának a szerkesztőjét. Mindezt persze úgy, hogy közben mindenki tudja, hogy a céljuk kizárólag annyi, hogy elhallgattassanak mindenkit, aki nem ért egyet velük, aki megírja a valóságot.

írja a szervező Momentum Mozgalom

Az ügy előzménye, hogy Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke felmondott az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak szerdán, pontosan egy hónappal azután, hogy Dull átállította a portál függetlenségét jelző barométert, hogy jelezze, szabadságuk veszélyben van. Történt mindez azután, hogy Vaszily Miklós (a TV2 elnöke, aki az Origo „átalakításában” is részt vett) tulajdonosa lett az Indamedia Csoportnak, azaz az Index reklámbevételeit hozó cégnek. A szerdai felmondást követően az Index szerkesztősége arra kérte Bodolait, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze vissza főszerkesztői pozíciójába Dull Szabolcsot. Bodolai erre nem volt hajlandó, így pénteken gyakorlatilag az Index teljes szerkesztősége és annak vezetése, több, mint 70 ember bejelentette felmondását. 

Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, arra nem tudunk másként tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletre.

írták az Index szerkesztőségi közleményében.

Dull kirúgását követően a Momentum bejelentette: tüntetést szerveznek a sajtószabadságért pénteken 18 órára a Kolosy térre, ahonnan a Karmelita kolostorhoz vonulnak majd. Azóta több civil szervezet is jelezte, csatlakoznak a tüntetéshez, és kiáll a tüntetők mellett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is. 

A „sors” furcsa fintora, hogy közben a közmédiában bejelentették: újságíró képzést indítanak szeptembertől a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel karöltve. 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email