22_03_29_erdmost_nincskep

Elő az oltási könyvvel, és kitöltésre fel!

22_03_29_erdmost_nincskep

Elő az oltási könyvvel, és kitöltésre fel!

Az elmúlt hetekben, napokban ebösszeírással kapcsolatos nyilatkozatot találhattak postaládájukban az érdi lakosok, függetlenül attól, tartanak-e kutyát vagy sem. Mi a teendő az űrlappal, és miért kíváncsi az önkormányzat Buksira, Montyra meg Morzsára? Utánajártunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Először is, szögezzük le, az összeírást a hivatal nem úri passzióból végzi. Már csak azért sem, mert a nyilatkozatot minden egyes háztartáshoz eljuttatni, majd a beérkező adatokat feldolgozni nem olcsó mulatság. Az állatok védelméről szóló törvény írja elő a háromévenkénti ebösszeírást, azzal a céllal, hogy segítsék az ebrendészeti feladatok ellátását és a veszettség elleni járványvédelmi megelőzést. Az informálódás tehát semmiképp sem az ebadó helyi bevezetését előzi meg, hanem törvényi kötelezettség. És hogy miért kapták meg azok is az adatlapot, akiknek még vagy már nincs kutyájuk? Természetesen azért, mert az előző összeíráshoz képest ebben is lehet változás bárki életében. Így aztán egy központi adatbázisból mintegy huszonhatezer címre mentek ki a levelek a nyáron.

Az ebösszeírást elvileg március közepétől június végéig végezte volna az önkormányzat, ám a járványveszély miatt végül csak online kitöltési formát kínáltak fel a lakosoknak. „Hatóságunk számításai szerint Érden 17-18 ezer kutya van. Ehhez képest több mint két hónap alatt kétezer online bejelentés érkezett – azt is beleértve, amikor a kutyatartók a kívánt adatokat telefonon diktálták be, és kollégáink vitték fel azokat a rendszerbe. Mivel az ebösszeírás akkor hatékony, ha az állomány mintegy 75 százalékáról van információnk, meghosszabbítottuk a programot, és kiküldtük a papír alapú nyomtatványt is” – mondta lapunknak Bács-Kovács Enikő, a Lakosság-szolgálati Iroda csoportvezetője. Tőle tudtuk meg azt is, hogy 2017-ben körülbelül ötezer kitöltött nyilatkozatot kaptak vissza, ami szintén nem sok, de azért a kétezernél jóval több.

„Akinek nincs kutyája, annak nagyon egyszerű dolga van, nem kell tennie semmit. Kérjük, üres kérdőívet ne küldjenek vissza, és telefonon sem szükséges bejelenteniük, hogy nem kutyatartók. Azoknak sincs már teendőjük, akik online töltötték ki a nyilatkozatot. Akiknek viszont van kutyájuk, azoknak továbbra is ajánljuk a nyilatkozat online kitöltését. Az is jó megoldás, ha valaki a megkapott dokumentumot kitöltés után beszkenneli, és úgy küldi át részünkre, de fogadjuk levélben és személyesen is a nyilatkozatokat” – tette hozzá a csoportvezető.

Felmerülhet a kérdés, miért nem dolgozik a hivatal az állatorvosi kisállat-nyilvántartó rendszerből – ez az úgynevezett PetVetData –, hiszen ebben a kamarai adatbázisban minden fontos információ megtalálható, már ha a kutyát elvitték állatorvoshoz, megkapta a chipet, illetve a védőoltásait. A válasz egyszerű, erre az önkormányzatnak nincs törvényi felhatalmazása, nem kérhet és kaphat adatokat mástól, csak a kutyatartóktól, akkor sem, ha az jóval gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb megoldás lenne. Azt sem a hivatal dönti el, hogy milyen kérdések szerepeljenek a nyilatkozatban, erről szintén jogszabály rendelkezik. Mint ahogy arról is, hogy nekünk, kutyatartóknak kötelességünk kitölteni és visszaküldeni a dokumentumot. És még egy fontos tudnivaló: ha az állat a következő ebösszeírásig elpusztul, azt is jelentenünk kell a hivatalnak.

Tehát elő az oltási könyvvel, és kitöltésre fel! Ha pedig most, a könyvecske lapozgatása közben vesszük észre, hogy elmaradt a legutóbbi védőoltás, egyrészt ne essünk pánikba – a hivatal nem ró ki emiatt büntetést, nincs is rá joga –, másrészt most pótolhatjuk. Van rá időnk, hiszen az ebösszeírási nyilatkozatokat szeptember végéig kell visszaküldenünk.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email