22_03_29_erdmost_nincskep

Ingyen ebéd van. Az a kérdés, kell-e?

22_03_29_erdmost_nincskep

Ingyen ebéd van. Az a kérdés, kell-e?

Idén is jut meleg ebéd a nehéz helyzetben élő családok gyermekeinek a nyári szünet ideje alatt. A lehetőséggel a jogosultak alig harmada él, a kiszállított ételt pedig gyakran nem veszik át.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Negyedik éve biztosít térítésmentes szünidei gyermekétkeztetést az önkormányzat a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek részére. Iskolás, óvodás és bölcsődés apróságok számára egyaránt igényelhetik a szülők ezt az ellátást, persze csak arra az időszakra, amikor az adott nevelési intézmény zárva tart. A legtöbb adag az iskolásoknak érkezik, hiszen ott a leghosszabb a nyári szünet – amíg az ovi, bölcsi nyitva tart, a legkisebbek tudnak hol ebédelni.

Ezen a nyáron az önkormányzat Humán Irodájának májusi összesítése szerint 265-en jogosultak erre a támogatásra, de eddig mintegy nyolcvanan igényelték az ingyenes étkezést, pedig – ahogy tavaly is – minden családot levélben kerestek fel és tájékoztattak erről a lehetőségről, az igénylőlapok kitöltésében, visszaküldésében pedig a Szociális Gondozó Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának munkatársai segítették a szülőket. Persze még most sem késő kérvényezni, hiszen a nyári szünet ideje alatt bármikor igényelhetik a szülők a meleg ebédet a Humán Irodán.

A levest és a főételt csomagolva kapják a Béke téri óvoda konyháján (az épület hátsó frontján), valamint a Bem téri oviban, tizenkettő és egy óra között. Sajnos, az a tapasztalat, hogy az igénylők közül sokan nem veszik át az ebédet – az első héten például feleannyian jöttek el, mint ahány adag érkezett. Ha ez két egymást követő napon előfordul, az önkormányzat lemondja a szolgáltatást, mivel az át nem vett ebédre a város nem kapja meg az állami normatív támogatást. Ilyenkor az ingyenes ebédet ismét igényelnie kell a szülőnek. (Az étkezést természetesen előre le lehet mondani, ha a gyerek nyaralni megy, esetleg beteg.)

A szolgáltatást a szünidő első napján indította a hivatal, mi a második hét közepén látogattunk el a Béke térre, nyitásra. Húsz percet vártunk az első családra, ők öt gyermeknek vittek ebédet. Mint elmondták, elégedettek a menüvel és ízletesnek találják. Aznap daragaluska-leves volt, másodiknak krumplifőzelék pörkölttel, és minden adaghoz járt egy-egy szelet kenyér is. Bár az étlapot nem közlik előre – nehogy a kevésbé népszerű főzelékfélékért ne jöjjenek el a családok –, mégis eljuthat valahogy az érintettekhez, mert amikor rántott hús az ebéd, hirtelen megnő az átvevők száma… Természetesen az ott hagyott ételek sem vesznek kárba, mivel a Családok Átmeneti Otthonába szállítják azokat. Csakhogy ezt az állam már nem fizeti ki, a költség a városé.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email