energiaerdek_200628

Zöldülő háztartások Érden- EnergiaÉRDek

A GreenDependent Intézet idén 8. alkalommal szervezte meg az EnergiaKözösségek energiamegtakarítási versenyét, hatodik éve az E.ON támogatásával. A közösségi-háztartási megmérettetésre egy érdi csapat is benevezett, akik a 21 résztvevő közül végül a 6. helyen végeztek.

A versenyen évről-évre összemérhetik a családokból, barátokból, kollégákból álló csapatok, hogy mennyi energiát tudnak megtakarítani viselkedésük megváltoztatásával. Azaz nincs szükség semmilyen új, energiagazdaságos berendezés vagy eszköz megvásárlására, csak a szokásaikon kell változtatniuk.  

Az érdi induló EnergiaÉRDek elnevezésű formáció idén elsősorban az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület családjaiból állt össze, és hozzájuk csatlakozott a zöld szemléletű Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda munkatársa, Köhler Dolli. Az Érd FM 101.3 Zöldövezet című műsorában Dollin kívül a csapat egyik oszlopos tagja, Barakonyi-Tóth Viktória és Gyertyánági Lívia adott interjút. 

A verseny 2019. decemberében indult és 2020 májusáig tartott, azaz a karantén alatt zajlott a fele időszak, ami jócskán megnehezítette a résztvevők dolgát – mondta el Barakonyi-Tóth Viki a műsorban. Nemcsak azért, mert gyakorlatilag mindenki home office-ra állt át, hanem azért is, mert a vírus eleinte elterelte a figyelmet az energiafogyasztás csökkentéséről, de persze azért egy idő után így is meg lehetett találni a megoldást.

A csapattagok között volt olyan, aki a fűtésben ért el 20%-os fogyasztáscsökkentést például azzal, hogy egy-két Celsius-fokkal lejjebb állította a hőmérsékletet, és ennek köszönhetően már harmadik hónapja kapják a nullás gázszámlát. A verseny 8 hetes, kiloWatt-böjt nevű időszakában pedig olyan ötleteket kaptak, hogyan lehet kis, apró lépésekkel elkerülni a kilowatt zabáló helyzeteket, attól kezdve, hogy lekapcsolják a lámpát, ha kijönnek egy szobából, azon át, hogy nem hagyják készenléti állapotban bekapcsolva a számítógépet vagy laptopot, egészen addig, hogy kevesebbszer és alacsonyabb hőmérsékleten indítják el a mosógépet. 

“Sok apró dolog adódik össze ilyenkor. Olyan kicsi dolgok, amikre nem is gondolnánk, hogy számítanak”, mondta el Barakonyi-Tóth Viki, aki hozzátette azt is, hogy mivel a csapat gyerekes családokból állt össze, ezért mindannyian bevonták az energiamegtakarítási játékba az erre különben igen fogékony csemetéiket is.

A versennyel pedig mindannyian nyertek, hiszen ezek az apró, mégis jelentős hatású lépések a verseny öt hónapos időszaka alatt a gyerekekben és a felnőttekben is rögzültek.


 

További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email