22_03_29_erdmost_nincskep

Zöldülő háztartások Érden- EnergiaÉRDek

22_03_29_erdmost_nincskep

Zöldülő háztartások Érden- EnergiaÉRDek

A GreenDependent Intézet idén 8. alkalommal szervezte meg az EnergiaKözösségek energiamegtakarítási versenyét, hatodik éve az E.ON támogatásával. A közösségi-háztartási megmérettetésre egy érdi csapat is benevezett, akik a 21 résztvevő közül végül a 6. helyen végeztek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A versenyen évről-évre összemérhetik a családokból, barátokból, kollégákból álló csapatok, hogy mennyi energiát tudnak megtakarítani viselkedésük megváltoztatásával. Azaz nincs szükség semmilyen új, energiagazdaságos berendezés vagy eszköz megvásárlására, csak a szokásaikon kell változtatniuk.  

Az érdi induló EnergiaÉRDek elnevezésű formáció idén elsősorban az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület családjaiból állt össze, és hozzájuk csatlakozott a zöld szemléletű Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda munkatársa, Köhler Dolli. Az Érd FM 101.3 Zöldövezet című műsorában Dollin kívül a csapat egyik oszlopos tagja, Barakonyi-Tóth Viktória és Gyertyánági Lívia adott interjút. 

A verseny 2019. decemberében indult és 2020 májusáig tartott, azaz a karantén alatt zajlott a fele időszak, ami jócskán megnehezítette a résztvevők dolgát – mondta el Barakonyi-Tóth Viki a műsorban. Nemcsak azért, mert gyakorlatilag mindenki home office-ra állt át, hanem azért is, mert a vírus eleinte elterelte a figyelmet az energiafogyasztás csökkentéséről, de persze azért egy idő után így is meg lehetett találni a megoldást.

A csapattagok között volt olyan, aki a fűtésben ért el 20%-os fogyasztáscsökkentést például azzal, hogy egy-két Celsius-fokkal lejjebb állította a hőmérsékletet, és ennek köszönhetően már harmadik hónapja kapják a nullás gázszámlát. A verseny 8 hetes, kiloWatt-böjt nevű időszakában pedig olyan ötleteket kaptak, hogyan lehet kis, apró lépésekkel elkerülni a kilowatt zabáló helyzeteket, attól kezdve, hogy lekapcsolják a lámpát, ha kijönnek egy szobából, azon át, hogy nem hagyják készenléti állapotban bekapcsolva a számítógépet vagy laptopot, egészen addig, hogy kevesebbszer és alacsonyabb hőmérsékleten indítják el a mosógépet. 

„Sok apró dolog adódik össze ilyenkor. Olyan kicsi dolgok, amikre nem is gondolnánk, hogy számítanak”, mondta el Barakonyi-Tóth Viki, aki hozzátette azt is, hogy mivel a csapat gyerekes családokból állt össze, ezért mindannyian bevonták az energiamegtakarítási játékba az erre különben igen fogékony csemetéiket is.

A versennyel pedig mindannyian nyertek, hiszen ezek az apró, mégis jelentős hatású lépések a verseny öt hónapos időszaka alatt a gyerekekben és a felnőttekben is rögzültek.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email