22_03_29_erdmost_nincskep

Lehetett volna jobban is csinálni

22_03_29_erdmost_nincskep

Lehetett volna jobban is csinálni

A kormány megfelelően kezelte a koronavírus járvánnyal kapcsolatos válságot, a baloldali önkormányzatok viszont visszaéltek a helyzetükkel – így értékelte az elmúlt hónapok tapasztalatait az érdi Fidesz frakcióvezetője. Simó Károly szerint különösen a város vezetés kommunikációja volt hiányos.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A védekezés első szakasza országosan sikeres volt, mert a kormány sikeresen kezelte a helyzetet, ezért szerda éjfélkor megszűnhet a veszélyhelyzet. A helytállásért mindenkit köszönet illet, aki részt vett a védekezésben – mondta a frakcióvezető. Ezzel szemben a baloldali önkormányzatok visszaéltek helyzetükkel, gyakran késve vagy egyáltalán nem hoztak meg intézkedéseket. „Érden pedig különösen tapasztalható az átláthatóság hiánya” – tette hozzá Simó Károly.

„Csőzik László polgármester úr döntéseiről néha a Columbo film jut eszünkbe. Columbo feleségéről beszéltek, de soha nem látta őt senki. Néhány intézkedésével, döntésével kapcsolatban ugyanez jut eszünkbe – fogalmazott a képviselő. – Szerencsére olyan nagy baj nem történt, sikerült a minimum alsó szintjét hozni, de a tanulságokról mindenképp beszélnünk kell, mert ez az időszak nem volt könnyű, de lehetett volna sokkal jobban is csinálni.”

Simó Károly emlékeztetett rá, hogy miközben a város honlapján közzé kell tenni a helyi határozatokat, rendeleteket, a Csőzik László vezette önkormányzat ennek nem tett maradéktalanul eleget. Az érdi Fidesz úgy tudja, ebben az időszakban 56 határozat és 12 rendelet született, a legutolsó, a város honlapján megtalálható határozat viszont 2020. május 29-i.

A frakcióvezető felsorolta a szerintük hibás döntéseket, vagy hiányos tájékoztatást. Ezek közé tartozik – mondta –, hogy az Érdi Sport Kft. ügyvezetőjének kiválasztására kiírt pályázatról szóló határozat nem érhető el a város honlapján, és hogy a polgármester döntésével százmillió forinttal megnövelte az Érdi Sport Kft. alaptőkéjét. Kifogásolta, hogy a város 100 milliós osztalékot fizet az Érdi Csatornaszolgáltató külföldi résztulajdonosának, ahelyett, hogy a pénzből csatornázásra költene, és megváltoztatta az óvodai beiratkozási körzeteket, amivel az Érdi Fidesz frakcióvezetője szerint „nem lenne probléma”, viszont úgy húzták meg az új határokat, hogy előfordulhat, hogy a Favágó utcában, az Erdőszéle tagóvodától 200 méterre lakók a Bem téri óvodába kerülhettek.

Miközben a polgármester az elmúlt hónapokban hibát hibára halmozott, az Érdi Fidesz-KDNP-Összefogás frakció minden tőle telhetőt igyekezett megtenni a válsághelyzetben. A frakcióvezető emlékeztetett, a járvány elején felajánlották együttműködésüket a városvezetésnek, és a választókerületekben is segítettek a rászorulókon, időseken. A képviselők tiszteletdíjából több mint egymillió forintot fordítottak adományokra, illetve adományozók bevonásával több mint hétmillió forint értékben segítették a helyi rászorulókat. 12 ezer maszkot, három mázsa lisztet és három hektoliter tejet is kiosztottak.

Pozitívumként említette, hogy Érden meghosszabbították a pénzbeli ellátások folyósítását azoknak, akik korábban már megkapták a támogatásokat, illetve bevezették, hogy a járvány miatt munkájukat elvesztők havi ötvenezer forintos támogatást igényelhetnek. Ennek ellenére a város pénzügyi helyzete és a védekezésre fordított pénzek átláthatatlanok – jelentette ki. „Gyakorlatilag nem tudunk semmit a válságkezelés költségeiről, mondtak számokat, de a valós költségekről nem tudunk. 47 napba telt közérdekű adatkezeléssel – és gyakorlatilag bírósági fenyegetőzéssel –, hogy megmondják azt, hogy valóságosan, mennyi pénz volt az önkormányzat számláin március 31-én. Az, hogy most mennyi van, azt nem tudjuk.”

Simó Károly kifogásolta, hogy nem kaptak plusz juttatást sem a helyi szociális és egészségügyi intézményekben dolgozók, sem a civil szervezetek, sem az egyházak. „Legsúlyosabb és legszomorúbb, hogy nem épülnek az utak.  Itt Érden, ha valami nagyon fontos lenne, az az útépítés, a már leszerződött, megszerzett pénzzel rendelkező projektek, beruházások is állnak” – húzta alá Simó Károly.

A frakcióvezető megemlékezett a 83 éves korában most elhunyt Tóth Tamás alpolgármesterről, aki – mint mondta – „hosszú évtizedekig volt az érdi közélet meghatározó szereplője, egy fantasztikus, nagytudású, nagy formátumú és tisztességes, erős akaratú, jövőbe látó ember volt, aki egész életében alkotott, a város és környezetének fejlődéséért dolgozott.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email