22_03_29_erdmost_nincskep

Mindenkinek jár

22_03_29_erdmost_nincskep

Mindenkinek jár

Június 12-éig jelezhetik a szülők a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban, ha diétás vagy többszörösen diétás étkezést szeretnének kérni gyerekeiknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Eddig a közétkeztetést biztosító cég nem tudott gondoskodni azokról a gyerekekről, akiknek multiplex allergiájuk van, de amennyiben igény mutatkozik rá, az önkormányzat új, bővebb diétás étkeztetést biztosító céggel is szerződik.

Levélben kérték a szülőket az érdi iskolák, hogy azok is bátran rendeljenek étkezést gyermeküknek, akiknek erre eddig nem volt módjuk, mert diétás igényüket a korábbi közétkeztető elutasította. Ehhez szükség van a diétát elrendelő szakorvosi véleményre és az étkezési nyomtatvány kitöltésére, valamint leadására az adott intézményben június 12-éig.

Móni aszerint szeretett volna óvodát választani a gyermekének, hogy hol tudják a multiplex allergiára megfelelő étkezését biztosítani számára. Meglepődve tapasztalta, hogy az egyetlen cég, akivel jelenleg a város szerződésben áll, nem képes kiszolgálni ezeket az igényeket. „A multiplex allergiások a 14 alapanyag mellett más alapanyagokra is allergiásak lehetnek. A kisfiam például a csirkére és a répára is allergiás, amiről orvosi papírja is van. A 21. században ez nem új probléma, ezért bíztam benne, hogy a közétkeztető meg tudja oldani. Aztán kiderült, hogy mégsem. De még ezt is elfogadtam volna, hiszen tudom, hogy egy nagyüzemi konyhán nehéz egyénre szabott diéta alapján főzni. Ami viszont tényleg meglepő volt, hogy nincs alternatíva. Egy majdnem hetvenezres városban egyetlen cég végzi a gyermekek közétkeztetését, amelyik történetesen nincs felkészülve azokra, akiknek összetett diétára van szükségük” – mondja az édesanya.

Móni nem adta fel, elkezdte magánszemélyként felkeresni a közétkeztetőket, melyik az, amelyik Érdre is szállítana, és biztosítani tudná a megfelelő étrendet ezeknek a gyerekeknek. Végül eljutott az Intézményi Gondokságig itt, Érden, ahol, mint mondja, rendkívül megértően fogadták a megkeresését. Sőt, kiderült, már korábban előkerült ez a probléma, mert egyre több intézmény jelezte, hogy nő a hasonló igényekkel jelentkező gyerekek száma.

Hogy az ételallergia nem holmi úri huncutság, és valóban komolyan kell venni, az is jelzi, milyen tüneteket produkálhat. Az allergiás panaszok közvetlenül az étel elfogyasztása után jelentkezhetnek, a bőrelváltozásoktól kezdve az emésztőrendszeri tüneteken és légúti panaszokon át súlyos esetben akár anafilaxiás rohamokig.

A jelenlegi közétkeztető, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Klassz Menza Kft. a Pensió 17 Vendéglátó Kft. jogutódja, amellyel a város 2011 novemberében 10 évre szóló vállalkozási szerződést kötött. Hogy a Klassz Menza Kft. valóban jogutódnak tekinthető-e, illetve hogy az üzletág átruházása jogszerű volt-e, erről folyt a jogvita még idén februárban is, de ez a gyerekek étkeztetését illetően mellékes körülmény. Nem az viszont, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közétkeztetésről szóló 37/2014. (IV.30.) rendelete alapján „a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani”. A rendelet nem említi meg kivételként azokat a gyerekeket, akiknek multiplex allergiájuk van, azaz (természetesen) a közétkeztetést számukra is biztosítani kell(ett volna). Ez a gyakorlatban, az elmondások szerint, a legtöbbször úgy oldódott meg, ha anyuka vagy apuka bevitte az általa előre elkészített ételt, és azt adták a gyereknek.

Most a helyzet éppen az előbb említett rendelet következő pontja alapján oldható meg (és lett volna megoldható az előző években is), amely kimondja: „A diétás étrendet az Intézmény úgy is biztosíthatja, hogy ha az Intézmény főzőkonyháján vagy az Intézményt ellátó Közétkeztetőnél nem biztosítottak a diétás ételek előállításához szükséges személyi, tárgyi, műszaki feltételek, az Intézmény azt más – ilyen feltételekkel rendelkező – Közétkeztetőtől rendeli meg.”

Június 12-éig tehát jelezni kell a következő tanévi közétkeztetés megrendelésével azt is, ha ilyen speciális étrendre lenne szüksége gyermeknek, és ha valóban igény van rá, az önkormányzat szerződhet egy olyan közétkeztetővel, amely valóban biztosítani is tudja ezt.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email