22_03_29_erdmost_nincskep

Számos témáról beszélt a polgármester

22_03_29_erdmost_nincskep

Számos témáról beszélt a polgármester

Az önkormányzatot ért elvonásokról, az Ercsi úti Sporttelep és a Modern Városok Program fejlesztéseiről, a város gazdálkodásáról, az országgyűlési képviselővel való kapcsolatáról és az ÉRD női kézilabda csapatának helyzetéről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Csőzik László polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Magyar Hang május 22-i számában rövidebb verzióban megjelent interjú hosszabb változatát a lap online felületén tette közzé.

Csőzik László, Érd polgármestere arról beszélt, hogyan hat a város működésére, hogy a kormány elvonta a várostól a gépjárműadót és az iparűzési adó fizetését is meghosszabbította.

A költségekkel kapcsolatban a városvezető kitért rá, a járvány elleni védekezés során a Szociális Gondozó Központ látta el az állam által az önkormányzatokra testált feladatokat. A város pedig rendkívüli segélyt biztosított a munkájukat elvesztőknek, amely 50-70 milliós költséget jelentett. Kifejtette: a város költségvetése forráshiányos, többe kerül az intézményrendszer fenntartása, mint amennyi bevétele Érdnek van. Az önkormányzat ezért minden évben a Pénzügyminisztérium rendkívüli, nagyjából 1,5 milliárdos támogatására van utalva, hogy kötelező feladatait elláthassa.

A lap megemlíti, a Modern Városok Programban megítélt 78 milliárd forintnyi támogatásból 61 milliárdot már megkapott a város. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, támogatóan állnak a programhoz, s ciklusokon átívelő eredménynek tekintik. Emlékeztet, amikor 2006-ban, még az MSZP-SZDSZ koalíciós kormány idején megyei jogú várossá vált, Érd részesévé válhatott a megyei jogú városok fejlesztési programjának.

„Ebből a forrásból a városban intézményfejlesztésre fordították a legnagyobb összeget, az alapvető infrastruktúra viszont elmaradt, az utcák burkolásának költségét saját forrásból soha nem fogja tudni kigazdálkodni, ezért segítségre van szüksége – hívta fel a figyelmet Csőzik László.

Megjegyezte, az előző városvezetés 13 éve alatt érdemben nem nőtt a nagyadózók száma, a DM logisztikai központja érkezett a városba, az autóipari AVL beruházása pedig még épül.

“Mivel Érd jelenleg nem tudja kitermelni a működéséhez szükséges forrásokat, szeretném, ha ebben a ciklusban értékelhető mennyiségű ipar telepedne meg.

Az erős önkormányzatiság erős gazdasági potenciált követel” – húzta alá.

“Úgy érzékelem, hogy ugyan akadtak polgármesterek, akik megtorpantak attól, hogy nem kapnak fejlesztési forrásokat, de a Szabad Városok Szövetsége szerintem letéteményese a váltásnak. Innen jöhet a politikai innováció” – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Csőzik László.

Arról is beszélt, célja, hogy Érd Pest megye székhelyévé váljon. Ehhez számos olyan infrastrukturális fejlesztésre van szükség, amiről korábban beszélt, itt kell működnie a megyei önkormányzatnak, a megyei rendőr-főkapitányságnak, közigazgatási intézményeket kell idehozni, a felsőoktatás felé is tenni kell lépéseket. A polgármester szerint ennek megvalósulásához egy-két választási ciklusnak el kell telnie.

Csőzik László az interjú során beszélt még párjával a Liberális Párt országgyűlési képviselőjével, Bősz Anettel, illetve a térség országgyűlési képviselőjével, Aradszki Andrással való kapcsolatáról és az ÉRD női kézilabda csapatánál történt anyagi és személyi változásokról is.

A teljes interjú ide kattintva olvasható!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email