A természet soha nem bocsát meg

„Nature never forgives” – ezt a Ferenc pápától vedd idézetet vetítették a Greenpeace munkatársai a Karmelita kolostor falára azután, hogy a kormány visszavonta saját törvényjavaslatát az egyszer használatos műanyagok tilalmáról. Megkerestük a hír kapcsán Simon Gergelyt, a Greenpeace szakértőjét.

Több éve küzdötök az egyszer használatos műanyag betiltásáért. Miért kell szerinted ezektől végleg megszabadulni? Miért nem elég a szelektív hulladékgyűjtés?

A műanyagszemét-válságból nem tudunk egyszerűen az újrahasznosítással kikeveredni. A műanyagnak csak kevesebb, mint 10 százalékát hasznosítjuk újra. Évente 350 millió tonna műanyagot gyártunk világszerte, aminek a fele csak egyszer használatos. Radikálisan csökkenteni kell a keletkező műanyag hulladékot, és ezt támogatja a magyar lakosság is. A közvélemény-kutatások szerint a magyarok 83 százaléka a betiltás mellett áll.

A környezetbe kikerült  műanyaghulladékok döntő többsége nem bomlik le, hanem nagyon apró, 5 mm-nél kisebb mikrorészecskékre esik szét. Mi a helyzet mostanában a vizek mikroműanyag tartalmával?

Budapesten végeztünk most egy vizsgálatot. A Dunában háromszor annyit (köbméterenként150 darabot) találtunk, mint korábban. Ráadásul egyszer használatos műanyagokból, polietilénből származó részecskéket. A csapvizekben is találtunk mikroműanyagokat: 7-10 darabot 1500 liter vízmintában, de ez a mennyiség elhanyagolható ahhoz képest, amit úgy különben évente magunkhoz veszünk.

Mert az mennyi szokott lenni?

70-100000 darabot fogyasztunk el évente vízivással, vízi élőlények elfogyasztásával.

Ha a politikai akarat is meglenne, könnyen átállhatnánk egy másfajta, környezettudatosabb életmódra?

Azokban az országokban, ahol betiltották az egyszer használatos műanyagokat, viszonylag gyorsan és könnyen átálltak az emberek az alternatív megoldásokra. Ez azért, valljuk be, nem olyan nagy csoda, hiszen az emberiség évszázadokon, évezredeken keresztül remekül elvolt műanyagzacsik nélkül.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink