22_03_29_erdmost_nincskep

A természet nem felejt

22_03_29_erdmost_nincskep

A természet nem felejt

Tudósok szerint a karantén alatt fellélegzett a Föld, mérhetően csökkent a légszennyezettség szerte a világon. Másrészt viszont iszonyatosan túlfogyasztottunk a pánikszerű bevásárlásokkal, illetve rengeteg műanyag, egyszer használatos hulladékot termeltünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Utóbbiakat 2021. január 1-től majdnem betiltotta a kormány, ám végül visszavonta a saját maga által beterjesztett törvényjavaslatot. Elegendő-e, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot? Hogyan lehet minél levesebb szemetet termelni? Miért lenne fontos a műanyagtörvény elfogadása? Tóth Andi ökoanyával beszélgettünk.

 

Sokan éppen azzal hárítják el maguktól a felelősséget, hogy a munka és a gyereknevelés mellett nincs idejük ilyesmivel foglalkozni. És akkor jössz te a három gyerekeddel…

A gyerekeink tőlünk tanulják meg, mi fontos, és mi nem, mi helyes, és mi nem. Nagyon meghatározó számukra, mit látnak a szüleiktől. Egyébként pedig ez az életmód nem igényel több időt,  nem érzem, hogy ettől jobban le lennék terhelve. Sőt, összességében sokkal lassabb és nyugodtabb az életem, hiszen mindent átgondolok.

Mik voltak az első lépések?

A fő cél az volt, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük, és ennek megfelelően vásároljunk. Nem vettünk több PET palackos vizet és üdítőt például, mert egyrészt a csapvíz is nagyszerű, másrészt inkább üvegben kapható szörpöt vásárolunk, vagy készítünk házi szörpöt. Mindig azt válaszhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, ami hatékonyabban újrahasznosítható, az üveg pedig ebből a szempontból sokkal jobb a műanyagnál.

Mi a helyzet a boltokban kirakott műanyagzacskókkal?

Viszek magammal vászon bevásárlótáskát és különböző tárolókat. Mindenekelőtt írok egy bevásárlólistát, amihez szigorúan tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg magam. Az impulzusvásárlások mennyiségét gyakorlatilag a nullára csökkentettük, mert ez a lehető legnagyobb ellensége a hulladékcsökkentésnek. És ezzel még spórolhatok is. Mindig csak olyan tárolókat viszek magammal a boltba, amik a listán szereplő tételekhez kellenek: dobozokat, befőttes üvegeket, textilzsákot. Ezzel arra is rákényszerítem magam, hogy csak azt vásároljam meg, amire ténylegesen szükségem van.

Zsebkendő? Papírtörlő?

Textilzsebkendő és textil szalvéta. Van, amit mindig, mindenhova magunkkal viszünk. Ilyen a doboz, a kulacs, a textil zsebkendő és a szalvéta.

Mit tanácsolsz annak, aki szeretné csökkenteni a háztartásában a hulladékok mennyiségét? Mivel kezdje?

Talán azzal, hogy kiborítja otthon a szemetest, és megvizsgálja a tartalmát. Nézze meg, mit dob ki rendszeresen, aztán pedig gondolja át, mivel lehetne mindezt kiváltani. Ha tele van a szemetese PET palackkal, akkor használjon inkább üveget. Ha műanyagzacskóból van sok, akkor álljon át vászonszatyorra.

Mit mondanál azoknak, akik most feljajdulnak, hogy ez már túlzás, hiszen épp elég, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot?

Sajnos Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés minősége és a lakosság hozzáállása nagyon alacsony szinten van. Például a műanyagnak csupán a 10-15 százaléka kerül a szelektívbe, de még azt sem tudják teljes egészében felhasználni, mert sok a fertőzött, vagy egyszerűen csak nem újrahasznosítható. Nagyon sokan ugyanis nem tudják, mit és hogyan lehet bedobni a szelektív gyűjtőbe. Nagyon fontos például, hogy az étellel szennyezett műanyagot el kell öblíteni kidobás előtt, vagy hogy a PLA elnevezésű műanyagot nem lehet a szelektív kukába dobni, mert rontja a műanyag-újrahasznosítás minőségét. Mivel itthon nincs meg a PLA típusú alapanyagok feldolgozási rendszere, az ilyen műanyagok csak a kommunálisba dobhatóak. Szóval a szelektív hulladékgyűjtéstől még nem lesz kevesebb hulladékunk, csak egy nagyon kicsi része feldolgozásra kerül. Ha kidobom a műanyag szelektív kukába a maszatos tejfölös poharat, nem dőlhetek hátra, mint aki jól végezte dolgát, hiszen nagy valószínűséggel szennyezett műanyagként az égetőbe fog kerülni. Ilyen alapon akár a kommunális szemét közé is dobhattam volna.

 

Névjegy

Tóth Andi, háromgyerekes édesanya négy és fél évvel ezelőtt váltott életmódot, amikor Bea Johnsonról, a hulladékmentes életmód koronázatlan királynőjéről olvasott. Ekkor döbbent rá, hogy a mosható pelenkán kívül még mennyi mindent kellene tennie azért, hogy radikálisan csökkentse az otthon keletkező hulladék mennyiségét. Azóta járja az országot, hogy másoknak is tanácsot adjon, hogyan alakíthatjuk át fogyasztási szokásainkat úgy, hogy jóval kevesebb hulladékot termeljünk. Előadásokat, workshopokat tart, blogot vezet, Dobd ki a szemetest címen könyv és e-könyv formájában is összefoglalta tapasztalatait a témáról.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email