zoldkuka_191009

Megrohamozták a hulladékudvart

„A hosszú idő, amíg a hulladékudvar zárva volt, az megjelent az első nap forgalmában. Aki ismeri a helyszínt, az tudja, hol van a Szajkó utca közepén a benzinkút. A sor ott áll” – mondta a hulladékudvar újranyitását övező rohamról az Érd FM 101.3-nak Pató Simon, az ÉTH környezetvédelmi megbízottja.

„Az emberek igénylik, hogy törvényesen meg tudjanak szabadulni a náluk felhalmozott lomtól és az egyetlen jó megoldás az ÉTH-nál működő hulladékudvar, ezt igénybe is vették” – fejtette ki az újranyitás első tapasztalatait a környezetvédelmi megbízott, hozzátéve, szerinte még néhány napig hasonlóan sűrű forgalom várható.

Pató Simon kitért rá, a hulladékudvarnál nincs lehetőség időpontfoglalásra, az csak az ügyfélszolgálatnál lehetséges, így egy-kétórás várakozás is lehetséges a Sas utcában.

„A koronavírusos intézkedések miatt egyszerre két autó tartózkodhat a hulladékudvarban, a korábbi időszakban ezt másként kezeltük, három-négy autó is befért egyszerre, attól függően, hogy a hulladék milyen jellegű volt, mert minden hulladéknak máshol van a lerakási helye” – adott választ a Sas utcai telephely előtti sorban állásra Pató Simon.

A környezetvédelmi megbízott arról is beszélt, az ÉTH Sas utcai telephelyén folytatódik az üveggyűjtő kukák kiosztása, azzal az intézkedéssel, hogy egyszerre két-három ember tartózkodhat abban az irodában, ahol az adminisztrációs munkát végzik. Pató Simon ezzel kapcsolatban hozzáfűzte, az üveggyűjtő kukákért érkezők és a hulladékudvarra érkezők két külön sorban állhatnak, így kisebb a torlódás.

Múlt héttől az ÉTH ügyfélszolgálatán lehet igényelni és már el is indult a házhoz menő lomtalanítási program is. Pató Simon ezzel kapcsolatban elmondta, a tulajdonosnak a lomot a kerítésen belül kell összegyűjtenie, mert a korábbi, kerítésen kívülre tett lomoknál megjelentek a „hulladékgyűjtő kisiparosok, akik már kiválogatták az értékesíthető anyagokat, utána szétdobálták a maradékot”.

„A korábbi gyakorlat szerint az emberek egy része idegenkedve fogadta ezt a lomtalanítási módszert, hiszen a kerítésen belülre beengedni valakit nem szerencsés dolog, mert látja az életkörülményeket és elképzelhető, hogy visszajönnek, akik bejöttek. Nos, el kell mondjam, három év tapasztalatából, hogy ilyen nem fordult elő. A bizalom már megvan” – fogalmazott Pató Simon.

Nem csak a lomtalanítás, hanem már az ágdarálást is lehet igényelni saját lakhelyünkhöz.

„Ez egyre népszerűbb lesz, hiszen égetési tilalom van mindenütt. Érd városa kertváros jellegű, a kertvárosban pedig keletkezik zöldhulladék, ág, nyesedék. Ezt le lehet daráltatni, meg lehet szabadulni tőle, a területet pedig, ahol az ág volt más célra is lehet használni. Az a tapasztalat, hogy nagy mértékű az igény rá” – hangsúlyozta Pató Simon, megjegyezve, ugyan az ágakat kerítésen belül kell összegyűjteni, de a darálást már a kerítésen kívül, közterületen végzik az ÉTH munkatársai.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email