22_03_29_erdmost_nincskep

Megrohamozták a hulladékudvart

22_03_29_erdmost_nincskep

Megrohamozták a hulladékudvart

„A hosszú idő, amíg a hulladékudvar zárva volt, az megjelent az első nap forgalmában. Aki ismeri a helyszínt, az tudja, hol van a Szajkó utca közepén a benzinkút. A sor ott áll” – mondta a hulladékudvar újranyitását övező rohamról az Érd FM 101.3-nak Pató Simon, az ÉTH környezetvédelmi megbízottja.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Az emberek igénylik, hogy törvényesen meg tudjanak szabadulni a náluk felhalmozott lomtól és az egyetlen jó megoldás az ÉTH-nál működő hulladékudvar, ezt igénybe is vették” – fejtette ki az újranyitás első tapasztalatait a környezetvédelmi megbízott, hozzátéve, szerinte még néhány napig hasonlóan sűrű forgalom várható.

Pató Simon kitért rá, a hulladékudvarnál nincs lehetőség időpontfoglalásra, az csak az ügyfélszolgálatnál lehetséges, így egy-kétórás várakozás is lehetséges a Sas utcában.

„A koronavírusos intézkedések miatt egyszerre két autó tartózkodhat a hulladékudvarban, a korábbi időszakban ezt másként kezeltük, három-négy autó is befért egyszerre, attól függően, hogy a hulladék milyen jellegű volt, mert minden hulladéknak máshol van a lerakási helye” – adott választ a Sas utcai telephely előtti sorban állásra Pató Simon.

A környezetvédelmi megbízott arról is beszélt, az ÉTH Sas utcai telephelyén folytatódik az üveggyűjtő kukák kiosztása, azzal az intézkedéssel, hogy egyszerre két-három ember tartózkodhat abban az irodában, ahol az adminisztrációs munkát végzik. Pató Simon ezzel kapcsolatban hozzáfűzte, az üveggyűjtő kukákért érkezők és a hulladékudvarra érkezők két külön sorban állhatnak, így kisebb a torlódás.

Múlt héttől az ÉTH ügyfélszolgálatán lehet igényelni és már el is indult a házhoz menő lomtalanítási program is. Pató Simon ezzel kapcsolatban elmondta, a tulajdonosnak a lomot a kerítésen belül kell összegyűjtenie, mert a korábbi, kerítésen kívülre tett lomoknál megjelentek a „hulladékgyűjtő kisiparosok, akik már kiválogatták az értékesíthető anyagokat, utána szétdobálták a maradékot”.

„A korábbi gyakorlat szerint az emberek egy része idegenkedve fogadta ezt a lomtalanítási módszert, hiszen a kerítésen belülre beengedni valakit nem szerencsés dolog, mert látja az életkörülményeket és elképzelhető, hogy visszajönnek, akik bejöttek. Nos, el kell mondjam, három év tapasztalatából, hogy ilyen nem fordult elő. A bizalom már megvan” – fogalmazott Pató Simon.

Nem csak a lomtalanítás, hanem már az ágdarálást is lehet igényelni saját lakhelyünkhöz.

„Ez egyre népszerűbb lesz, hiszen égetési tilalom van mindenütt. Érd városa kertváros jellegű, a kertvárosban pedig keletkezik zöldhulladék, ág, nyesedék. Ezt le lehet daráltatni, meg lehet szabadulni tőle, a területet pedig, ahol az ág volt más célra is lehet használni. Az a tapasztalat, hogy nagy mértékű az igény rá” – hangsúlyozta Pató Simon, megjegyezve, ugyan az ágakat kerítésen belül kell összegyűjteni, de a darálást már a kerítésen kívül, közterületen végzik az ÉTH munkatársai.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email