szelektiv_200602

Így gyűjtsük helyesen a szelektív hulladékot!

Az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.-hez beérkező szelektív hulladék 40-50 százaléka az átválogatás után nem bizonyul újrahasznosíthatónak. Ha bizonytalanok vagyunk benne, mit hova dobjunk, keressük fel az Érd és Térsége Hulladékkezelő honlapját vagy az ügyfélszolgálatot.

A következőkben főleg az ÉTH iránymutatásai alapján igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb információkat.

A szelektív hulladékgyűjtés egyik alapszabálya, hogy fertőzött, azaz étel-, italmaradékot tartalmazó hulladékot nem tudnak újrahasznosítani, ezért a mosogatás végén érdemes a joghurtos poharakat, tejes dobozokat és minden ételt, italt tartalmazó műanyagot, fémet is kiöblíteni a mosogatóvízben. A másik fontos tudnivaló, hogy a kidobott műanyagflakont, palackot és kartondobozt össze kell lapítani, ezzel ugyanis a szemeteskocsik rakterének akár a háromnegyedét is felszabadíthatjuk.

Melyik kukába mi való és mit nem tudunk újrahasznosítani?

 • A papír gyűjtésére használt (kék jelzésű) kukákban szelektíven gyűjthetők: kartondobozok (kisebb, pl. teás doboz, nagyobb pl. elektronikai berendezések dobozai), hullámkartonok, irodai papírok, újságok, szórólapok, régi prospektusok, füzetek, könyvek, csomagolópapírok, kartondobozok. A kidobásra szánt papírokat ne kössük össze madzaggal vagy műanyag zsineggel!

Nem újrahasznosíthatóak, ezért nem ide, hanem a háztartási hulladékok közé valók a zsíros, ételmaradékkal és egyéb módon szennyezett papírzacskók és –dobozok (pl.: pizzás doboz, felvágott csomagolópapírja, használt zsebkendő vagy szalvéta). Szintén nem hasznosíthatóak újra a műanyag réteggel bevont papírcsomagolások, elviteles kávéspoharak, a hőpapírok (blokkok, nyugták), sorszámok, közlekedési jegyek sem.

 • A műanyag gyűjtésére használt (sárga jelzésű) kukákba szelektíven gyűjthetők: üdítős, ásványvizes PET-palackok, kiöblített, mosó-, mosogató- és egyéb tisztítószeres, öblítős, tusfürdős, samponos és egyéb kozmetikai flakonok, zacskók, fóliák, a (PP, PE, HDPE jelzésűek vagy 1, 2, 4, 5 számozásúak (a jelzéseket a poharak vagy flaskák esetében az aljukon, a műanyag csomagoláson pedig sokszor a vonalkód környékén találjuk), csomagolóanyagok, kimosott tejtermékes poharak, laposra taposott tejes, gyümölcsleves dobozok (ennek a kupakja mehet a műanyag szelektívbe vagy kupakgyűjtésre is fel szokták ajánlani). Ugyanide valók a fém hulladékok, mint a kiöblített fémdobozok (sörös, üdítős, konzervek, kimosott kutya vagy macskaeledeles dobozok).

Nem lehet újrahasznosítani, ezért ne ide, hanem a kommunális kukába dobjuk a hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, nejlonharisnyát, műanyag játékokat, fogkefét, fémbelsejű fóliákat (pl. chipses zacskók, csokipapírok), habtálcákat.  Illetve azokat a lebomló bevásárló műanyagtáskákat, amit a legtöbb boltban vehetünk a vásárláshoz.

 • Az üveg gyűjtésére használt (zöld) kukánkban szelektíven gyűjthetők: a befőttes üvegek; ásványvizes palackok; sörös-, borosüvegek; röviditalok palackjai; kozmetikai termékek üvegcséi, pl.: parfümök, arckrémek (kiöblített) csomagolása.

Ne tegyük be közéjük a fényforrásokat, izzókat, fénycsöveket, ablakot, tükröt, hőálló üvegtálat, porcelánt, kerámiát, orvosságos és veszélyes anyagokat tartalmazó üvegeket.

 

Veszélyes hulladékok 

Fontos, hogy ezeket sose dobjuk a kommunális hulladék közé, mert károsak a környezetre, a kommunális (hagyományos) szemetes tartalmával együtt pedig vagy a hulladéklerakóba kerülnének, ahol talajszennyezést, vagy az égetőbe, ahol légszennyezést okozhatnak.

 • Akkumulátor, elem: külön gyűjtendők a savas és lúgos akkumulátorok; telefonakkumulátorok; mindenféle méretű és teljesítményű száraz elemek.  Az elemek gyűjtőedényeit a legtöbb boltban megtalálhatjuk.
   
 • Fénycsövek és egyéb fényforrások leadhatóak a http://electro-coord.hu/ oldalon található gyűjtőhelyeken (amelyek között több érdi bolt is szerepel).
   
 • A lejárt szavatosságú gyógyszereket a gyógyszertárakban általában egy erre a célra felállított dobozban lehet leadni.
 • A gumiabroncs hulladékokat a gumiszervizekben vagy a lakossági hulladékudvaron kell leadni.
 • Az összegyűjtött használt étolajat leadhatjuk a lakossági hulladékudvarokban és a legtöbb MOL benzinkúton is.
 • Az elektromos és elektronikai hulladékot új készülék vásárlása esetén (sok helyen már e nélkül is) befogadják az elektronikai boltok vagy a lakossági hulladékudvaron kell leadni.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email