22_03_29_erdmost_nincskep

Tesztelték az óvodai dolgozókat Budaörsön, öt tünetmentes fertőzött

22_03_29_erdmost_nincskep

Tesztelték az óvodai dolgozókat Budaörsön, öt tünetmentes fertőzött

Május 25-től Budaörsön is a normál rend szerint üzemelnek a bölcsődék, óvodák, ám az újraindítás előtt a városvezetés minden alkalmazottal elvégeztette a koronavírus tesztet, mely 215 mintavételből öt tünetmentes munkatársnál mutatott pozitivitást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a város honlapján megjelent heti összegzőjét azzal kezdi, némi megkönnyebbüléssel, vegyes aggodalommal néznek a következő hetek elé, hiszen a vírus már sok meglepetést okozott, a szakértők is különböző forgatókönyvekben gondolkoznak. Kifejti, van, aki szerint nyárra eltűnik, van aki szerint a közeljövőben járványgócok robbannak be, de az is elképzelhető, hogy ősszel tér vissz, ha egyáltalán visszatér – jegyzi meg a polgármesteri beszámoló, amely kitér rá, az országos átfertőződöttség ugyan alig éri el az 1%-ot, ez az arány Budapesten és az agglomerációban valószínűleg magasabb.

Wittinghoff Tamás a múlt hét legfontosabb intézkedéseként a kormányzattal összhangban újra megnyittatta a helyi bölcsődéket és óvodákat. Ezt megelőzően 215 budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozónál végezték el a koronavírus-tesztet, mely öt, egyébként tünetmentes munkatársnál mutatott pozitivitást. Ők két hétig karanténban lesznek, s csak akkor állhatnak munkába, ha a megismételt teszt negatív eredményt hoz. Az intézmények helyiségeit, felszereléseit, játékait alaposan fertőtlenítették. Budaörs polgármestere a heti beszámoló végén megjegyzi, az elmúlt hét végéig 119 esetben rendeltek el hatósági járványügyi felügyeletet Budaörsön, ahol jelenleg 21-en vannak házi karanténban. Az Egészségügyi Központ udvarán lévő tesztállomáson múlt héten összesen 108 tesztet végeztek. Arra kérik a szülőket, aki szeretné bölcsődébe, óvodába vinni gyermekét, az a megelőző munkanap reggel 9 óráig jelezze szándékát az intézményben.

Wittinghoff Tamás emlékeztetett, június 16-tól ismét lehet napközis és ottalvós táborokat rendezni, az iskolákkal kapcsolatban már van némi bizonytalanság. A polgármester beszámolójában kifogásolja, hogy a péntek éjjel megjelent kormányrendelet szerint június 15-ig folytatódhat a digitális oktatás, közben az iskolákban is felügyeletet kell biztosítani a tanulóknak, ahol akár kiscsoportos felzárkóztató foglalkozás is tartható.

 „A héten Budapest és több város – köztük Budaörs is – nyílt levélben fordult a kormányhoz. Ebben, többek között leszögezik, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakasza és a járvány nyomában érkező gazdasági és szociális válság kezelése csak a kormány és az önkormányzatok közös feladat- és tehermegosztásával lehet sikeres” – olvasható Wittinghoff Tamás hétösszegzőjében, ahol a városvezető arra kéri a kormányt, az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetések lefolytatása nélkül ne hozzon döntéseket önkormányzatokat érintő kérdésekben, ne vonjanak el további forrásokat, a korábban elvont forrásokat pedig a veszélyhelyzet elmúltával, egyeztetett ütemezéssel fizessék vissza és számoljanak el a védekezésre költött közpénzekkel.

Budaörs polgármestere a helyi ügyekre visszatérve beszámolt arról, hogy múlt héten kinyitottak az üzletek, megindultak a szolgáltatások, megnövekedett a forgalom a városban. Felhívja a figyelmet rá, hogy ezeken a helyeken, illetve a BKV járatain továbbra is kötelező a szájmaszk, vagy a szájat, orrot eltakaró textil használata. Megjegyezte, hétfőn, szerdán és pénteken már személyes ügyfélfogadást is végez a Budaörsi Településgazdálkodási Társaság.

A városvezető beszámolójában részletezte, hogy az önkormányzat veszélyhelyzeti adományszámlájára 6,5 millió forint érkezett, ennek a feléből – 3 440 993 Ft értékben – 2200 adag ételt vásárolt a helyi idősek részére, a fennmaradó összeget pedig maszkok beszerzésére szánják.

Wittinghoff Tamás jelezte, az étkezési szolgáltatást ingyenesen végezte az idősek számára az önkormányzat, júniustól ezt viszont már nem tudják mindenkinek biztosítani, csak annak, aki szociális helyzete miatt szorul rá. Ezért arra kéri a szociális helyzetük alapján segítségre szoruló 70 év felettiek május 29-ig jelentsék be igényüket a 0680/180-001-es zöldszámon.

A budaörsi önkormányzat gyógyszervásárlást 161, élelmiszer bevásárlást 82, mindkettőt 30 fő részére biztosított. A héten ételt naponta 587 idősnek és 299 gyermeknek szállítottak ki. Az óvodai ügyeletet 50 gyermek, a bölcsődei ügyeletet 18 gyermek vette igénybe.

A budaörsi Egészségügyi Központban az újraindult egészségügyi szakellátás mellett egynapos sebészeti beavatkozásokat is végeznek – zárul Wittinghoff Tamás beszámolója.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email