22_03_29_erdmost_nincskep

Így indul az idei strandszezon

22_03_29_erdmost_nincskep

Így indul az idei strandszezon

Kevesebb vendéget engedhetnek be, nem működhet az élményelemek többsége, sem a termálvizes medencék, és egyes gyógyászati kezelések is szünetelnek. Cserébe nem lesz tumultus sem a parton, sem a vízben, igaz, az öltözők kapacitása is kisebb lesz. A dolgozóknak kötelező a maszk viselése.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása részletes iránymutatást tartalmaz a fürdők számára azzal kapcsolatban, hogyan biztosítható a megfelelő higiénia a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. A termalfurdo.hu összefoglalta a fürdőzőkre vonatkozó szabályokat.

Az állásfoglalás bevezetőjében kiemelik, hogy a fertőzés megelőzésének továbbra is legfontosabb eszköze a gyakori alapos kézmosás, kézfertőtlenítés. A fürdőkben, strandokon a legnagyobb kockázatot a vendégek közötti, illetve a vendégek és a személyzet közötti közvetlen és a gyakran megérintett felületeken esetlegesen megmaradó vírusok jelentik, ezért ezek megelőzésére kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

Magasabb hőmérséklet és a közvetlen napfény gyorsítja a vírusok inaktiválódását. Megfelelő üzemeltetés mellett, folyamatos maradék fertőtlenítőszer-szint biztosítása esetén fertőzőképes vírus jelenlétére nem kell számítani a medencevízben.

Azt, hogy egy fürdőben vagy strandon hányan tartózkodhatnak egyszerre, a pihenőterület nagysága és az összes medence együttes befogadóképessége határozza meg. A strandok esetében most egy főre legalább 16 négyzetméter pihenőterületet kell biztosítani, ami a korábbi értéknek pontosan a kétszerese, míg a strandmedencék teljes befogadóképességének korábban a 2,5-szörösét, most azonban csak az 1,25-szörösét engedhetik be a fürdők, ebbe azonban csak az üzemelő medencéket lehet beszámítani. Az előbbi számítási mód szerint legfeljebb  a korábbi maximális létszám felét lehet beengedni egyszerre, az utóbbi szerint azonban még kevesebbet, hiszen sok medence nem üzemel majd.

Így alakul a befogadóképesség

(első oszlop: eredeti befogadóképesség, második: a jelenlegi szabályok melletti befogadóképesség)

Fürdő:

Palatinus

5227

2499

Csillaghegyi

2816

399

Pesterzsébeti

2807

367

Paskál

2502

427

Római

2500

713

Pünkösdfürdő

912

388

 

A medencékben legfeljebb annyian tartózkodhatnak egyszerre, hogy mindenkire legalább 4 négyzetméter vízfelület jusson, a medencében engedélyezett egyidejű fürdőzőszám pedig semmilyen körülmények között nem léphető túl.

A fürdőkben és a medencékben is úgy kell meghatározni a maximális létszámot, hogy a nem egy háztartásban élők közötti legalább 1,5 méteres távolság betartható legyen. Ezt az állásfoglalás szerint a fürdő személyzetének kell ellenőriznie és betartatnia.

A budapesti fürdőkbe belépők kizárólag online vásárolhatóak, a BGYH Zrt. május 25-én megújuló honlapján

Mikor nyit a százhalombattai strand? Érdeklődésünkre közölték: egyelőre nem tudnak pontos időpontot mondani, várhatóan szerdán születik döntés.
 

Kizárólag a szabadtéri, azaz nyitott medencék üzemelhetnek a veszélyhelyzet ideje alatt, azonban ezek közül sem mind lesz használható. A termál-, illetve a gyógyvizes medencék túlnyomó többsége úgynevezett töltő-ürítő üzemben működik, ezek használatát pillanatnyilag nem engedélyezi az NNK. A  vízforgatásos medencék azonban mindenhol működhetnek, ezek jellemzően a strand-, úszó- és élménymedencék. Néhány helyen működnek termálvizes medencék is ilyen módon, például Zalakaroson, Hajdúszoboszlón, és egyes budapesti strandokon. 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett Palatinus, Paskál, Pesterzsébeti, Csillaghegyi, Római strandok 2020. május 30-án, míg a Pünkösdfürdői strand, ahogy a korábbi években, legkésőbb 2020. június 15-ig nyit meg. Azok a fürdők, ahol a medencék túlnyomó többsége beltéri, egyelőre nem tudják megnyitni a kapuikat. Ezek közé tartozik a Dandár, a Gellért, a Király, a Lukács, a Rudas és a Széchenyi.

Az állásfoglalás szerint egyelőre le kell majd mondanunk a szaunák és gőzfürdők, jacuzzik használatáról is. Az élményelemek közül nem fognak működni többek között a nyakzuhanyok, dögönyözők, légbefúvásos masszázspadok, viszont a csúszdákat és azokat a vízbefúvással üzemelő élményelemeket, amelyek hatása a vízfelszín felett nem érezhető, idén is használhatjuk majd. Ezek közé tartoznak az örvények, sodrófolyosók.

A játszóterek is használhatóak lesznek, azokat naponta több alkalommal fertőtleníteni kell.

A gyógyászati kezelések közül azok nem vehetőek igénybe, amelyek aeroszol képződéssel járnak (pl. a tangentor és a szénsavfürdő). A többi egészségügyi kezelést igénybe tudjuk majd venni, ahogy a szépészeti szolgáltatásokat is, igaz, ezekre minden esetben előre be kell jelentkezni.

A strandokon a fedett zuhanyzók, öltözők és mellékhelyiségek is használhatóak lesznek, de ezekben is tartani kell a 1,5-2 méteres távolságot, illetve az alapterület alapján korlátozzák, hányan tartózkodhatnak bent egyszerre. Így előfordulhat, hogy várakozni kell a bejutás előtt. Az öltözők kapacitása emiatt akár módosulhat is, ha szükséges, a működő öltözőszekrények számát is csökkenheti a fürdő.

A fürdővendégek felé az NNK szintén megfogalmazott iránymutatást: a legfontosabb pontok a gyakori szappanos kézmosás (kötelező minden kézmosási ponton szappant és kézfertőtlenítőt kihelyezni), gyakori zuhanyzás és a megfelelő távolság tartása.

A vendégeknek nem, de a strandok személyzetének kötelező lesz a maszk és a kesztyű viselése.

A vendégek életkorával kapcsolatban nincs korlátozás.

Az M1-nek adott interjújában Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke annak a reményének adott hangot, hogy nyár közepétől a járványügyi helyzet lehetőséget ad majd arra, hogy az NNK lazítson a szabályokon, így a töltő-ürítő medencék és akár a fürdők fedett részei is megnyílhatnának, de a korlátozásokat teljes mértékben nem lehet feloldani valószínűleg a jövő nyárig.
 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email