22_03_29_erdmost_nincskep

Szabad a vásár

22_03_29_erdmost_nincskep

Szabad a vásár

38,8 fertőzött jut százezer lakosra megyénkben - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Az országos átlag 36,8 fertőzött. A tisztifőorvos beszélt a játszótereken szükséges óvintézkedésekről, és hogy a szabadtéri vásárok létszámtól függetlenül megtarthatók.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A járvány kezdete óta 470-en hunytak el, jellemzően idős, krónikus betegek, elenyésző kisebbségük az, aki nem szenvedett alapbetegségben. 33 idősotthonban 110-en haltak meg olyanok, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak. Az intézményekben összesen 846 gondozott és 139 dolgozó fertőződött meg, ugyanakkor 298 beteg már meggyógyult.

Magyarországon százezer lakosra 36,8 regisztrált koronavírus-fertőzött jut, ami a környező országokhoz, Európához mérve és nemzetközi összehasonlításban is jónak mondható. Budapesten a legmagasabb, 97,6 a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma. A második helyen Fejér megye áll 86,4-gyel, ezt követi Zala megye 86, Komárom-Esztergom megye 68,8, Pest megye 38,8 százezer lakosra jutó fertőzöttel – közölte a tisztifőorvos.

Az elmúlt 24 órában regisztrált 42 eset Budapestről, Fejér, Komárom, Nógrád, Pest és Zala megyéből származik. Öt beteget a fővárosi, Kamaraerdei úti otthonban, négyet a zalaegerszegi, Külső-kórház utcai otthonban regisztrálták, a többi eset nem zárt közösségből került ki.

Azt is elmondta, hogy az intézmények zárlatát igyekeznek mielőbb feloldani, de egyelőre nem tud pontos időpontot mondani. Ugyanakkor a gyermekvédelmi intézetekben, a szociális és javító intézetekben már lehetséges a ki- és bejárás, a fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket ápoló otthonok lakói pedig az intézmény által szervezett szabadidős programok erejéig szintén elhagyhatják az otthont.
    
Müller Cecília szólt arról is, az újra kinyitott játszótereken, kalandparkokban fontos a higiénés szabályok betartása, elsősorban a rendszeres kézmosás, illetve a gyerekek kezének áttörlése fertőtlenítő kendővel, a játékok fertőtlenítése, illetve a hulladékgyűjtők rendszeres ürítése.

Hozzátette: semmilyen fertőtlenítő folyadék szétlocsolása nem szükséges, ráadásul szennyezi a környeztet, az üzemeltetőknek arra viszont ügyelniük kell, hogy a játékok felületéről ne legyen lepattogva a festék, legyenek sima, könnyen tisztán tartható felületek a játszótéren. Hozzátette: a rendszeres takarítás részeként át kell forgatni a homokozóban lévő homokot, hogy a napsütés fertőtlenítse azt.

Azt is mondta: a gyerekekre felesleges maszkot, illetve kesztyűt adni, az csak zavarja őket. Ugyanakkor kiemelte: se a szülő, se a gyerek ne menjen a játszótérre, ha nem teljesen egészséges.
    
Müller Cecília beszélt arról is, hogy a szabadtéri vásárok a jogszabály értelmében nem minősülnek rendezvénynek, ezért létszámtól függetlenül megtarthatók. Ugyanakkor az alapvető higiénés szabályok betartása és lehetőség szerint a távolságtartás itt is fontos.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email