22_03_29_erdmost_nincskep

Petíció indult az Isztambuli Egyezmény elfogadásáért

22_03_29_erdmost_nincskep

Petíció indult az Isztambuli Egyezmény elfogadásáért

Az országgyűlés fideszes többsége kedden elfogadta a KDNP beterjesztését, és nemet mondtak a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményre. Azóta petíció indult, hogy vonják vissza a határozatot és ratifikálják az egyezményt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Minden emberi és demokratikus világnézet, minden igaz vallás és minden valódi közösség alapvető kiindulópontja az élet, a család, a megtámadottak védelme” – írják a petíció indítói, közéleti személyek, elismert művészek, civil aktivisiták. 

Pár nappal Anyák napja után a magyar Országgyűlés elutasította a 2014-ben aláírt Isztambuli egyezmény ratifikálását, azaz törvényi szintre emelését. Ez az Egyezmény és a belőle fakadó kötelezettségek az emberiség és az emberség szebb és kulturáltabb arcát mutatja. Célja a több évezrede folyamatosan velünk élő agresszió csökkentése, és a családon belüli erőszakot terelné törvényi keretek közé, amely azt jelentené, hogy a mindenkori kormány felelősséget vállal és ellenőrizhetővé válik ezek betartása érdekében.   Az Egyezmény védelmet és megoldási lehetőséget biztosítana az áldozatoknak, a kiszolgáltatott embereknek. Ahogy mi, aláírók megfogalmaztuk, „minden emberi és demokratikus világnézet, minden igaz vallás és minden valódi közösség alapvető kiindulópontja az élet, a család, a megtámadottak védelme.”

Az országgyűlés fideszes többsége kedden arra hivatkozva fogadta el a KDNP beterjesztését, azaz azt, hogy – bár 2014-ben egyszer már aláírták az egyezményt, de – nem fogják ratifikálni az Isztambuli Egyezményt, mert az ideológiailag nem fér össze a magyar jogrenddel, ami viszont ilyen egyezmények nélkül is kiválóan alkalmas arra, hogy megvédje a nőket, gyermekeket vagy épp a férfiakat a kapcsolaton belüli erőszaktól. 

Bár a családon belüli bántalmazás többnyire láthatatlan marad, az ORFK adatai szerint 2019-ben 6773 fő sértettet regisztráltak ennek áldozataként.  A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány azt írja, a közvetlen sértettek 17,6%-a gyerek volt. 

Úgy érezzük, hogy a családon belüli erőszakkal kapcsolatban nagyon sok tennivaló van még. S amíg nem arról beszélünk, hogy 6773-ból vagy a 6715-ből hogy lesz 0 (nulla), addig nem a valódi problémáról van szó.

A Nőkért Egyesület oldalán elérhető az egyezmény teljes szövege magyarul is, hogy mindenki (, aki végigolvassa) el tudja dönteni, mennyire állhat messze a keresztény értékrendtől az egyezményben megfogalmazott értékrend. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email