22_03_29_erdmost_nincskep

„Senkinek nem kívánom azt a szenvedést”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Senkinek nem kívánom azt a szenvedést”

Az elmúlt hetekben több kutya és macska is fagyállómérgezésben halt meg Érden. Az még kérdéses, hogy véletlen balesetekről vagy szándékos mérgezésről van-e szó. Az Érdi Civil Állatmentők mindenesetre arra kérnek mindenkit, hogy aki hasonló esettel találkozik, keresse fel őket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Korábban is történt már ilyen, de most egy területen, az Alsóvölgyi úton volt több eset is, ami azért megrázó, mert valószínű, hogy nem véletlenül ettek ezek az állatok valami olyat, ami fagyállót tartalmazott.” Benke-Kovács Gabi, az Érdi Civil Állatmentőktől azt mondja, az egyik áldozat éppen az ő mentett cicájuk volt, de fagyállómérgezésben haltak meg ugyanezen az úton kistermetű, bent tartott, csak az udvarra kijáró kutyusok is.

Az Érdi Civil Állatmentők az Alsóvölgyi úti mérgezések után felhívást tettek közzé az interneten, hogy jelentkezzenek azok, akik hasonlót tapasztaltak mostanában. Sokan – a város különböző részeiről – már meg is keresték őket. Egyikük arról számolt be, hogy szintén kistermetű kutyusát három hete az állatorvosi vizsgálat szerint fagyállóval mérgezték meg. „Valószínűleg bedobhattak fagyállóval mérgezett kaját, ő meg megette. Senkinek nem kívánom azt a szenvedést, amin szegény végigment, mielőtt végleg elment. Arról nem is beszélve, hogy egy kilenc éves kislány vesztette el a legjobb barátját. Nem tudom, ki képes erre, de elszomorító, hogy ilyen szörnyek közt kell élnünk.”

Gabi szerint jó lenne, ha a fagyálló folyadékokba keserítőt adagolna minden gyártó, aminek már a szaga is elvenné az állat kedvét a kóstolástól. Így ugyanis az édeskés íze miatt a kutyák vagy macskák szívesen belenyalnak akár a kint felejtett, akár a lecsöppentett fagyállóba.

„Tudom, hogy drága az állatorvos, főleg most, amikor sokaknak bevétele sincsen. De fontos, hogy ilyen esetben mindig keressük fel őket minél gyorsabban, és ne különböző Facebook csoportokban próbáljunk választ találni a kutya bajára, különben mire eljutunk az állatorvosi rendelőig, már késő lehet” – kérik az Érdi Civil Állatmentők.

Dr. Káplár Krisztina állatorvos arra hívja fel a gazdik figyelmét, hogy viszonylag kevés, néhány milliliter fagyálló is már elég lehet ahhoz, hogy egy 3-4 kilogrammos cica pár órán belül elpusztuljon. „A macskák érzékenyebbek, mint a kutyák, hamarabb eljutnak arra a pontra, ahonnan már kezeléssel sem lehet őket meggyógyítani.” Ha azt tapasztaljuk, hogy az állatkánk furcsán szédül, hány, illetve gyenge vagy bágyadt lesz hirtelen, akkor minél hamarabb fel kell keresnünk az állatorvost.

Benke-Kovács Gabi azt kéri, jelentkezzenek az Érdi Civil Állatmentők közösségi oldalán azok, akik hasonlót tapasztaltak, annak érdekében, hogy összegyűjtsék az eseteket, és közösen, együtt forduljanak a hatóságokhoz. Akiktől persze nem remélnek túl sokat – nem a rendőrség hibájából. Tavaly nyáron a balotaszállási eset után (amikor egy nő a kocsija hátuljához kötve vonszolta a kutyáját egészen addig, amíg az bele nem halt a kínzásba) országos akcióba kezdtek az állatvédő szervezetek, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét: nincs visszatartó erő, mert hiába vannak jogszabályok, nem alkalmazzák őket, és nincs szankció az állatkínzás ellen. A nyári akció arra jó volt, hogy összefogott 170 állatvédő szervezetet országszerte, akik együtt mondták ki, elég volt az állatkínzásokból. Mikor lesz elég vajon a bíróságoknak, ítélethozóknak is?

Az Érdi Civil Állatmentők telefonszáma: 06-70-770-0020.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email