22_03_29_erdmost_nincskep

“Nincs lezárás Budapest és Pest megye, illetve a vidék között”

22_03_29_erdmost_nincskep

“Nincs lezárás Budapest és Pest megye, illetve a vidék között”

"Nincs lezárás Budapest és Pest megye, illetve a vidék között” - fogalmazott a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

“A fertőzés lassult, a számokat tekintve az elmúlt egy nap adata az egyik legjobb adat. Csökken az új fertőzöttek száma” – hangsúlyozta a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kiemelte, a védekezés második szakasza azt jelenti, hogy az élet újraindítására fokozatosan, szigorú menetrend szerint kerülhet sor. Arra kérnek mindenkit, tartsák be a védelmi intézkedéseket. Kiemelte, a boltokban, tömegközlekedési eszközökön is ajánlott a maszkok viselése.

Gulyás Gergely beszámolt arról, a kormányülésen egy vita alakult ki a budapestiek utazásai kapcsán. “Ebben a kérdésben a kormány világos álláspontot foglalt el. A korábbi kijárási korlátozásokról szóló, Budapesten és Pest megyében ma is hatályos rendeletben meghatároztuk azokat az eseteket, amikor valaki az ingatlanát elhagyhatja. Ha az ingatlanát elhagyhatja, akkor a fővárost és Pest megyét is elhagyhatja. Mindenki meglátogathatja vidéken a saját ingatlanát, tehát ilyen értelemben nincsen lezárás a főváros és Pest megye illetve a vidék között” – fogalmazott Gulyás Gergely, aki arra kérte a központi régió lakosait, hogy aki elhagyja ezt a régiót, az továbbra is tartsa be a védelmi intézkedéseket, mert ez a garancia arra, hogy a fertőzés nem terjed tovább.

A miniszter beszélt még arról, hogy zökkenőmentesen sikerült lebonyolítani az érettségi első szakaszát. Beszámolt róla, hogy elindultak a támogatási programok: a munkahelyvédelmi támogatás során háromezer vállalat 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát.

A vállalkozások számára az Európai Unió lehetővé tette, hogy beruházás-ösztönző támogatásokat nyújtsanak 800 ezer eurós felső küszöbbel, de ennek feltétele, hogy legalább ugyanennyit az adott vállalkozás is vállaljon, mint plusz beruházás. “Azt tudjuk mondani, hogy az 50 milliárd forintos keretet máris túljegyezték” – mondta Gulyás Gergely.

“Annyi új munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus tönkretesz, ezért hoztunk további fontos döntéseket” – hangsúlyozta, kiemelve, megemelik a közfoglalkoztatottak keretszámát, átképzést, továbbképzést biztosítanak, amelyet teljes egészében az állam finanszíroz.

A Honvédelmi Minisztérium megemeli a szerződéses honvédek számát, amely a fiatalok számára jelent munkavállalási lehetőséget. A cél, hogy a munkaerőpiaci igények gyorsan kielégítést nyerhessenek. Emlékeztetett arra, jelenleg három hónapra szól az álláskeresési támogatás.

Gulyás Gergely beszámolt egy, a napokban megjelent új rendeletről is. A veszélyeztetett ágazatokban a bérleti jogviszonyok nem mondhatóak fel, ez a veszélyhelyzet végéig meghosszabbodik az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok esetén, akkor is, ha a bérleti jogviszony magánszeméllyel áll fent. Megjegyezte, a bérbeadó nem mondhatja fel a jogviszonyt, a bérlő igen – ismertette.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email