22_03_29_erdmost_nincskep

“A járványügyi becslések beigazolódni látszanak”

22_03_29_erdmost_nincskep

“A járványügyi becslések beigazolódni látszanak”

Több napja csökken az aktív fertőzöttek száma, vidéken kinyithatnak a fürdők szabadtéri létesítményei, megkezdték a munkát a kórházparancsnokok az idősotthonokban - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az aktuális adatok szerint 1966-ra csökkent az aktív fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt tíz idős, krónikus beteg, ám a gyógyultak száma 801-re emelkedett.

“Most már több napon át csökkenőben van az új esetek regisztrálása, ez mindenképp bizakodásra ad okot. Úgy néz ki, az előzetes számításunk és járványügyi becslések beigazolódni látszanak. Úgy tűnik, elindult a megbetegedések és fertőzések számának a csökkenése” – fogalmazott az aktuális adatok ismertetése után az Operatív Törzs tájékoztatóján Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos beszámolt arról, hogy vidéken lehetővé tették a strandok, szabadtéri fürdők használatát. Részletezte, a fürdőhelyek szabadtéri részei már megnyithattak, várják az érdeklődőket. Kiemelte, hivatalból indítanak hatósági eljárást és fürdővíz-használati engedélyt adnak ki, amellyel tudják jellemezni a fürdővíz minőségét is.

Ezt követi egy fürdőhely-kijelölési eljárás, melyben az üzemeltetőnek kell kérvényeznie az eljárást a jegyző és egyéb hatóságok bevonásával, helyszíni szemlével, infrastrukturális elemek ellenőrzésével, azért, hogy rendelkezésre álljanak azok az eszközök, amikkel biztonságosan használhatóak a fürdők. Hangsúlyozta, továbbra is meg kell tartani a kellő távolságot fürdőzés során, de elmondta azt is, az üzemeltetőknek kell gondoskodniuk a meghatározott számú beengedhető vendégről.

Müller Cecília felhívta a figyelmet rá, hogy a fürdőhasználat során igénybe vett zuhanyzók, kiszolgálóhelyiségek használatára. Elmondta, az öltözők, zuhanyzók, egyéb helyiségek takarítását legalább óránként el kell végezni.

Kiss Róbert, rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeleti munkatársa beszámolt az agrárkamara kezdeményezése alapján a május 7-én napon hatályba lépett kormányrendeletről. Ennek értelmében a Magyarországgal szomszédos államból az agrárágazat munkaerőigényének biztosítása céljából beutazni szándékozó személyek beléptetését szabályozzák.

A rendőr alezredes tájékoztatott arról, több mint 70 kórházba és más, védekezésben résztvevő szervezethez szállítanak védőfelszereléseket. Elmondta, megkezdték a munkát a kórházparancsnokok a 200 főnél nagyobb létszámú idősotthonokban is. Ezekben az intézményekben intézményparancsnoki feladatokat látnak el, felügyelik a járványügyi intézkedések betartását, a készletgazdálkodás rendjét.

Kiss Róbert ezt követően beszámolt a rendőri intézkedések számairól is: az elmúlt 24 órában 870 hatósági házi karantént rendeltek el, 29 szabályszegés történt karanténnal kapcsolatban. 457 esetben kellett intézkedniük a kijárási korlátozással összefüggően, ebből 227 esetben figyelmeztetést, 115 esetben helyszíni bírságot, 65 esetben feljelentést tettek.

331-re emelkedett a járványüggyel összefüggő büntetőeljárások száma, ebből 83 esetben rémhírterjesztés, 27 esetben közveszéllyel fenyegetés, 104 esetben csalás, 20 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt indult eljárás.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email