22_03_29_erdmost_nincskep

“Érd a legszebb arcát mutatja”

22_03_29_erdmost_nincskep

“Érd a legszebb arcát mutatja”

5-10 millió forintot spórolt meg az önkormányzat a minden nap érkező adományoknak köszönhetően, többek között erről is beszélt Csőzik László, Érd polgármestere az ATV Start című műsorában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Csőzik László, Érd polgármestere volt az ATV Start című műsorának vendége. A műsorban a városvezető emlékeztetett, Érden az óvónők bruttó 20-30 ezer forintos bérkiegészítést kapnak. Kitért rá, az óvódák fenntartói jellemzően az önkormányzatok, az elmúlt 13 évben hasonló intézkedésre mégsem került sor a városban.

“El tudják képzelni, hogy mennyire féltjük az óvónőket attól, hogy amiatt, hogy az önkormányzatok ilyen nehéz helyzetben vannak, nehogy ezt vissza kelljen vennünk?” – vetette fel Csőzik László, aki emlékeztetett arra is, a kormány a gépjárműadó elvételével a Megyei Jogú Városoktól 2-300 millió forintot vett el. Megjegyezte, Csomádon például az összbevétel felét jelenti a gépjárműadó. Hozzátette, az Érdtől is elvett 240 millió forint miatt is kellett hozzányúlni a kézilabdacsapat finanszírozásához.

A polgármester beszélt továbbá arról, hogy az iparűzési adó befizetésének rendszere is átalakításra szorul, hiszen a kormány döntése értelmében ezt május 31. helyett szeptember 30-ig lehet fizetni.

“Ez azt jelenti, ha a cégek élnek vele, hogy a likviditásunk, fizetőképességünk komoly veszélybe kerülhet. Ha a cégek lehívják ezt az opciót, akkor bizony az önkormányzatoknak hozzá kell nyúlniuk ahhoz a lehetőséghez, amit úgy hívnak, hogy működési célú hitel felvétele” – fogalmazott Csőzik László.

A városvezető a műsorban beszélt arról is, Érden havi 50 ezer forintos támogatásért fordulhatnak azok a családok, amelyek fenntartói a járvány miatt elvesztették munkájukat. Ezzel kapcsolatban elmondta, az önkormányzatnak ez körülbelül 100 millió forintos kiadás is lehet.

Csőzik László a fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, a járvány következtében számos fejlesztési célról le kell mondani, át kell sorolni azokat. Példaként hozta fel az önkormányzat az Aktív Magyarországért kormánybiztosság felé beadott pályázatát, melyből létrehoznák Parkváros első parkját. Megjegyezte, a pályázaton elnyerhető 40 millió forintos támogatás mellé ugyanennyi önrészt kell biztosítani, ami komoly dilemmát okoz a jelenlegi helyzetben.

“Egyensúlyi költségvetést kell alkotni. Lehet felvenni bizonyos százalékban meghatározott mértékű folyószámla-hitelt, ami a likviditáson segít. De ezt ki kell tudni termelni. Ha nincs bevétel, nem tudja kitermelni, akkor a kiadási oldalon drasztikusan le kell faragni, tehát bérvisszavétel, elbocsátás, fejlesztések átütemezése, lemondás fejlesztésekről és én ezt már csonkításnak hívom” – mondta Csőzik László.

Érd polgármestere beszámolt arról, a város nemrég adott le egy 130 millió forintos igényt az önkormányzati államtitkárságnál, ugyanis ennyi költség merült fel a járványügyi védekezés kapcsán.

“Meglátjuk majd, hogyan válogat a kormány, egyformán ad-e mindenkinek, ellenzéki vezetésűnek és kormánypártinak, vagy nem” – fűzte hozzá, megemlítve, Érdnek évek óta van egy kitettsége, hiszen a Pénzügyminisztérium ékeli ki a város költségvetését. A fideszes városvezetés alatt ez éves szinten 7-800 millió forintot jelentett, kíváncsi rá, megkapja-e ezt a mostani vezetés.

A műsorban Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, 50 ellenzéki képviselő írta alá azt a petíciót, amellyel az alkotmánybíróságon támadják meg a kormány döntését a gépjárműadó önkormányzatoktól való elvételével kapcsolatban.

A műsor végén Csőzik László beszélt arról is, Érd a legszebb arcát mutatja a járványhelyzetben. 

“Nem múlik el nap, hogy ne hoznának százával maszkokat cégek. Különféle adományokkal látnak el minket. 5-10 millió forintot tudtunk ezáltal megspórolni. Érdről nyugodtan mondhahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, a legszebb arcát mutatja.”

Az ATV Start című műsorát ide kattintva nézheti vissza teljes egészében!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email