22_03_29_erdmost_nincskep

Müller: A járványnak még nincs vége

22_03_29_erdmost_nincskep

Müller: A járványnak még nincs vége

A számok biztatóak, stagnál a helyzet, de szükség van az óvatosságra - jelentette ki a tisztifőorvos újságírói kérdésre válaszolva mai sajtótájékoztatóján. Az egészségügyi ellátások bővítésével kapcsolatban kijelentette: még nem áll vissza a járvány előtti helyzet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A járvány elleni védekezés új szakaszába léptünk; fokozatosan indulnak újra az egészségügyi ellátások – jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hangsúlyozta: a járvány folytatódik, ami fokozott óvatosságot, szoros adatkövetést követel, ezért változott a járvánnyal kapcsolatos információk közlése a koronavirus.gov.hu oldalon. Az összes fertőzött számán túl már közlik az aktív esetek és a gyógyultak számát területi bontásban is.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: azok tekinthetők gyógyultnak, akik a fekvőbeteg-ellátásból negatív laboratóriumi eredménnyel távoznak, nincs semmilyen klinikai tünetük legalább három napja, és van egy negatív leletük (laborvizsgálattal igazolva). Azokat a tünetszegény fertőzötteket is gyógyultnak tekintik, akik otthonukban tartózkodtak, 14 napos házi karanténban, és ez idő alatt a betegségnek semmilyen tünetét nem mutatták. 

Müller Cecília kiemelte azt is, hogy bár fokozatosan indulnak újra az egészségügyi ellátások, most még nem áll vissza a járvány előtti helyzet. 

– Minden adat arra mutat, hogy kiegyensúlyozott helyzetben vagyunk, és lehetőség adódik arra, hogy azokat az ellátásokat, amelyeket korábban felfüggesztettünk, vagy csak részben nyújthattak, most újranyissuk és a betegek számára elérhetővé tegyük. Ez nem jelenti azt, hogy visszaállunk a járvány előtti időszakra. Kérem, kövessék azokat a szabályokat, amelyek betartása alapvetően fontos ezen ellátások igénybevételéhez. Háziorvosi ellátásoknál a szabály az, hogy telefonon kell bejelentkezni, és egy óra alatt maximum négy fő ellátása történhet meg, egy időben a váróban soha ne legyen ennél több beteg – hangsúlyozta a tisztifőorvos, megjegyezve: igazolások, szociális ellátáshoz szükséges dokumentumok átvételéhez nem szükséges személyes megjelenés, és továbbra is érvényesek a közgyógyigazolványok és a szakorvosi javaslatok. A járóbeteg-ellátás keretében hasonlóak a szabályok, mint az alapellátásban – ott is be kell jelentkezni.

– Nem a régi kerékvágásba térünk vissza, hanem egyfajta ellátásbővítés kezdődik. Rendkívül fontos, hogy a higiénés szabályok betartása feltétlenül megmaradjon – hangsúlyozta Müller Cecília, aki újságírói kérdésre elmondta azt is: az idősotthonokban a látogatási tilalom továbbra is fennáll.

Arra a kérdésre, hogy leszállóágban van-e már a járvány, a tisztifőorvos így válaszolt:

A számok biztatóak, de óvatosságra is intenek minket. A járványnak még nincs vége. Új szakaszba léptünk, és azt látjuk mi, járványügyi szakemberek, hogy úgy tűnik, stagnál a helyzet. A reprodukciós ráta, azaz hogy egy fertőzött hány másikat tud megfertőzni, jelentősen egy alá csökkent. Ez mindenképpen reményteljes, ugyanakkor egy járványügyi helyzetértékelést nem lehet néhány nap adati alapján meghozni, legalább az elkövetkező két hétben látnunk kell, hogyan alakulnak ezek a számok

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email