22_03_29_erdmost_nincskep

Fokozatosan és szigorú feltételekkel indulhat újra a betegellátás május 4-étől

22_03_29_erdmost_nincskep

Fokozatosan és szigorú feltételekkel indulhat újra a betegellátás május 4-étől

Elsődlegesen továbbra is sürgős ellátást végeznek a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben május 4-étől, a nem sürgős eseteket csak a szakorvossal telefonon egyeztetett időpontban tudják fogadni, írja közleményében az intézmény főigazgatója, Bárány Zsolt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tájékoztatjuk kedves Betegeinket, hogy az április 30-án megjelent,  IV/4265/2020/EAT számú miniszteri utasítás értelmében intézményünk elsődlegesen sürgős (azaz életveszély vagy tartós egészségkárosodás elhárítását szolgáló) ellátásokat végez. A nem sürgős ellátásokat kizárólag a szakorvossal rendelési időben történt telefonos konzultáció alapján kapott előzetes időpont foglalása után végezhetjük.

Kérem a változásokat honlapunkon ( www.erdirendelo.hu ) kövesse!

Megértésüket köszönöm.

Az intézkedés előzményeként Kásler Miklós miniszter levelet küldött az intézményvezetőknek csütörtökön, amelyben részletezi az egészségügyi ellátás új rendjét május 4-étől és annak feltételeit. Másfél hónapos szünet után (ami alatt csak a sürgős és azonnali ellátások voltak engedélyezettek) több fontos területen újraindul az ellátás, de csak nagyon szigorú feltételekkel. Az emberi erőforrások miniszterének Portfolio-hoz eljutott, április 30-án kiküldött levele alapján ezek a feltételek a következők:

 

háziorvosi és fogászati alapellátás újraindításának feltétele, hogy a beteg telefonon előzetesen időpontot kérjen, majd a rendelőbe lépéskor testhőmérséklet mérése szükséges, a betegeknek 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert, szükség szerint védőeszközöket kell biztosítani – mondja ki.

Azt is részletezi a dokumentum, hogy a telefonkonzultációt követően kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra, amelynek előjegyzés szerint kell történnie, a jogszabály szerinti heti 15 órában. Az előjegyzés főszabálya: óránként maximum 4 beteg vizsgálata.

Telefonon vagy egyéb nem személyes úton kell viszont végezni az igazolások, keresőképtelen állomány igazolás kiállítását, szociális ellátáshoz szükséges dokumentumokat. 

A járóbeteg szakellátásban meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást, amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, szabályos telefonos vizit lebonyolítását. Három kimenetel lehet az első távkonzultáció után:

  • Megnyugtató, nincs további teendő a beteggel.
  • Kérdéses, ez esetben újabb távkonzultáció, gyógyszerfelírás e-receptre.
  • Problémás, ebben az esetben személyes vizsgálat nem kerülhető el, a beteget időpontra kell hívni.

Telefonos konzultáció alapján az orvos rendelkezhet a kórházi beutalásról és mentőrendelésről. Az intézményi vizsgálat esetén óránként maximum 4 vizsgálat javasolt. Csak olyan szakrendelés működhet tehát, ahol előjegyzés alapján fogadják a betegeket.

A beteg épületbe való belépésekor kötelező a lázmérése, higiénés kézfertőtlenítése, a járványügyi kérdőív kitöltése, védőmaszkkal történő ellátása. A kikérdezés során a koronavírus gyanúsnak vélt beteget az erre a célra kijelölt és elkülönített szakrendelőben kell ellátni, ahol valamennyi egyéni védőeszköz (FFP 2 maszk, védőszemüveg, arcvédő maszk, köpeny, gumikesztyű), kéz és felületfertőtlenítő biztosított. Kockázatot jelentő járóbeteg-beavatkozást csak egy negatív PCR vizsgálati eredmény birtokában lehet elvégezni.

Azt, hogy mindehhez (védőfelszerelések, tesztek, fertőtlenítő szerek) honnan kapnak anyagi vagy tárgyi feltételeket az intézmények, a levél nem tartalmazza.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email