22_03_29_erdmost_nincskep

Ebek a weben – most is nagyon kell az egy százalék

22_03_29_erdmost_nincskep

Ebek a weben – most is nagyon kell az egy százalék

Kutyát szeretnél, de zárva a menhely? Válaszd ki a neten, és nézd meg, vidd haza előre egyeztetett időpontban. A Sirius alapítvány, alkalmazkodva a járványhelyzethez, bezárta kapuit az érdeklődők előtt, de útjára indította a netes örökbefogadást, ami pár hét alatt nagyon népszerűvé vált.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Március közepe óta a látogatók előtt zárva tart a Sirius alapítvány menhelye. Nem a kutyákat féltik a fertőzéstől, hanem a dolgozókat. Három állatgondozó és két éjjeliőr dolgozik a menhelyen, közülük ketten veszélyeztetett életkorban vannak. Ha ők kiesnének, a kutyák folyamatos ellátása veszélybe kerülne, mondta lapunknak Böjtös Andrea, a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány elnöke, hangsúlyozva: az örökbe adást így sem állították le, csak épp nem személyes látogatás során, hanem online választhatnak a 
kutyusok közül a leendő gazdák. A virtuális ismerkedést kellő óvintézkedésekkel követheti csak a személyes: Andrea maszkban, kesztyűben vezeti ki a kutyust a menhely kapuján kívülre, ahol a leendő gazdi az állattal kapcsolatba kerülhet, a dolgozókkal viszont nem.

„Nagyon sok érdeklődő van. Nem számítottam erre, hiszen a látogatási tilalom utáni egy-másfél hétben szinte senki nem jelentkezett. Azóta egyre többen hívnak; minden napra jut egy-két előre megbeszélt találkozó, és több örökbefogadást is megoldottunk így. Bízunk benne, hogy ez nem csupán egy hirtelen fellángolás, azaz nem csak a megnövekedett szabadidő miatt szeretne valaki kutyát” – teszi hozzá Andrea, aki hallott már olyan esetről, hogy valaki a karantén idejére akart négylábú társat, és úgy tervezte, visszaadja a kutyát, amint vége a járványnak. „Az örökbefogadás felelős, hosszú távú döntés. Úgy tapasztaljuk egyébként, hogy ezt azért a jelentkezők is így gondolják – mindenkivel elbeszélgetünk, tisztázzuk az örökbe adás feltételeit. Ezek egyébként nem változtak, csak a körülmények szigorodtak, hiszen most nincs látogatási nap, előre egyeztetett időpontban találkozunk mindenkivel.”

Érden nem fordult elő, hogy bárki azért adta volna le a kutyáját, mert félt, hogy az állat is terjesztheti a járványt, de Andrea tudomása szerint más településen volt már ilyen eset. „Kommunikációval ezt meg lehet előzni. Megkerestek már minket azzal a kérdéssel, hogy az állat hordozhatja-e a vírust, de azért azt nem mondanám, hogy ettől rettegnek az emberek. A szakemberek egyhangúan azon a véleményen vannak: semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a kutya átadhatja a fertőzést. Persze, a szőrén ugyanúgy megtapadhat a vírus, mint mondjuk egy kilincsen, de annak a valószínűsége, hogy valaki így kapja el a betegséget, nagyon kevés.” A menhelyen mintegy kilencven kutya él – a létszám napról napra változik, hiszen az örökbefogadás mellett kerülnek be új ebek is.

A karantén alatt sem állt meg az élet, a gyepmester és a hétvégi ügyeletesek is folyamatosan dolgoznak. Az önkénteseket – akik többek közt a kutyákat sétáltatták, játszottak, foglalkoztak velük – most nem tudják fogadni, adományokat azonban igen. „Nagyon sokan megkerestek minket, hogy miben tudnának segíteni. Élelmet hoznak, pénzt küldenek. Megnyugtató, hogy a segítőkészség a mostani időkben is megmaradt. A kutyák ellátása folyamatos, körülbelül két hónapra való tápot tárolunk. Húst folyamatosan kapunk, így nem okoz gondot, hogy mit egyenek a kutyák – bízom benne, hogy ez így is marad. Ha bajba kerülnénk, sok emberre tudunk számítani, úgy láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg” – mondja Andrea, aki segítséget nemcsak kap, hanem nyújt is az alapítványhoz fordulóknak, legyen szó orvosi vagy egyéb ellátástól – ez a járványtól független.

„Ami miatt aggódunk, az az, hogy az idén kevesebben ajánlják fel a személyi jövedelemadójuk egy százalékát. Erre most kevesebb figyelem jut. Sajnos, mi nem tudunk a reklámozásra sok pénzt fordítani, pedig a költségvetésünkben nagyon komoly tényező a befolyó egy százalék – kutyáink állatorvosi ellátását szinte csak ebből tudjuk fedezni” – hangsúlyozza a Sirius elnöke.

És ha már szóba került az állatorvos: a jelenlegi helyzetben is nagyon oda kell figyelnünk a kullancsok, egyéb élősködők elleni védekezésre, és nem árt idejében beszerezni a különböző készítményeket, az állatorvos javaslata alapján.    Arra a kérdésünkre, hogy az egyesület készül-e ivartalanítási akcióval, Andrea elmondta: sokan keresik ezeket a lehetőségeket, de sajnos idén tavasszal nem tudnak kedvezményes ivartalanítást szervezni – elmaradnak ugyanis azok a pályázatok, amelyek révén e célra forráshoz juthatott volna az egyesület. A cicás gazdik számára viszont jó hír: a Városközponti Állatorvosi Rendelőintézet macskák számára elindított egy kedvezményes ivartalanítási programot, aminek a Sirius is hírét viszi, így támogatva a felesleges szaporulatnak gátat vető, a gazdák számára kedvező akciót. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email