22_03_29_erdmost_nincskep

Nem válik védetté minden fertőzött?

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem válik védetté minden fertőzött?

Számosan, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, védetté válnak, de a megfigyelések szerint egyeseknél szinte alig termelődik ellenanyag a vírussal szemben - jelentette ki az országos tisztifőorvos, hozzátéve: a járvány után terveznek átfogó vizsgálatot az átvészeltséget illetően.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sem a vírus örökítőanyagán, sem az ellenanyag kimutatásán alapuló teszt nem helyettesíti a két hetes karantént, amit el kell viselnie annak, akit kórházból engednek haza – jelentette ki az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos, arról szólva, milyen intézkedések szükségesek abban az esetben, ha egy idős ember kórházi kezelést követően tér haza egy idősotthonba. Hangsúlyozta: a laboratóriumi vizsgálatok fontosak, de nem elégségesek.

Ez egy nagyon érdekes vírus. Számosan, akik átestek a fertőzésen, védetté válnak, de a megfigyelések szerint egyeseknél szinte alig termelődik ellenanyag a vírussal szemben. Ezért is fontos a tizennégy nap: nem tudjuk jelen pillanatban garantálni, hogy a pozitivitást követő két negatív teszt is akár hosszú távon, több évre történő védettséget jelentene. Nagyon különbözően reagál az immunrendszer a vírussal szemben – hangsúlyozta Müller Cecília. 

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e Magyarországon olyan vizsgálatot, amely utólag megmutatja, hányan vészelték át a betegséget, elmondta: igen, tervezik, de erre csak a járványt követő időszakban kerülhet sor. Vérből tudják megállapítani, hogy kinek milyen típusú és mennyiségű ellenanyag képződött a szervezetében a vírussal szemben.  

A tisztifőorvos a kórházban ápolt betegekkel kapcsolatban közölte: 9 fő lekerült a lélegeztetőgépről, amit nagyon nagy teljesítménynek nevezett. Ők az intenzív osztályt is elhagyhatták. Ez óriási eredmény – tette hozzá. Korábban arról beszélt a tisztifőorvos, hogy aki lélegeztetőgépre kerül, annak romlanak az életesélyei, most azonban e tekintetben javulás látható. A betegellátási protokoll úgy egészül ki és változik, ahogy a fertőzéssel kapcsolatos ismeretek nőnek. Müller Cecília hangsúlyozta: minden gyógyszer, ami a világban jelenleg a betegség kezelésére használatos, Magyarországon is rendelkezésre áll.

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta: a gyermekek kötelező védőoltásait be kell adni – az immunizálás kevesebb alkalommal is megtörténhet, az együttolthatóság szabályait betartva. Az iskolai kampányoltásokat (a B típusú fertőző májgyulladás, illetve a HPV elleni oltások) a járvány után kapják majd meg a gyereke.

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy az idősotthonokban országos ellenőrzés indul a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: Az emberek többsége figyelembe vette a korlátozásokat a húsvéti hétvégén, bár néhány helyen azt tapasztalták, hogy többen semmibe vették a szabályokat – így volt ez a Balaton déli térségében is. Nagyobb bevásárlóközpontok környékén is többen gyülekeztek, a bevásárló családtagokra várakozva. Összesen 10061 figyelmeztetést kellett kiosztaniuk a rendőröknek a korlátozási szabályok megsértése miatt.

Arra a kérdésre, hogy több európai országhoz hasonlóan terveznek-e lazítani a bevezetett korlátozó intézkedéseken, Lakatos Tibor elmondta: a kormány hetente értékeli a korlátozó intézkedések hatását, és szükség esetén ezen elemzés alapján döntenek.

Nagy István agrárminiszter az online sajtótájékoztatót megelőzően bejelentette: június végéig mentesülnek a munkáltatók a munkabérek utáni közterhek megfizetése alól a turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban, így a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál is. A munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot. Döntöttek a szabad felhasználású, akár három éves futamidejű Agrár Széchenyi Folyószámla Hitel ingyenessé tételéről és a felvehető hitelkeret megduplázásáról. Ez azt jelenti, hogy az év végéig megkötött új hitelszerződéseknél a felvehető hitel maximumát a jelenlegi 100 millió forintról 200 millió forintra növelték, az agrártárca költségvetési forrásaiból jelenleg is nyújtott kamat- és kezességi díjtámogatást 100 százalékra emelte, valamint vállalta a hitelek megkötésével-, fenntartásával kapcsolatos költségek 100 százalékának megtérítését.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email