22_03_29_erdmost_nincskep

További kisvállalkozások kapnak adómentességet

22_03_29_erdmost_nincskep

További kisvállalkozások kapnak adómentességet

A taxisok után további 81 ezer kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány a kata átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Felfüggesztik továbbá a kilakoltatásokat és az adótartozások behajtását.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Március 11-én hirdetett rendkívüli jogrendet a magyar kormány. A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében számos intézkedést hoztak, melyekre azért volt szükség, mert a tudósok még nem találták meg a járvány ellenszerét.

„Ha megtalálják is, amíg azt mindannyiunk számára elérhetővé teszik, az hosszú hetekig, hónapokig fog tartani. Az volt a kérdés, hogy várakozzunk vagy cselekedjünk és mi úgy döntöttünk, hogy várakozás helyett felvesszük a küzdelmet” – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

„A megszokott életmódunk mellett, az életszervezési elveink fenntartása mellett, a szokásos jogszabályok keretei között nem fogjuk tudni megszervezni Magyarország kollektív önvédelmét és még közösen sem tudjuk elhárítani a támadást, ezért kértünk felhatalmazást és hirdettük ki a veszélyhelyzetet” – fűzte hozzá a miniszterelnök, megjegyezve, a veszélyhelyzet azt jelenti, hogy a kormány megkapta a felhatalmazást és az eszközöket is ahhoz, hogy a siker esélyével szervezze meg Magyarország védelmét.

Orbán Viktor elmondta, négy vonalon szervezték meg a védekezést: katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági vonalon. A vírus terjedésével kapcsolatban elhangzott, hogy három szakasza van, s ezekhez kell igazítani a védekezés ütemét, teendőit, lépéseit. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette, az egyéni fertőzések szakaszát már magunk mögött hagytuk, s átléptünk a csoportos fertőzések szakaszába.

„Úgy láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy gyorsuló lépésekkel közeledünk a tömeges fertőzés szakasza felé” – jelentette ki a miniszterelnök, aki ezt követően tájékoztatott arról is, hogy március 23-án 167 azonosított fertőzött van Magyarországon. „Ez azt jelenti, hogy laboratóriumi körülmények között, kontrollellenőrzéssel végzett vírusfertőzésről beszélünk.

Fontos lenne tudnunk, hogy ténylegesen hány emberbe költözött a vírus, mert az nyilván egy nagyobb szám, de, hogy mennyi a tényleges, arról csak becsléseink lehetnek.”

A fertőzöttekkel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta azt is, hogy 108-an hordozzák a vírust, de ők maguk nem betegek, míg 27-en tüneteket is mutatnak, további kilencen kórházi intenzív ellátásra szorulnak. Az eddigi hét elhunyttal kapcsolatban a kormányfő azt mondta, krónikus betegségekben szenvedtek, átlagéletkoruk 69 év volt.

Orbán Viktor arról is tájékoztatott, hogy orvosi maszkból másfél millió áll rendelkezésre a napi 25 ezer gyártása mellett, de a közeljövőben ezt 80 ezerre emelik, speciális maszkból 129 ezer darab, gumikesztyűből 20 millió pár, védőruhából 170 ezer, lélegeztetőgépből pedig 2560 van az országban. Hazánk pedig 66 906 kórházi ággyal rendelkezik és 252 tábori kórházi ágyat is munkába tudnak állítani. Emellett 19 431 65 év alatti orvos, 4312 rezidens, valamint 690 orvostanhallgató és 105 ezer egészségügyi szakdolgozó vesz részt az ellátásban.

„Azokról a tételekről beszélek, amelyek ténylegesen megvannak és megérkeztek Magyarország területére, de remélem, hogy újabb és újabb szállítmányok érkeznek. Több mint tíz szállítmányt várunk” – szögezte le a kormányfő, aki ezt követően hatpontos gazdasági akcióterv-kiegészítést is bejelentett.

Ennek értelmében a taxisok után további 81 480 kisvállalkozásnak adnak mentességet a kata-járulékfizetés alól, s a március 1. előtt keletkezett kataadósságokra és a hazai médiaszolgáltatóknak a kieső reklámbevételek miatti adóbefizetésre is mentességet kapnak június 30-ig. Felfüggesztik továbbá a kilakoltatásokat, az adótartozások behajtását, ellenben a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyed-jogosultságokat fenntartják.

A védelemmel kapcsolatban a kormányfő elmondta, 23 950 hivatásos, 9381 tartalékos, 10 649 öt éven belül leszerelt katona áll rendelkezésre a közrend fenntartására, de további 70 275 bevethető egyenruhás mellett még végszükség esetén 46 573 polgárőr is bevethető.

A miniszterelnök után Lakatos Tibor, rendőr ezredes, illetve Müller Cecília országos tisztifőorvos tartott sajtójátékoztatót. Utóbbi elmondta, a következő napokban hatványozott növekedésnek nézünk elébe, melyet mutat, hogy az elmúlt 24 órában 36 új, beazonosított fertőzöttet találtak, ezzel kapcsolatban a tisztifőorvos kifejtette, a következő napokban, héten a csoportos fertőzésekről a tömeges fertőzések szakaszába léphetünk.

„Jelen pillanatban az ország minden területéről származnak ezek az adatok.

Nincs olyan megye, ahol ne találtunk volna már fertőzött személyt. Ez azt jelenti, hogy számos olyan ember van, aki megfertőződött, de nem mutatja a betegség jeleit”

– mondta Müller Cecília.

A tisztifőorvos megosztotta továbbá, már minden egészségügyi intézmény készülődik a kapacitásnövelésre, a középsúlyos és intenzív betegek ellátására. Elmondta azt is, azoktól vesznek mintát, akik gyanúsak a koronavírus fertőzésre, így a háziorvos gyanús esetnél konzultál a mentővel, infektológussal, így születik döntés arról, kell-e mintát venni.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője pedig elmondta, a délelőtti adatok alapján egyik határátkelőhelynél sincs fennakadás. Ezt követően beszámolt arról is, hogy Európában 188 honfitársunk van karanténban, Európán kívül 30-an, de még több ezren vannak külföldön.

Lakatos Tibor arról is tájékoztatott, hogy házi karantént már több mint 4 ezer ember esetében rendeltek el és több mint száz esetben szabálysértési feljelentést is tettek.

Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatban pedig elhangzott, hogy 24 fő ellen tettek feljelentést, több helyen bírságoltak, további 11 esetben állampolgárokat megtévesztő magatartás miatt, 14 esetben rémhírterjesztés miatt, 12 alkalommal pedig közveszéllyel való fenyegetés miatt indítottak büntetőeljárást.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email