22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan lehet lelkileg túlélni a koronavírust?

22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan lehet lelkileg túlélni a koronavírust?

Gecse-Simon Orsolya traumaszakértő adott tanácsot az Érd FM 101.3-on arról, hogyan kezelhetjük lelkileg a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet, ami szorongást, magányt, depressziót is okozhat sok esetben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– A legnehezebben a bizonytalanságot tudjuk kezelni ebben a percről-percre változó helyzetben – mondja a szakértő. – Teljesen természetes, hogy vannak olyan emberek, akik erre felfokozott érzelmi állapottal reagálnak. Ezen egyedül a tudatossággal tudunk változtatni. Ha tudjuk, hogy ez az érzelmi állapot ennek a helyzetnek az elválaszthatatlan sajátja.

És hogyan lehet ezt a tudatosságot elérni?

A legjobban akkor tudunk ezekkel a helyzetekkel megbirkózni, ha próbálunk minél több, lehetőleg hiteles forrásból származó információt szerezni arról, hogy hogyan tudunk helyesen cselekedni, viselkedni. Arról, hogy hogyan óvhatjuk meg magunkat és a szeretteinket. Ha megpróbáljuk kiismerni ennek a betegségnek a jellemzőit, a terjedését, és azt, hogy melyek azok a magatartásformák, amelyekkel lassítani lehet a terjedését. Ezek számbavétele rögvest teremt egy olyan tudatosságot, ami jelentősen csökkentheti bennünk az amúgy ebben a helyzetben teljesen természetesen jelen levő félelmet, szorongást.

Fontos, hogy az időseket se hagyjuk magukra. A szakember szerint életmentő lehet egy-egy hosszabb telefonhívás ilyenkor, hogy a szép korúak is megfogalmazhassák a félelmeiket, és persze azt is, hogy miben szenvednek hiányt, miben vannak ráutalva a segítségünkre. 

A koronavírus-járvány miatt egyre több ember marad munka nélkül, ezzel kapcsolatban Gecse-Simon Orsolya még elmondta, hogy ezt is csak tudatosan lehet feldolgozni:

A létbizonytalanság, a mindennapi létért vívott reménytelen harc nagyon nehéz. Igyekezzünk a veszteségeinket is tudatosan kezelni, tudjuk azt, hogy ez egy pillanatnyi veszteség, ami még ugyan nem törli el az ezzel járó fájdalmat. Bátran ajánlom a lelki segélyvonalak azonnali felhívását, mert fontos beszélni a nehéz helyzetekről, a veszteségekről. Aki benne van, az a megélés szintjén tud túllépni ezen, a szakemberek pedig a racionalizálás folyamatát tudják segíteni, hogy így végül kilábaljunk ezekből a helyzetekből. 

Az interjút teljes hosszában itt tudja meghallgatni:


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email