Gazdasági intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

"Úgy látjuk, eljött az ideje, hogy a járványügyi és egészségügyi kérdések mellett most már gazdasági döntéseket is hozzunk. A világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti, hanem a munkahelyüket is". Öt intézkedést jelentett be ezzel kapcsolatban a miniszterelnök szerdán.

– A magánszemélyek és vállalkozások 2020. március 18-áig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

– A rövidlejáratú vállalkozási hitelek június 30-áig meghosszabbításra kerülnek.

– A március 19-étől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (THM) a jegybanki alapkamat+5%-ban maximalizálják

– A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, kultúra, sport, személyszállítás területén:

  • a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét elengedik teljes mértékben
  • a munkavállalók járulékát csökkentik: nyugdíjjárulékot nem kell fizetni és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-áig.
  • A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettségét június 30-áig elengedik.
  • Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-áig nem kell fizetni turizmusfejlesztési hozzájárulást.

– A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy „a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással”. Ezt nem fejtette ki a miniszterelnök. 

A fentiekről szóló rendeletet ma közzéteszik, a részleteket pedig holnap fogják ismertetni.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink