Felhívás a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezéséről

Tisztelt lakosok!

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi határozatot hozta:

30/2020. (I. 30.) h a t á r o z a t a

a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezésének támogatásáról

  1. A Közgyűlés kinyilvánítja, hogy Érd Megyei Jogú Város támogatja a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezését.

A közgyűlés egyhangúan fogadta el, hogy támogatja a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezését. Ez a kezdeményezés arról szól, hogy azok a nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi kisebbségek, melyek önálló közigazgatási egységként akár meg sem jelennek az egyes államok struktúrájában, vagy más okból nem férnek direktben hozzá uniós forrásokhoz, önálló fejlesztéspolitikát fogalmazhassanak és valósíthassanak meg. A kezdeményezést hat éven át tartó pereskedés előzte meg és már azzal is komoly sikert ért el, hogy beemelte a nemzeti régió kifejezést az unió szókészletébe. A petíció sikeréhez 1 millió aláírásra van szükség 7 uniós tagállamból – meghatározott kvóták, aláírásszámok alapján. Eddig kizárólag Magyarország teljesítette az előírt aláírásszámot, Románia (nyilván az erdélyi magyarság aláírásainak köszönhetően) az aláírások felét tudja eddig felmutatni. A határon túli magyarokon kívül olyan őshonos európai kisebbségek számára is fontos a kezdeményezés, mint a baszkok, a szárdok, a katalánok, a belgiumi németek és számos más népcsoport. Hiszen az UNESCO adatai szerint, beleértve az unió határain kívüli területeket, 55 önálló állam nélküli kisebbségi nyelv létezik Európában.

Egy online petícióról van szó, aláírások gyűjtésére május 7-ig van lehetőség.

További információt itt találnak a kollégák:
http://nemzetiregiok.eu/
A petíció aláírására pedig itt van lehetőség:
https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs