22_03_29_erdmost_nincskep

Vagyonvédelmi roadshow nyugdíjasoknak

22_03_29_erdmost_nincskep

Vagyonvédelmi roadshow nyugdíjasoknak

Vagyonvédelmi roadshowal járják a településeket az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai. A cél, hogy megerősítsék a nyugdíjasok védekező rendszerét a csalókkal szemben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A nyugdíjas klubokba, művelődési házakba szervezett rendezvényeken élményszerű bemutatóval, tájékoztatókkal várták az érdeklődőket. A több száz nyugdíjas első kézből juthatott a rendőröktől olyan tanácsokhoz, intelmekhez, amelyek betartásával az áldozattá válás könnyebben elkerülhető. A körzeti megbízottak, a járőrök az általuk megtapasztalt és megtörtént csalási módszerek ismertetésével hívták fel a figyelmet az elkövetők széles ötlettárára.

A rendőrök az időseket kihasználó csalók számtalan trükkjével és módszerével ismertették meg a hallgatóságot, miközben arra is kitértek, hogyan lehet „immunissá” válni ezekkel szemben. Kiemelték például, hogy a „gyapjúágyneműs” csalókkal nem az a legnagyobb baj, hogy rossz minőségű terméket árulnak, hanem, hogy kilesik, honnan vesszük elő a pénzt, amikor fizetünk, és milyen értékeket tartunk a lakásban. Hasonló a helyzet a csatorna-, járdaépítésre, nyílászárócserére helyben ajánlatot tevő bűnelkövetőkkel is.  Akik bejutnak a lakásunkba, azok elsősorban készpénzt és ékszert keresnek, mivel ezek elemelése és hasznosítása a legkényelmesebb.

Gyanús, ha váratlanul érkeznek a „gázszerelők”, „vízóraleolvasók” és „kollégáik” – azok a csalók, akik hivatalos minőségben, szolgáltatóként mutatkoznak be. Legyünk éberek! Ne engedjük be őket a házba, javasoljuk, hogy jöjjenek későbbi időpontban.

Tavaly szeptemberben két idős embertől összesen több mint 250 ezer forintot csalt ki egy álpostás azzal, hogy ellenőrizni szeretné a bankjegyeket, amiket az előtte ott járt, „csaló postás” hozott a nyugdíjjal. De mitől postás a postás? Egy zöld póló és egy nagy táska már elég, hogy elhiggyük neki? Minden esetben kérjünk fényképes igazolványt az ismeretlen és váratlan látogatóktól, és ellenőrizzük a személyazonosságukat. Senkit se engedjünk be a lakásba, ha egyedül vagyunk, és nem lehetünk biztosak a kilétében!

Visszatérő trükk, hogy maga a csaló hoz pénzt. Például „nyugdíjkiegészítést az önkormányzattól”. Ilyenkor gyakran nagy címletű, hamis bankjegyet ad át, és visszajárót kér. A hivatalos szervek átutalással rendezik a pénzügyeket.

Az utóbbi időben sokat hallhattunk az „unokázós csalásokról” is. Ha az érzelmek átveszik az irányítást az értelem felett, „csőlátás” alakul ki. Ilyenkor segíthet, ha „megrázzuk a fejünket” – szó szerinti, de képletes értelemben is. Tegyünk fel kérdéseket! Ha szemernyi kételyünk van, azonnal bontsuk a vonalat, és telefonáljunk segítségért!

Általánosságban fontos önvédelmi elv, hogy gyanakodjunk, ha valamit szokatlannak találunk! Ilyen lehet a kijelzőn egy furcsa – a megszokottnál hosszabb – telefonszám, vagy másféle csengőhang. A legjobb, ha nem fogadjuk, és főként nem hívjuk vissza az ilyen számokat!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email