22_03_29_erdmost_nincskep

Tudatos babavárás

22_03_29_erdmost_nincskep

Tudatos babavárás

Ingyenes tanfolyamot tart a Kötelék - Érd térségi Közösség a Családokért - a várandósságról, szülésről, szoptatásról kismamáknak és párjaiknak, illetve azoknak is, akik még csak tervezik a babavárást. A programra két hetente keddenként 17-19 óra között kerül sor a Romics B214-es tárgyalójában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az előadásokat, azaz beszélgetéseket Bognár Krisztina védőnő, laktációs szaktanácsadó, Csörgő Andrea, perinatális szaktanácsadó és dr. Kun Judit, orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó tartja. 

– Igyekszünk a sok-sok információ között egy vezérfonalat mutatni a várandós szülőknek. Manapság már rengeteget lehet olvasni akár az interneten, akár különböző könyvekből a témában, de közben meg elvész az, hogy egymással beszéljünk, hiszen a legtöbben nukleáris családokban élünk, és nincs arra lehetőség, hogy a felmenőinktől, rokonainktól szerezzünk tapasztalatot. Mi, szakemberek pedig tapasztalt édesanyaként is igyekszünk ezeket az információkat átadni, illetve a lelki oldalt is támogatni, mert erre általában nagyon kevés idő jut a szülész-nőgyógyásszal való találkozókon – mondta el kérdésünkre az egyik előadó, Bognár Krisztina.

A tanfolyam első alkalmára a héten kedden került sor, ahol a várandósság testi és lelki változásairól esett szó, és amit négy pár hallgatott meg, közöttük egy olyan, akik még csak tervezik a babavárást.Krisztina elmondta, hogy a tanfolyamnak mindig nagy sikere van, ők is számos pozitív visszajelzést kapnak, illetve úgy látja, barátságok is kialakulnak a kismamák között itt.

A program teljesen ingyenes, mert a szervezők, amikor hat évvel ezelőtt elindították, tudták, hogy nem mindenki engedhetné meg azt magának máshogyan, pedig rendkívül fontos a szakemberek szerint, hogy tudatosan készüljünk a várandósságra, szülésre és szoptatásra.

– Az ismeretlentől való félelem sokkal rosszabb ebben az időszakban, mintha tudjuk, hogy mire számíthatunk. A hiteles forrásból származó információ mindig sokat segíthet – tette hozzá Krisztina.

A tanfolyam előadásaiba bármikor be lehet csatlakozni, a szakemberek a következő témákat tervezik körbejárni:

február 18. – Hol jó szülni? Kivel jó szülni? – Csörgő Andrea
Segítők és szerepük a szülésnél (orvos, szülésznő, dúla); Az apa jelenléte

március 3. – Mire jó a szoptatás? – Kun Judit
Fontos-e egyáltalán a szoptatás a „korszerű tápszerek” korában? Milyen funkciói vannak a szoptatásnak? Milyen hatással van a kisbaba és az édesanya egészségére? Összefügg-e a táplálás és a gondozás? Kinek jó, ha szoptatunk?

március 17. – Van itt valaki? – Bognár Krisztina
Kapcsolatfelvétel a magzattal; Vizsgálatok, mi miért történik? Mit szabad és mit nem? Mozgás várandósan, intim torna, légző gyakorlatok; Relaxáció

március 31. – Kell, hogy fájjon? – Csörgő Andrea
A szülés szakaszai; A vajúdó asszony érzései, érzetei és viselkedése; Fájdalom és csillapítása

április 14. – Kell-e készülni a szoptatásra? – Kun Judit
Milyen előkészületeket tehetünk a sikeres szoptatás érdekében? Hogyan befolyásolja a szülés módja a szoptatás sikerét? Mit tehetünk a bőséges tejellátásért? Kell-e edzeni a mellbimbót a várandósság alatt? Érdemes-e babagondozási könyveket olvasni? Kihez fordulhatunk a kérdéseinkkel?

április 28. – Felkészülés az anyaságra, a baba fogadására – Bognár Krisztina
Babakelengye, szülési kelengye; A gyermekágyas anya szükségletei; Anyaként is nőnek lenni; Relaxációs gyakorlatok

május 12. – Mi történik a szülés után? – Csörgő Andrea
A szülés utáni első órák, az újszülött kompetenciái, hogyan segíthetünk; Kórházi napok és gyermekágy; Az újszülött szükségletei: testközelség, alvásigény

május 26. – Nekem is menni fog a szoptatás! – Kun Judit
Gyakorlati tudnivalók a szoptatási testhelyzetekről és a mellre tételről; Hogyan viselkedik egy “normál” újszülött? Honnan lehet tudni, hogy elég anyatejhez jut-e a kisbaba? Hogyan lehet biztosítani, hogy elegendő legyen a tej? Hogyan tudjuk felébreszteni az aluszékony babát? Mihez kezdjünk egy sírós csecsemővel? Hogyan szakítsunk időt a házimunkára és a többi családtagra? Hol kaphatunk segítséget, ha elakadtunk?

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email