22_03_29_erdmost_nincskep

Zöld fórum: az önkormányzat és a civilek közösen számolják fel az illegális hulladéktelepeket

22_03_29_erdmost_nincskep

Zöld fórum: az önkormányzat és a civilek közösen számolják fel az illegális hulladéktelepeket

Hétfőn este tartotta első formális ülését az a zöld fórum, amelyet az önkormányzat az érdi zöld civil szervezetek bevonásával hívott létre. A téma az illegális hulladéklerakók felszámolása volt, és a résztvevők konkrét cselekvési tervet határoztak meg ennek eléréséért.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– A civilek lényegesen több információval, helyismerettel, tudással vannak felfegyverkezve a saját területüket érintő témában, amit mi örömmel hasznosítunk, illetve mi is megpróbálunk mindenben segíteni az ő céljaik elérésében – fogalmazta meg Tetlák Örs, hogy miért tartja fontosnak a civil szervezetekkel közös együttműködést. Az alpolgármester azt is hozzátette, szívesen látják további zöld civil szervezetek jelentkezését, részvételét a fórumon, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy együtt cselekedjenek a városért.

A megbeszélésen az önkormányzatot Tetlák Örs alpolgármester, Andrasek Mónika és Balla Imre, a fenntarthatósági bizottság elnöke és tagja képviselte, a civilek részéről jelen volt az Érdi Polgári Természetőrség, az Érdi Környezetvédő Egyesület és az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete is, akik az illegális hulladéktelepek felszámolására tettek megoldási javaslatokat, sőt, a szavakon túl konkrét cselekvéseket: szemétszedési akciót is meghirdettek. A fórumon ugyanis megállapodtak a résztvevők, hogy a március 21-22-ei hétvégén megszabadítják a parkvárosi levendulás területét az illegálisan lerakott szeméthalmoktól. Erről a zónáról, azaz az Esztergályos, Faragó és Favágó utca környékéről korábban az Érdi Polgári Természetőrség már készített egy digitális hulladéktérképet, amelyen pontosan feltüntették nemcsak a hulladékok helyét,  hanem azt is, hogy milyen jellegű és mennyiségű az ott talált illegális hulladék (veszélyes vagy építkezési például, illetve, hogy géppel vagy kézzel szállítható). Ez persze csak az első lépés lesz ahhoz, hogy felszámolják az illegális hulladéklerakókat, amelyek főként a város külterületein burjánzottak el az elmúlt időben. A levendulás megtisztítása után Érd további szeméttől szenvedő részeit tervezik kitisztítani.

– Az illegális hulladéklerakók problémájával az Érdi Környezetvédő Egyesület és a polgári természetőrség évek óta foglalkozik – nyilatkozta kérdésünkre Palkó Zsolt, aki mindkét szervezet elnöke. – Kijelöltünk egy mintaprojektnek tűnő területet Parkvárosban, a levendulást. Elsőként ezt fogjuk megtisztítani, mert erről készült már digitális hulladéktérkép. Tudjuk, hogy ez csak egyetlen terület, és Érdnek még nagyon sok része van, ahol ezt a kérdést rendezni kell – tette hozzá az elnök, akinek már volt szerencséje sokszor megtapasztalni azt, hogy kizárólag a szemétszedés nem jelenthet végső megoldást a problémára.  

– Fontos lenne megelőzni, hogy újra és újra letegyék ezeken a helyeken a hulladékokat, hiszen a civil szervezetek lelkesedése előbb-utóbb elfogy, senki sem akar újra és újra ugyanott szemetet szedni. Korábban a polgárőrség nagyok sokat segített abban, hogy lezárt egyes természetvédelmi területeket a gépkocsi forgalom elől. Ezeket a lezárásokat folytatni kell. Az egyesület pedig táblákat helyez ki, rendszeresen kijár a környékre, hogy felhívja a figyelmet arra, ez a terület nem hulladéktelep – sorolta a teendőket Palkó Zsolt, aki üdvözölte a zöld fórum összehívását, mert szerinte ez lehetőséget teremt ahhoz, hogy nagyobb eredményt érjenek el együtt a civil szervezetek, az önkormányzat által összefogva, mint egyedül, külön-külön.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email