22_03_29_erdmost_nincskep

„Legyenek vizsgálatok, de ne boszorkányüldözés”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Legyenek vizsgálatok, de ne boszorkányüldözés”

Január 20-án tárgyal Csőzik László Gyopáros Alpárral, a Modern Városok Program kormánybiztosával. A találkozón Aradszki András is részt vesz, aki az érdi Fidesz pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, támogatni fogja Érd továbbépülését, de ehhez az kell, hogy ne álljanak le a közbeszerzések.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A sajtótájékoztatón T. Mészáros András, az érdi Fidesz elnöke bírálta a városvezetést, szerinte hazugságokkal és rágalmakkal nyerték meg a választást. A politikus hozzátette:

– Az eredményt nehéz szívvel, de elfogadtuk, és felállítottunk egy olyan keretet, ami alkalmas lehet arra, hogy konstruktív módon támogassuk Érd további építését.

A volt polgármester kitért arra a választási ígéretre, hogy az új városvezetés elengedi a 65 év felettiek építményadóját, de nem mindenkiét engedték el. (Ezzel kapcsolatban még az intézkedést elfogadó december 19-ei közgyűlésen elmondta Csőzik László, hogy amint  növekednek a város bevételei a helyi iparűzési adó növekedésével párhuzamosan, úgy tudják majd a lakosság terheit csökkenteni, és csökkenteni a többi nyugdíjas építményadóját is. – a szerk.)

T. Mészáros András szerint a csatornázási pénzből visszaígért 250 ezer forint senkinek sem jár vissza: 

– Ezt a csatornára, annak védelmére és műtárgyaira költötték a társulatok és a társulás. Azt a sikeres csatornázást támadják, amelyben Döcsakovszky Béla és Csőzik László kudarcot vallott, ami az elmúlt 13 év sok érdi sikerének a legnagyobbika, amelynek végrehajtásában soha senki semmilyen kivetnivalót nem talált. Klímavészhelyzetről beszélnek, de ez volt akkoriban az ország legnagyobb klímavédő, környezetvédő beruházása – hangsúlyozta az érdi Fidesz elnöke, aki hozzátette – Elég volt a hazugságokból és a rágalmakból. A jövőben minden egyes hazug szóért felelnie kell az új városvezetésnek, amit a jog eszközével ki is fogunk kényszeríteni.

Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, hogy január 20-án ő is jelen lesz azon a tárgyaláson, amit Csőzik László polgármester fog folytatni Gyopáros Alpárral, a Modern Települések Fejlesztéséért (és azon belül a Modern Városok Programért) felelős kormánybiztosával:

– Azon leszek, hogy a program, ahogy elkezdtük, be is fejeződjön, és a jövőben is sikeresen tudjunk együttműködni, persze ehhez az is kell, hogy nem szabad visszavonni és leállítani a közbeszerzéseket – fűzte hozzá az országgyűlési képviselő, aki fájlalta, hogy bár ő az önkormányzati választások után felajánlotta segítségét a jelenlegi polgármesternek, a mai napig nem ültek le tárgyalni.

– A történelem és Érd város történelme különösen, mindig azt mutatta, hogy akkor sikeres egy városvezetés, hogy ha a város polgármestere és országgyűlési képviselője együtt tud működni. Persze kell hozzá még az is, hogy a város olyan gazdasági környezetben létezzen és alkosson, amit a kormány biztosít.  Ebből a szempontból kegyelmi állapot alakult ki 2010 után, amikor az országgyűlési képviselő és a polgármester egy pártcsaládból került ki. A hatékony kormányzással egy prosperáló, növekedési pályára álló Magyarország részeként tudtunk együtt dolgozni a korábbi polgármesterrel – mondta Aradszki, aki példaként hozta fel az Érd Aréna ügyét és a Modern Városok Program elindítását.

A csatornázási pénzek visszafizetésével kapcsolatban amiatt fejezte ki aggályát az országgyűlési képviselő, hogy bár 17 ezer ingatlantulajdonos van, akinek megígérte a jelenlegi városvezetés a 250 ezer forint visszafizetését, de ez összesen több mint 4 milliárd forintba kerülne, holott a csatornázásra 3,9 milliárd forintot fizettek be önerőként az érdi ingatlantulajdonosok.

Aradszki András hangsúlyozta, hogy ők már korábban felismerték, hogy növelni kell a város iparűzési adójának bevételét, nem az adó növelésével, hanem az adóalap, a megtermelt árbevétel lehetőségének növelésével.

– Egyetértek e tekintetben Csőzik Lászlóval, aki 4-5 milliárd forint bevételt akar elérni, ez egy komoly és nemes cél. Az ő elképzelése szerint azonban, amit szintén a sajtóból tudok, nem azokon a területeken akar fejleszteni, ahova az ipart és a befektetőket lehetne a leghatékonyabban vonzani. (Az Elvira mellett- a szerk.)

A városi cégek átvizsgálásával kapcsolatban az országgyűlési képviselő reményét fejezte ki, hogy:

– Ezek jók lesznek arra, hogy így ki tudják értékelni a jó praxisokat, amiket át tudnak venni, és a lehetséges hibákat ki tudják kerülni a jövőben. De hogy ezt politikai zsarolás eszközeként boszorkányüldözésre használják fel, vagy a saját tehetetlenségüket, választási ígéreteiket fedjék le vele, annak nincs helye egy normális városvezetés részéről – tette hozzá Aradszki András.

Ezzel kapcsolatban T. Mészáros András még elmondta, hogy tiszta szívvel állnak a vizsgálatok elé, de nem szabadna, hogy mindez azt jelentse, hogy közben le kell állítani a következő közbeszerzések kiírását, a beruházásokat.

– 40,5 milliárd forint van a Modern Városok fejlesztésére a kasszában, ebből több mint 12 milliárd forint még le nem folytatott közbeszerzés. Leállították a bölcsőde közbeszerzését, nem épül a Tárnoki út, és még sorolhatnám – hozta fel példaként az érdi Fidesz elnöke.

(Az uniós közbeszerzési közlönyben január 9-én kiírták a Papi Földek Rekreációs Parkjának épületeiről szóló közbeszerzést. –  a szerk.)

A sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban megkerestük Tetlák Örs alpolgármestert, aki úgy nyilatkozott:

„Fájdalmas, hogy a pártállam helyi vezetői egy párhuzamos valóságban léteznek, ahol sem az igazmondásnak, sem a tárgyilagosságnak nincs helye.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email