22_03_29_erdmost_nincskep

Életfa, egyre erősebb ágakkal

22_03_29_erdmost_nincskep

Életfa, egyre erősebb ágakkal

Mozgalmas évet zárt az Életfa Csoport Egyesület. Kirándulás, nyári piknik, zene-, illetve vízi terápia, fejlesztő napközi beindítása – hogy csak párat említsünk a programok közül.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A sajátos nevelési igényű, illetve tartósan beteg gyerekek szüleit tömörítő civil csoport három fő területen ért el, és szeretne elérni további eredményeket – ezek a fejlesztő, oktatási és nevelési szolgálatatások, a családok fizikai, szellemi és lelki egészségének fenntartása, valamint a közösségépítés.

Programjaik összeállítása során ügyelnek arra, hogy élményt tudjanak nyújtani ne csak a tartós betegséggel élő gyermekek, hanem a szüleik és a testvéreik, illetve az érdeklődők számára is; így sok nyitott alkalmat is hirdetnek. Az eltelt évről és az idei tervekről Ömböli Ágnes, az Életfa elnöke beszélt lapunknak.

– Tavaly télen második alkalommal rendeztünk elsősegély-tanfolyamot a szülőknek; ezen az ingyenes képzésen pedagógusok is részt vehettek. Tudni kell, hogy a tartósan beteg gyerekek esetében sok speciális probléma előfordulhat. Ez a programunk felnőtteket célzott meg, Halmos Mónika fitoterapeuta előadásán viszont, ami a gyógynövényekről és az ehető virágokról szólt, már gyerekek is részt vettek, és izgatottan kóstolták, sőt, készítették el a különféle virágos, gyógynövényes szendvicskrémeket. Tavasszal indítottuk el a zeneterápiát, Illés István vezetésével, akinek nagy tapasztalata van abban, hogyan kell autista és egyéb fogyatékkal élő gyermekeknek élményteli, izgalmas foglalkozásokat tartani. Szerveztünk csapatos programokat is: fát ültettünk a városligeti tónál, sárkányhajóztunk Százhalombattán. Nagy megtiszteltetés volt, hogy mi vehettük át március 15-én az Érd Médiacentrum Pro Publicitate Díját.

Júniusban csoportos vízi terápiát indítottunk, Szanyi Mónika irányításával, amelyen tizenöt gyermek vehetett részt. Ez annyira népszerű volt, hogy ősszel is folytattuk – az Érd Arénát, illetve az uszodát külön köszönet illeti, hogy egész évben biztosítják számunkra ezt a kedvezményes lehetőséget. A nyáron tartottunk kézműves foglalkozást Tárnokon a Tiara Alkotóház közreműködésével a Benta-pataknál, és ugyanitt pikniket is rendeztünk. Ez is maradandó élmény volt: a híd vasszerkezetére függőágyakat erősítettünk, hintákat szereltünk fel, és még a szörfdeszkát is ki lehetett próbálni – persze csak ülve – a patakban. Az ősz sem telt eseménytelenül: elindulhatott az Életfa fejlesztő napközije. Az Életjel Családi Centrum egy évig ingyenesen biztosítja a helyet egyesületünknek a fejlesztésekre és egyéb programokra, amiért rendkívül hálásak vagyunk. Ez hatalmas áttörés az életünkben, évek óta küzdünk azért, hogy legyen egy hely, ahol fejlesztő foglalkozásokat tudunk tartani a súlyosan és halmozottan sérült gyerekeknek, és ne kelljen őket szó szerint elcipelni Budapestre vagy más településekre. Sajnos, sem önkormányzati, sem állami intézményben nem tudtuk ezt mostanáig megvalósítani, bármennyire is volt rá szándék egyes szövetségeseink részéről. Azon dolgozunk, hogy ezek a gyerekek is részesüljenek azokban a lehetőségekben, amelyek egy átlagos gyermek esetében adottak és természetesek. Ez nem könnyű feladat, hiszen olyan szülők munkálkodnak e cél érdekében, akik nem mindennapi nehézségekkel küzdenek.

Ezekről a nehézségekről, a terveinkről, elképzeléseinkről a hosszú kihagyás után ismét megrendezett szülőtalálkozónkon is beszélgettünk, amelyen több mint húsz édesanya és három apuka jelent meg. Ez utóbbi igen figyelemreméltó; reméljük, az édesapák is egyre aktívabban részt vesznek majd eseményeinken. Télen rendeztünk adománygyűjtő kampányt, a fejlesztő napközink és az egyesület által nyújtott szolgáltatások javára. A pénzbeli adományoknak köszönhetően lesz tornaszőnyegünk, babzsákunk és egyéb fejlesztő eszközöket is tudunk vásárolni. Emellett jövőre a zeneterápiás foglalkozás költségeibe is be tudunk szállni, azaz a szülői anyagi terheit igyekszünk csökkenteni. Receptfüzetet készítettünk, kedvelt és bevált ételeinkből, amit az egyik anyuka, Tokaji Emília rajzai díszítenek, és amelynek kiadását a Rózsa nyomda támogatta. Ötödik alkalommal vártuk együtt a Mikulást a habilitációs központban – több mint százhatvan ajándékcsomagot adhattunk át, támogatóinknak köszönhetően.

Rendezvényeink mellett állandó szolgáltatásokat is igyekszünk nyújtani: segítünk fejlesztők, pszichológus ajánlásában a hozzánk forduló szülőknek, és minden területen segítjük egymást. Egy sérült, tartósan beteg gyermek gondozása hatalmas kihívás, és huszonnégy órás munka, ami minden téren megerőltető. Próbálunk egymásnak segíteni, hogy könnyebben cipeljük a terheket. Számos önkéntes, barát is segít nekünk ebben. Bízunk abban, hogy idén közhasznú szervezetté válunk, és ha már megkaphatjuk az adó 1 százalékát, anyagi lehetőségeink is bővülhetnek. Hiszen vannak további terveink is: január elején kirándulást szerveztünk a Budai hegyekbe, ami nagyon jól sikerült, és több ilyen rendezvényt is szeretnénk, ami nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek és a testvéreknek is élmény. Január 11-én 15 órától kézműves klubot tartunk, ahol nemcsak a horgolás alapjaival, hanem egymással is megismerkedhetnek az anyukák. Ugyancsak januárban a Móra iskola védőnője szexuális felvilágosítás témájában beszélget majd a szülőkkel – a fogyatékkal élő gyermekek esetében ritka e téma boncolgatása, kevés a szakember. Január végétől már nemcsak kedden, hanem csütörtökönként is lesz zeneterápiás foglalkozásunk, és folytatódik a víziterápia is. Februárban nyitott Mindfulness workshopot szervezünk, Vid Natasa pszichológus irányításával, és szülőklubot is tartunk. Természetesen vannak további terveink is; aki többet szeretne tudni rólunk, rendezvényeinkről, facebook-oldalunkon megtalál minket – azokat is örömmel várjuk, akik segíteni szeretnék egyesületünket.

 

 

 

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email