Az elhurcoltakra emlékezünk vasárnap

1945. január 6-10. között háromezer embert hurcoltak el málenkij robotra Érdről és környékéről. Sokan útközben vagy a gyűjtőtáborokban elpusztultak, akik túlélték, szovjet lágerekbe kerültek. Több évnyi megpróbáltatás után csak töredékük tért haza. Rájuk, az elhurcoltakra emlékezünk vasárnap.

1945. január 6-10. között háromezer férfit, fiút hurcoltak el málenkij robotra Érdről és környékéről. A vásártérre csalták őket, illetve éjszaka törtek rájuk otthonaikban, és hajtották a 16-60 év közötti férfiakat Ercsin keresztül a bajai, szegedi, temesvári gyűjtőtáborokba. Sokan már útközben meghaltak, vagy a táborokban pusztultak bele az embertelen bánásmódba és a fertőző betegségekbe. Akik túlélték, a Szovjetunió úgynevezett GUPVI lágereibe kerültek, ahonnan csak nagyon kevesen, és több évnyi megpróbáltatás után térhettek haza.

Rájuk, az elhurcoltakra emlékezik a város minden évben, január első vasárnapján.

2020. január 5-én reggel 8 órakor szentmisét tartanak az Újvárosi Jézus Szíve templomban, tíz órakor pedig koszorúzással egybekötött istentiszteletet a Kálvin téri református templomban. 11 órakor a Magyar Földrajzi Múzeummal szemben, Domonkos Béla szobránál emlékezik meg a város az Érdről és környékéről elhurcolt mintegy háromezer emberről. Beszédet mond Csőzik László polgármester, a megemlékezésen közreműködik a Szirmok Pedagógus és Városi Női Kar (karnagy: Stiblo Anna).

Háromnegyed tizenkettőtől Hajduk Mária dokumentumfilmjét, a Kárpátaljai tragédiát tekinthetik meg a megemlékezők a Szepes Gyula Művelődési Központban. A film a Gulág-Gupvi Emlékbizottság pályázati támogatásával jött létre, és 2017-ben III. helyezést ért el a Göcsej Filmfesztiválon.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink