22_03_29_erdmost_nincskep

Madáretetési kisokos

22_03_29_erdmost_nincskep

Madáretetési kisokos

Hamarosan - az előrejelzések szerint - valóban téliesre fordul az időjárás. Mivel etessük ilyenkor tollas barátainkat, és még mire kell odafigyelnünk annak érdekében, hogy megússzák élve a telet a kisebb testű madarak is? Ezekről beszélt az Érd FM 101.3-on Petró Krisztina.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A téli időszak nemcsak nekünk embereknek okoz sokszor nehézséget a hirtelen jött havazás és a mínusz fokok tartós beállta miatt, hanem a kistestű madárkáknak is. Sokat segíthetünk rajtuk, azzal, hogy némi figyelmet szentelünk nekik és kis elemózsiát, vizet teszünk ki a számukra. Arról nem is beszélve, hogy milyen nagyszerű program apával vagy anyával madáretetőt barkácsolni. Petró Krisztinával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület érdi tagjával beszélgetett az Érd FM 101.3 Köztünk marad című műsorában erről Ölvedi Réka.

– Minél kisebb egy madár, annál több energiát veszít éjszaka, amit nappal vissza kell pótolnia, úgy, hogy a nappalok ilyenkor, télen, rövidebbek, mint az éjszakák. Hogyha tartós hó van, akkor pedig még nehezebb élelmet találniuk, és nagyon hamar kimerülhetnek az energiatartályaik, főleg a cinegék és az ökörszemek esetében – mondja Krisztina. – A legfontosabb, hogy, ha elkezdünk madarakat etetni, akkor ne álljunk le azzal, mert a madarak számítani fognak rá a továbbiakban is. A legjobb, ha este teszünk ki magot nekik, amit kora hajnalban már meg is tudnak találni – tanácsolja Krisztina.

De mivel etessük a madarakat? Krisztina szerint az apró szemű fekete napraforgó maggal nem nagyon lőhetünk félre, csak arra vigyázzunk, hogy ez ne legyen se sózott, se pirított. A köles is tökéletes választás, valamint a dióbél – bár ez utóbbi elég drága. A cinkegolyó azért jó, mert kalóriadús, hiszen faggyú van benne. Ha faggyút vagy szalonnát teszünk ki, akkor is arra kell vigyáznunk, hogy az se sós, se füstölt ne legyen, mert az ártalmas, ugyanúgy, ahogy a kenyér, a péksütemény és a keksz is az. Minden olyan, amiben liszt, kovász van, az akár halálos bélgyulladást is okozhat nekik. A gyümölcs viszont szintén fontos a számukra folyadékpótlásra. Erre a célra vizet is érdemes kitenni a madaraknak, hiszen télen is isznak. Arra viszont vigyázzunk, hogy sose legyen túl mély a vizes edényük, nehogy belefulladjanak. A PET palack madáretetőkét való újrahasznosításától azért óv mindenkit a szakértő, mert abban könnyen megázhat, és elkezdhet dohosodni a táplálék.

– Télen a madarak szeretik a bogyókat. Ha a kertben van borostyán, bodza, madárberkenye, ezekre is rá tudnak járni – teszi hozzá Krisztina, aki még azt is elárulja, hogy a mérgező tiszafának egyetlen része van, a piros húsú termése, ami nem mérgez, és ezt a madarak ügyesen le tudják választani a szintén mérgező magról.  

Petró Krisztina arra is felhívja a figyelmet, hogy a fagyálló nemcsak a kutyákra vagy a cicákra veszélyes, hanem a madarakra is. Ha nem fedünk le ilyen anyagokat, legyen az például fáradt olaj, abba sajnos bele tud esni a madár is. Krisztina elmesélte, hogy a macskája egy ökörszemet akart kihalászni egy fáradt olajat tartalmazó tartályból, a cicus megúszta, de a madarat már nem tudták megmenteni. 


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email