22_03_29_erdmost_nincskep

Poly–Art pódium

22_03_29_erdmost_nincskep

Poly–Art pódium

Hagyományos év végi pódiumestjét tartotta a városi könyvtárban a Poly–Art Alapítvány. A programban Wenszky Ágnes festményeivel, Habos László új kötetével ismerkedhettek meg a résztvevők.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bemutatták a már jó ideje évente megjelenő Poly–Art Antológia című kötetet és átadták az alapítvány irodalmi díjait is. Az est vendége volt a gánti Fecskepalota igazgatója, Orbán Péter.

A Poly-Art decemberi pódiumestje negyed század óta hagyományos forgatókönyvet követ. A házigazda Somfai István, a kuratórium elnöke rendre bemutat egy, az alapítvány köréhez tartozó képzőművészt s egyvalakit, aki az irodalomban jeleskedik. Idén Wenszky Ágnes hozta el festményeit, akiről kiderült, hogy az alkotás folyamatába már gyerekként belekóstolt, mint elmondta: „megéreztem az alkotás semmihez nem hasonlítható, minden mást kizáró varázsát”. Ennek ellenére először varrónő lett, s a képzés során szerzett rajztudás – amit aztán alkotótáborok sorában fejlesztett és fejleszt ma is – később előnyére vált, aminek eredménye rézkarcain látszik igazán, aztán dolgozott könyvkiadói szerkesztőként, mígnem a sors úgy hozta, hogy környezetvédelmi szakmérnök lett; így vált hát a viszonya „törvényessé” az erdővel, a réttel, a fákkal, a virágokkal – a természettel tehát, amit legszívesebben megörökít képein, bár a rögtönzött kis bemutatón láttunk tőle csendéletet, portrét és mozgalmas akvarellt is.

A Poly–Art közösségébe Czabai Balázs révén került, akihez negyvenesztendős barátság fűzi, érthető hát, hogy bekapcsolódott a néhány éve az érdi őstölgyesben a tulajdonos vendégeiként alkotó közösség munkájába. Habos László az Irodalomkedvelők Körének nem csak egy szerkesztője, a kiadványok sajtó alá rendezője, de egyik legtermékenyebb szerzője is, hiszen ezúttal nyolcadik kötetének megjelenése okán volt a pódiumest szereplője, s megtudtuk tőle, hogy az első két könyv kivételével versgyűjteményekről van szó, amelyekben a megjelenését megelőző időszak termését adja közre az életművét meghatározó tematika szerint: úgynevezett istenes
verseket, valamint a természetről és a családról szóló költeményeket olvashatunk.

Az utóbbi három válogatást már a Poly–Art valamely alkotójának művei illusztrálják, ezúttal Nagyszalóki András képei kerültek a borítóra és a belső oldalakra, a művekről természetesen vers is született, amelynek ugyancsak helye van a Sóhajok című kötetben. Akár válogathatunk is az indokok közül, hogy miért hívták vendégnek a pódiumestre Orbán Pétert. A pályáját Érden kezdő, családjával ma is itt élő gyógypedagógusra sokan emlékeznek még a fejlesztő napközi munkatársaként, de ismerjük őt a gánti Fecskepalota megálmodójaként, létrehozójaként és mai napig vezetőjeként, aki ebben a minőségében rendszeresen vendégül látja az érdi alkotóközösség tagjait Gánton.

De a legaktuálisabb apropó, hogy Orbán Péter a minap vehette át – feleségével, Lévai Zsuzsa orvossal közösen – a talán nem sokak által ismert, de szakmai körökben rangos elismerést, a Kopp-Skrabski-díjat, amelynek alapítói a Három királyfi, három királylány nevű mozgalommal szívvel-lélekkel tesznek azért, hogy megszülessenek a kívánt és tervezett gyerekek. Azt szeretnék elérni, hogy a gyermekvállalás ne terhet és gondot jelentsen, hanem áldás és boldogság legyen. Nem véletlen hát, hogy elismerésre méltónak találták az öt gyereket nevelő Orbán házaspárt, amely megszervezte a Fecskepalota üdülőt a Vértesben, ahol 26 év alatt 35 000 fogyatékos, egészségkárosodott ember közösségi rekreációjára nyílt lehetőség.

A Poly–Art irodalmi elismerésére méltónak tartott szerzőket idén 25 alkotás alapján választották ki. Vers kategóriában első díjat kapott Kósa Márta, második lett Habos László, harmadik pedig Kreischer Kornélia. A próza kategóriában a sorrend: Kovács F. István, Nagy-Rakita Melinda és Magyarádi Ágnes. Természetesen az ő műveik is olvashatók a Poly–Art Antológia idei kötetében, amelyben öszszesen 45 szerző írása kapott helyet, és amelyben 14 képzőművész munkája szerepel illusztrációként.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email