22_03_29_erdmost_nincskep

Halhatatlan operett az örökifjak karácsonyán

22_03_29_erdmost_nincskep

Halhatatlan operett az örökifjak karácsonyán

Negyedik éve már, hogy az Érd Aréna látja vendégül Érd szépkorú lakosait egy nagyszabású karácsonyi gálán, az Idősügyi Tanács szervezésében. Idén is rengetegen vettek részt a csütörtök délutáni programon, ahol a Csárdáskirálynőt lehetett megnézni és meghallgatni a Pesti Művész Színház előadásában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

-Több éve dolgozunk azon, hogy ne csak év közben legyenek programok a nyugdíjasoknak, hanem az ünnepek alkalmával is. Hiszen sokan vannak közöttünk olyanok, akik egyedül vannak – mondja Druzsin József az Idősügyi Tanács alapítója és tagja csütörtökön, még az előadás előtt. Az Aréna nézőtere közben félig megtelt, Tassi Beáta szerint 1400-an jöttek el a rendezvényre. Az Idősügyi Tanács mindig olyan előadást próbál szervezni akár az Idősek Karácsonyára, akár az idősek világnapja alkalmából, ami közel áll a korosztály szívéhez, amin nosztalgiázhatnak, árulja még el kérdésemre Druzsin József. Az idén biztosra mentek: Kálmán Imre örök klasszikusát, a Csárdáskirálynőt nézhették meg a szépkorúak, az egyik legnépszerűbb és legismertebb operettet, amelynek slágereit még azok is kívülről fújják, akiktől messzebb áll ez a műfaj.  

– Az operett könnyed műfaj, mindig boldog a vége. Az ember reggel felkel, dolgozik, hogy ki tudja fizetni a számlákat, tele van gondokkal, de ha bemegy a színházba, és megnéz egy operettet, lebeg a föld felett a boldogságtól – ezt már a Bóni grófot alakító Czető Roland mondja, aki bevallja, hogy a szerepében minden benne van, amit egy táncos-komikus karakterszínész kívánhat magának. – Ilyenkor mi, színészek sem dolgozunk, hanem játszunk, és ha a közönség ezt jól reagálja le, az hatalmas feltöltődést ad, tehát egymást generálja ez a két dolog. Az idősek most ezt az előadást egyfajta karácsonyi ajándékként kapják. Azaz mi vagyunk az ajándék. Lehet ennél szebb, mint másnak örömet szerezni? Szerintem nem, főleg így, az ünnepek közeledtével – teszi hozzá a színész, és siet, mert nemsokára jelenése van a színpadon.

Érden számos nyugdíjas klub működik, amelyek mindig nyitottak új tagok jelentkezésére. Druzsin József, aki saját maga is vezet egy ilyen klubot, azt javasolja azoknak, akik kénytelenek egyedül ünnepelni, hogy keressenek maguknak társaságot egy nyugdíjas klubban, ahol jól érezhetik magukat.

– Magam a Bolyai Pedagógus Nyugdíjas Klubot vezetem, ami nagyon családias hangulatú. Jönnek az ünnepek, és kell a társaság, kell, hogy ne csak otthon üljenek a szépkorúak, pedig nehéz megszólítani őket, mert mindig van valami nyűg, ami miatt nem akarnak részt venni programokon, de aztán, ha már belekóstoltak egybe, belelendülnek, és már maguktól keresik a barátok társaságát ezekben a klubokban  – teszi hozzá Druzsin József.

A szépkorúak csütörtökön az Arénában nemcsak a Pesti Művész Színház előadását élvezték, de hatalmas tapssal fogadták dr. Csőzik László polgármester köszöntő beszédét is, amelyben a drámaíró George Bernard Shaw szavait idézte, aki szerint vannak fiatalos öregek és öreges fiatalok:

– Ahogy most körülnézek, én kizárólag fiatalos arcokat látok. Arra kérem önöket: soha ne a naptárnak, hanem a szívüknek higgyenek. Amíg igényük és lehetőségük van rá, hogy aktívan részt vegyenek közösségünk életében, feltétlenül éljenek vele. Tapasztalatukra, bölcsességükre, megfontolt türelmükre és arra a kiapadhatatlan szeretetre, amit naponta nyújtani tudnak nekünk, szüksége van Érdnek. A város Önökkel együtt lehet csak teljes, összetartó, családias közösség. Ahogy egy családban helye van a kisgyermeknek, a kamasznak, a fiatal és az érettebb felnőtteknek, úgy Érd családjában Önöknek is kitüntetett hely jut. Számítunk egymásra és egymásnak. Ha mi összefogunk, Érden dolgozni, élni és megpihenni is jobb lesz.

Mint ahogy azt is nagy tapsviharral fogadta a közönség, amikor a polgármester bejelentette, hogy pályázatot adnak be közvetlenül az Európai Unióhoz egy új művelődési központ létrehozására:

– Szakítva az előző évek tradíciójával, hogy minden adományt az államtól várunk, és ha nem kapunk az államtól semmit, koplalunk, mi a saját kezünkbe akarjuk venni a sorsunk. Közvetlenül az Európai Unióhoz pályázunk egy új művelődési központ létrehozására. Egy olyan hely megteremtésére, ahol a fiatalok, a családosok, az egyedülállók és a nyugdíjasok is változatos programokra és igazi közösségre találhatnak. Érden igazi pezsgő kulturális és társas életet akarunk teremteni, mert ezen is múlik, hogy otthon érezzük-e magunkat benne.

Az Idősügyi Tanács 2020-ra tervezett programjaival kapcsolatban hozzátette a polgármester, hogy 25 százalékkal szeretnék megnövelni az erre rendelkezésre álló keretet, hogy még több színvonalas rendezvényt támogathassanak:

– A tervek között szerepelnek olyan új programok, mint a helytörténeti séták és az érdeklődő idősebbek informatikai oktatása. Természetesen folytatódnak a Szenior Akadémia előadásai is, és szeretnék elérni, hogy mind többen bekapcsolódjanak, nem csupán a programokba, de azokba a szervezetekbe is, ahol ezekről döntés születik – mondta el a polgármester.

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email