22_03_29_erdmost_nincskep

Vita a közösségi költségvetés bevezetése kapcsán

22_03_29_erdmost_nincskep

Vita a közösségi költségvetés bevezetése kapcsán

Számos előterjesztést egyhangúlag elfogadott a képviselő-testület a novemberi közgyűlésen, ám akadt néhány javaslat, amiben vita alakult ki az ülésen. Módosították a 2019-es költségvetést, nem fogadták el a közösségi költségvetés bevezetését, döntöttek a mentőtiszti szolgáltatás működtetéséről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Napirend előtt adták át az Érd Város Szociális Munkájáért Díjat Pálokné Vermes Andrea területi védőnőnek, az Érdi Építészeti Nívódíjat pedig Fügedi Attila és Nagy Balázs, az Érdi Építő Mérnöki Iroda Kft. munkatársai vehették át, a Marianum iskola bővítéséért. A díjátadóról részletesen itt olvashat. Aradszki András országgyűlési képviselő köszöntő beszédével kezdődött a közgyűlés, erről bővebben korábbi cikkünkben írtunk.

A novemberi közgyűlés egyik vitás kérdése a 2019-es költségvetés módosítása körül alakult ki. Ennek kapcsán Lengyel Péter, a Szövetség Érdért képviselőcsoport frakcióvezetője, a Pénzügyi Bizottság alelnöke úgy fogalmazott, hogy tulajdonképpen az átadás-átvétel körül kialakult vita élesedett ki az ülésen. 

– A korábbi városvezetés szerint stabil a város költségvetése, mi pedig azt mondjuk, hogy eléggé feszített. A költségvetés bizonyos tételeinek újratervezése mindenképpen szükséges lesz, hiszen, ha nem érkezik be egy tervezett összeg, akkor a tervezett kiadásokat sem lehet megtenni. Ezt részben már az előző városvezetés is elkezdte, hiszen a város 40 éves fennállására fordítandó összeg elköltése nem történt meg. Ezt is át kell nézni, felül kell vizsgálni, és ahol szükséges, ott megtenni azokat az intézkedéseket, hogy valóban egy egyensúlyi zárszámadást tudjunk majd tenni a város érdekében. Azt tudni kell, hogy az 1,2 milliárd forint elutasításáról október 8-án keletkezett az a levél, ami már a választások után érkezett meg a hivatalba. Nem a választás befolyásolta ezt a döntését a Pénzügyminisztériumnak – emelte ki tudósítónknak Lengyel Péter, aki arról is beszámolt, hogy a hiányzó pénzösszeg önként vállalt feladatokra kellett volna, a város működését nem veszélyeztető tételekről van szó.

Emellett a december 15-én beérkező helyi iparűzési adóból, valamint az építményadóból 100-150 milliós többletbevétele származhat még a városnak, ugyanis a tervezettnél kicsit nagyobb összeg érkezik be a város számlájára – tudtuk meg Lengyel Pétertől.

Simó Károly, a Fidesz-KDNP-Összefogás frakcióvezetője erre reagálva elmondta, hogy támogatták a 2019-es évi költségvetés módosítását.

– Örömmel konstatáltuk azt, hogy Csőzik László kis hezitálás után belátta, hogy ez egy stabil költségvetés. Szóban el is mondta, hogy igazából 2019 év végéig a likviditási helyzet stabil, minden rendben van. Szó nincs semmilyen olyan hiányról, ami a közösségi médiában vagy egyéb hírportálokon terjed. A 2019. évi költségvetés jól megtervezett, a gazdálkodás októberig megfelelő volt, reméljük, hogy a maradék időben nem romlik annyira az önkormányzat pénzügyi helyzete, hogy év végén ne maradjon több százmillió forint maradvány. A 2020-as költségvetés már az új többség felelőssége, ezt majd a jövő év első hónapjaiban várhatjuk – hangsúlyozta a frakcióvezető.

Elfogadta a testület a Fundoklia-völgy természetvédelmi területté nyilvánításáról szóló önkormányzati rendelet módosítását, amely 10 évente esedékes. Tetlák Örs alpolgármester az ülésen kiemelte: további nagyívű természetvédelmi intézkedéseket terveznek, ugyanis az őshonos növények megóvása továbbra is teendője a városvezetésnek. Döntött a testület arról a javaslatról is, mely szerint ismét szolgáltatási szerződést köt a város Tárnok Nagyközség Önkormányzatával hajléktalan személyek átmeneti ellátásának biztosítására a december 1. és március 30. közötti időszakban. Egyhangúlag elfogadták az Inter-Ambulance Zrt. mentőtiszti szolgáltatásának további működését is.

Vitás kérdés alakult ki a közösségi költségvetés előterjesztés kapcsán is. Lengyel Péter képviselő kiemelte, hogy frakciójuk szimpatikus ötletnek tartotta az előterjesztést, miszerint bizonyos költségvetési tételekben a lakosságnak is beleszólása lehetne abba, mire költsék el a kijelölt összeget.

– Néhány gyakorlati példa erre már van, főleg Dél-Amerikában, és arról szól, hogy bizonyos költségvetési tételekben kikérjük a lakosság véleményét, hogy az összeget az adott körzetben mire szeretnék elkölteni. A javaslatot elvben és szellemiségében a polgármester úr és frakciónk is maximálisan támogatja. A javaslat azonban elég szűk határidőt szabott meg ennek az előkészítésére, emellett ez befolyásolni fogja a 2020-as költségvetést és úgy gondoljuk, hogy ezt a javaslatot is annak keretében lesz majd érdemes megtárgyalni – emelte ki a képviselő, aki azt is hozzátette, hogy tisztázni kell további részleteket is. Például azt, hogy az idén megemelt összegű (20 millió forintos) képviselői kereten felül állapítanák-e meg az összeget. Mint mondta, az alapötlet támogatandó, ám kidolgozottsága további felkészülést igényel.

Simó Károly képviselő erre reagálva kiemelte, hogy az előterjesztés a helyi erős közösség megteremtését szolgálná.

– Ez egy olyan lépés, ami javítja az állampolgárok részvételét az önkormányzat ügyeinek intézésében, és lehetővé teszi azt, hogy olyan javaslatokat fogadjanak el, amitől mindenki magáénak érezheti a költségvetést. Ennek a javaslatnak most volt itt az ideje, hiszen a költségvetés tervezésnek megvan egy sajátos rendje, a jövő évi költségvetés irányelveit már most el kell fogadni. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy az volt a probléma az előterjesztéssel, hogy egy ellenzéki képviselő terjesztette be. Mi partnerként igyekszünk az érdiek érdekében javaslatainkkal előállni, eskünknek megfelelően Érd további fejlődését szeretnénk szolgálni. Sajnáljuk, hogy a többség nem kér azokból a szakmai javaslatokból, amikkel készen álltunk, hogy mindezt előterjesszük. A küzdelmet nem adjuk fel és később megpróbáljuk újra előterjeszteni ezt a javaslatot – fogalmazott az Érdi Fidesz-KDNP-Összefogás frakcióvezetője.

A képviselő-testület zárt ülésen döntött az önkormányzat kizárólagos tulajdonában, illetve tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaságok tisztségviselőivel kapcsolatban. Új ügyvezetőt és felügyelőbizottsági tagokat választott az Érdi Városi Televízió és Kulturális Nonprofit Kft. és az Érdi Sport Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság élére, és új tagokat választott az Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság felügyelőbizottságaiban. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email