22_03_29_erdmost_nincskep

Zenei hangolódás az ünnepekre

22_03_29_erdmost_nincskep

Zenei hangolódás az ünnepekre

Az újvárosi Jézus Szíve Templomban idén is, mint ahogy már évek óta, koncertekkel lehet ünnepi hangulatba kerülni az adventi időszakban. A vasárnapi misék után, illetve közben minden héten más-más kórus lép fel itt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Krausz Lajosné Katalin, az események egyik szervezője lapunknak elmondta, hogy az első alkalommal, december 1-jén, vasárnap az esti mise után, 19 órakor az a törökbálinti Lendvay Károly Férfikórus ad koncertet, akik tavaly a Lovagrend 900 éves évfordulója alkalmából szervezett konferencián és emlékesten olyan nagy sikert arattak, hogy meghívták őket jövőre Olaszországba, a templomos lovagrendhez. A december 1-jei koncertjükön Tóth Csaba karnagy vezényel, és Papp Gyula kíséri majd őket zongorán.

December 8-án a 2007-ben megalakult Rosenbrücke Német Nemzetiségi Énekkar fog koncertezni ugyanitt, akik nemcsak a népdalkinccsel, de a sváb egyházi énekek felelevenítésével is próbálják a sváb hagyományokat életben tartani. Az Erdőközi Máté karnagy vezette énekkar a koncerten két dal elejéig kiegészül a Pumukli óvodásaival is.

Mivel az Érd-Újvárosi Jézus Szíve Plébániának saját kamarakórusa is van, ők is koncertet adnak majd advent 3. vasárnapján. Műsorukban, ami kivételesen nem a mise után, hanem közben hangzik majd el, egy francia zeneszerző külön az ő számukra írt miséjét fogják elénekelni ősbemutatóként magyarul. Krausz Lajosné hozzátette, hogy nemcsak ezt, de a repertoárjukon szereplő többi, klasszikus darabot is magyar nyelven fogják megszólaltatni annak érdekében, hogy a közönség ne csak hallja, de meg is értse azok mondanivalóját. A mise után rövid, orgonahangversennyel is készül karnagyuk.

A karácsony előtti utolsó adventi vasárnap estéjén a Szirmok Női Kar lép fel ugyanitt, akik idén ünnepelték megalapításuk 35. évfordulóját, és akik rendre arany minősítést szereznek országos pedagóguskar találkozókon, illetve akik számára Karai József megzenésítette Csuka Zoltán egyik költeményét.

– Amikor zenélünk vagy éneklünk, a gondolataink kiszabadulnak a napi mókuskerékből – vallja Krausz Lajosné. – A koncertek legszebb, legelemelőbb pillanatai számomra talán azok, amikor a végén a karnagyok bevonják a közönséget, akik lehet, hogy az elején még csak halkan, visszafogottan, de aztán egyre bátrabban és felszabadultabban énekelnek az énekkarokkal együtt. Fontos legalább ilyenkor, az ünnepekre készülve egy kicsit megállni, lassítani. Éppen ezért, aki tud, jöjjön el a koncertekre, nemcsak hallgatni bennünket, hanem énekelni is vélünk együtt, hogy egy kicsit a lelkünket is ünneplőbe öltöztethessük a zene segítségével – teszi hozzá Katalin.

A Krausz Lajosnéval készült interjút itt tudja teljes hosszában meghallgatni:


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email