22_03_29_erdmost_nincskep

Az öröklét ötven árnyalata

22_03_29_erdmost_nincskep

Az öröklét ötven árnyalata

Kihirdették az IRKA idei pályázatának eredményét. A nyertes költőket és írókat - a hagyományokhoz híven – újra az érdi és környékbeli képzőművészek alkotásaival díjazták.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az „Öröklét?” volt az Érdi Irodalomkedvelők Klubja által meghirdetett pályázat idei – s mint utóbb kiderült – , húsbavágóan aktuális témája. A díjkiosztón már lehetett tudni: Wegenast Róbert nincs többé. „Ez nem te vagy… Volt még álmod,/ s most ki tudja, merre mész..?/ Nem lehetett volna várnod..?/ Búcsúszókat nem találok…/ Keresgélem a világot,/ amelyikben újra élsz…”- idézte az IRKA egyik tagja, Dylan D. Tides költeményét Daróci Lajosné Márta, az egyesület elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy nemrégiben, november 13-án ünnepeltük a magyar nyelv napját, aminek célja, hogy ráirányítsa a közfigyelmet a magyar nép szellemi-kulturális örökségére és nemzeti identitás alapját jelentő magyar nyelvre, és ehhez a célkitűzéshez Daróciné szerint az est is kiválóan alkalmazkodott.

A díjkiosztón aztán kiderült, hogy a beérkezett pályaművek különböző megközelítéssel, műfajban és hangnemben fogták meg a téma lényegét. A fődíjasok között sem volt ez másként. A gödöllői egyetemista, Pálfi Nándor például a barátság örökké valóságáról írt, míg Kovács F. István azt vetette papírra, Gozsdu Elek hogyan ismerhette meg II. Lajos és a mohácsi vész történetét.  



– Mióta ember él a földön, mindig is foglalkoztatta az örök élet. A mesékben az élet vize feltámasztja szeretteinket, vagy ilyen a minden sebet beforrasztó varázsfű, a halottaiból feltámadó főnixmadár, de a különböző vallások ígéretei: a halála nem ér véget az élet, jön a büntetés vagy a jutalom. Máshol a reinkarnációval kecsegtetnek, hogy visszatérünk valamilyen formában. Elég nehéz elfogadni, hogy az a sok gondolat, érzés, törekvés, filozófia, művészeti vagy kulturális tudás, tudományos ismeret mind eltűnjön – mondta el a témával kapcsolatban Daróciné az esten, aki hozzátette, hogy meglátása szerint akkor jó egy irodalmi mű, ha hat.

– Hasson a szívre, az agyra, adjon az egyéniségemhez valamit, legyen felejthetetlen, ne engedjen el, tartson fogva. Hogy újra és újra elolvassam. Valami végtelent idéz fel a költészet, persze a szavak metaforikus varázsa, többszörös dimenziója elengedhetetlen, Mint egy jó festmény vagy zene. Ahányszor láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hallom, olvasom, mindig mond valami újat – fejtette ki az IRKA elnöke, aki a két fődíj mellett több arany, ezüst és bronz fokozatot, valamint elismerő okleveleket is átadott mind a vers, mind a próza kategóriájában.

Daróciné elmondta azt is, hogy idén még három rendezvényük lesz: november  27-én adventi műsort adnak a Csurgói utcai templomban, december 4-én pódiumestet tartanak a városi könyvtárban, és december 13-án nyílik a Poly-Art 24. tárlata a Szepes Gyula Művelődési Központban.

Az „ÖRÖKLÉT?” pályázat díjazottai:

Fődíj:   Kovács F. István és Pálfi Nándor (diák, Gödöllő)

Vers:

Arany fokozat: Barna Júlia  (Hajdúdorog)

                          Dylan D. Tides   (Sopron)

                          Habos László

Ezüst fokozat: Kósa Márta,

                        Tarnócziné Barabás Irén

                         Petrik István  ((Besenyőtelek)

Bronz fokozat: Kreischer Nelly

                         Kerepesi Igor   (Szlovákia)

Próza:

Arany fokozat:  Magyarádi Ágnes

                           Nagy-Rakita Melinda

Ezüst fokozat: Őri Eszter   (Bp.)

Bronz fokozat: Pálné Onódi Judit

Diák:

Arany fokozat: Szatmári Kristóf

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email